До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Плани на осінь: 5 головних прем'єр Гогольfest'у

Свій десятий ювілей Гоголь fest відзначає з розмахом: 10 днів, 300 подій, три локації – ВДНГ, Довженко-центр і новий Театр на Подолі. Про те, що відбуватиметься в Києві з 7 по 17 вересня, знає Vogue . ua .

Уявити собі Київ без Гогольfestа важко: вже 10 років поспіль у вересні режисер Влад Троїцький об'єднує в місті зухвалих, молодих, яскравих художників, музикантів та артистів з усієї країни та Європи. Троїцький вигадав Гогольfest, коли був у Лондоні на гастролях зі своїм театром "Дах". "Ми виступали в знаменитому театрі Barbican і мені тоді подумалося, що справжніх театральних фестивалів в Україні нема. Є "Мельпомена Таврії", "Золотий лев", але це доволі камерні історії. Я розумів, що робити його нема сенсу: суто театральний фестиваль без потужного внутрішнього театрального міфу не спрацює – ти не можеш змагатися з великими європейськими фестивалями, бюджети яких – 30 і більше мільйонів євро. І ми вирішили робити мультидисциплінарний фестиваль, який об'єднав мистецтво, театр, музику й літературу. Я думаю, головне, що змінилося за ци десять років – ми створили інший культурний контекст сучасної, динамічної України, яка йде уперед і долає комплекс вторинності та провінційності".

Реклама

Разом з Владом Троїцьким Vogue.ua обрав п'ять прем'єр фестивалю, які не можна пропустити.

"ЦеШо"

7 вересня в Довженко-центрі

У перший день фестивалю Влад Троїцький презентує свій новий амбіційний проект "ЦеШо". Ті, хто знають і люблять гурти "ДахаБраха" і Dakh daughters, чекають презентацію "ЦеШо" з нетерпінням – Троїцький вміє знаходити таланти і "вирощувати" їх. "ЦеШо" – це п'ятеро юних осіб, які два роки тому закінчили театральний інститут Карпенко-Карого і створили проект, в якому поєднали ляльковий театр, український фольклор та зухвалий, соціальний посил. Саме на останньому робить акцент Влад Троїцький: у програмі "ЦеШо" багато актуальних композицій про світ, у якому ми живемо. "Трешовий світ апокаліптичної інформації, яка мчить на нас, ми вирішили ретранслювати у форматі вистави-концерту", – говорить режисер.

Ark/Ковчег, опера-балет

10 і 17 вересня на ВДНГ

Оперу-балет "Ковчег" Влад Троїцький ставить з Оскаром Шаконом – танцівником і хореографом з Колумбії. Підтягнутий кучерявий колумбієць Оскар – зірка в світі балету: виконує соло у English National Ballet, де зараз танцює головну партію у гучному балеті "Жизель" Акрам Кхана, а до цього багато років танцював у трупі легендарного Моріса Бежара.

<b>Ковчег Троицкий</b>

Музику до "Ковчега" написали Ілля Разумейко і Роман Григор'єв, з якими Троїцький працював над операми "Вавилон" і "Коріолан". "Ковчег" – спектакль про те, як врятуватися від сучасного потопу, як уникнути інформаційного сміття. У виставі задіяні балерини від 7 до 70 років: на репетиції кожна з них тягне за собою гору коробок, дбайливо розкладає їх, перевіряє вміст. У всіх рухах дівчат відчувається надзвичайна трепетність і ніжність. "Це – наше минуле, – каже Оскар Шакон – Танцівниці – представниці різних поколінь, і у кожної різний багаж цього минулого. Там містяться як пам'ятні речі, так і те сміття, яке ми щодня споживаємо. Героїні на порозі переходу в новий світ і головне – вибрати, що вони візьмуть туди з собою".

"Dreams Off", гранд-шоу гурту DakhaBrakha

9 вересня на ВДНГ

На великій вуличній сцені на ВДНГ можна буде побачити нову програму гурту "ДахаБраха", який традиційно кожного вересня знаходить у своєму щільному гастрольному графіку місце для Києва і Гогольfesta. Dreams off – не тільки нова музична програма, а й масштабне шоу: на сцені будуть ляльки і 10-метрові картонні "люди". Прямо під час шоу всі охочі під керівництвом архітектора побудують справжній Ковчег розміром з 4-поверховий будинок – символ цьогорічного фестивалю.

"ДахаБраха" у зйомці для Vogue UA
А Celebration Service

9 вересня на ВДНГ

Ще одна подія з розряду "must see": у Києві вперше покажуть музичний спектакль легендарної Мередіт Монк – хореографа і композитора, представника нью-йоркської арт-тусовки, автора музики до фільмів Годара і братів Коен. Прем'єра A celebration service відбулася кілька років тому в одній з церков у американському місті Сірак'юс. Це спектакль-ритуал, у якому Мередіт Монк об'єднала піснеспіви і молитви з різних релігій, акцентуючи увагу на можливості єднання людей через ритуал.

Кабаре. Terabak de Kyiv

15 і 16 вересня на ВДНГ

Terabak – французьке циркове шоу, прем'єра якого пройшла в кінці минулого року в Парижі. Вистава за участю французьких артистів з театру Le Monfort і групи Dakh daughters c успіхом об'їздила всю Францію, і нарешті доїхала до Києва. Буде еквілібристика, магія, театр і фірмове кабаре Dakh daughters.

У цьому році на Гогольfest уперше можна буде купити абонемент. До 16 серпня він коштує 370 грівень і дає можливість входу на так звану "зелену" частину програми – це музичні шоу на ВДНГ разом з "ДахаБраха" і Dakh daughters та деякі спектаклі у Довженко-центрі.

Читайте також:

Нова висота: інтерв'ю з художником Володимиром Манжосом

Не пропустити в серпні: 5 кращих виставок у Києві

Якою буде екранізація "Ворошиловграда"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.