Парасолька від сонця: правила використання сонцезахисних засобів

Відчуття міри – базове стосовно багатьох речей, в тому числі і кремів з SPF. З ними важливо не перегнути палицю, як це роблять геліофоби, але й ігнорувати санскрін, а потім згадати про нього лише напередодні відпустки – легковажно. Розумний баланс у цьому питанні нам допомогла відшукати Тетяна Святенко, експерт МОЗ, професор, доктор медичних наук, дерматовенеролог вищої категорії, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів. А заодно нагадала особливості цього продукту і правила вибору.

image
Навіщо це робити

В основному з двох причин: аби загальмувати процеси фотостаріння і запобігти появі раку шкіри. І те й інше можуть провокувати ультрафіолетові промені. В Україні рак шкіри входить у трійку найпоширеніших онкологічних захворювань, а в США розвивається практично у кожного п'ятого американця.

Коли починати

Деякі взагалі-то і не закінчують, тобто користуються санскріном цілий рік. Нон-стоп захист від сонця нав'язують нам косметологічні бренди, що стверджують, що сонце спалює молодість у будь-який сезон, у будь-яку погоду. Це не так. У наших широтах перманентний SPF-захист позбавлений ​​сенсу і навіть небезпечний, оскільки деякі з компонентів санскрінів мають властивість накопичуватися в організмі. Моя порада – завантажити на смартфон додаток для контролю рівня UF-випромінювання. Якщо індекс інсоляції не перевищує позначку "1-2" – захист не потрібен, включати в догляд сонцезахисні креми є сенс від показника "3" і вище. У будь-якому випадку з квітня-травня вже точно пора захищатися, тим більше, що перші активні сонячні промені – найагресивніші.

Прикладна математика

Насправді деякі все ще плавають у запитанні, що, власне, означає цифра після абревіатури SPF. Sun Protection Factor – співвідношення між часом отримання сонячного опіку з нанесенням санскріна і без нього. Без сонячного захисту опік з'являється в середньому через 10 хвилин. З захистом час збільшується: множимо показник SPF на 10 і отримуємо хвилини відносної безпеки. Наприклад, SPF 15 (10х15 = 150) дозволяє безболісно залишатися під сонцем близько 150 хвилин – трохи більше двох годин. Потім крем потрібно наносити повторно. Моя порада – вибирати креми з захисним фільтром від 30 і вище. Їх теж потрібно наносити на шкіру повторно через дві-три години, але якщо креми з SPF 15 блокують 93% ультрафіолетових променів, то фактор 30 захищає від 97% сонячного випромінювання, а SPF 50 – від 98%.

Від додавання доданків сума не змінюється

SPF-и різних косметичних засобів, присутніх на шкірі, не плюсуються! Помилково вважати, що сонцезахисний крем з SPF 30 у комплекті з пудрою з SPF 15 дає захист 45. Насправді працюватиме засіб з найвищим SPF фактором, у нашому випадку це крем з SPF 30. І з приводу послідовності: спочатку після вмивання потрібно нанести крем для догляду, далі захисний з SPF і тільки потім тональний засіб.

Чим ширше, тим краще

Дуже добре, якщо на упаковці крему присутня позначка "Широкий спектр захисту", а також показник PPD (Persistent Pigment Darkening), що доповнює фактор SPF. Сонце посилає нам найрізноманітніші види променів, а SPF позначає, перш за все, ступінь захисту від появи еритеми – "сонячного опіку", що дає UVB-випромінювання. Але є ще UVА-промені – винуватці фотостаріння, в сонячному спектрі їх до 90%. Вважається, що вони не такі шкідливі для шкіри, хоча проникають у неї набагато глибше. Маркер "Широкий захист" дає надію на те, що крем буде щитом від агресивної інсоляції, а показник PPD конкретизує, наскільки міцним є захист від UVA-променів. За європейськими стандартами його індекс повинен становити приблизно третину від показника SPF. Наприклад, сонцезахисний засіб з SPF 30 має мати захист UVA не менше 10. Чим ближче співвідношення SPF/PPD до одиниці, тим вищий захист UVA.

Багато – не мало

Більшість людей наносять тільки 25-50% від необхідної кількості захисного фільтру. Насправді, щоб повністю покрити все тіло від маківки, дорослій людині необхідна невелика чарка з кремом – близько 30 мл. І не забудьте про губи. Рак шкіри може вражати і цей ніжний орган. Для його захисту спочатку зволожте губи бальзамом або помадою, а потім нанесіть крем з SPF 30 або вище. Будь-який санскрін слід наносити на суху шкіру за 15 хвилин до виходу на вулицю, процедуру повторювати кожні дві години або після купання відповідно до вказівок на упаковці.

Популярне на VOGUE