До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 шедеврів великого художника Яна Вермеєра

Яна Вермеєра справедливо вважають одним з найвидатніших художників золотої доби голландського живопису. Його картини зображують не величні сцени, а моменти повсякдення представників середнього класу. Нині полотна можуть здаватися нам чужими, але насправді вони підносять завісу над життям звичайних людей 400 років тому.

Предполагаемый автопортрет Яна ВермеераІмовірний автопортрет Яна Вермеєра

Вермеєр зацікавлено вивчав повсякдення своєї історичної епохи, часто малював сцени із сімейного життя. Його прозвали "Майстром світла" за те, що він прекрасно малював, як природне світло танцювало на шкірі, тканинах та інших об’єктах. Також Вермеєр неймовірно талановито передавав близькість, створюючи відчуття особистого контакту з героями його картин. Найяскравіше свідчення цього — полотно "Дама пише". На ній зображена жінка, яка дивиться з-за свого столу так, ніби її заняття на мить перервали. Цей погляд залишає межі картинної площини й безпосередньо зустрічається з поглядом глядача.

Реклама

Вермеєр був порівняно успішним художником за життя, але сьогодні йому офіційно приписують тільки 34 картини. Деякі з них згадуємо в нашій добірці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.