Що таке умебоші – важлива складова в харчуванні японців

Цей маленький абрикос вже сотні років є частиною японського раціону. Він не лише є основою для чудової приправи, його вживання також підтримує здорову перистальтику.

Японці вже давно додають умебоші до свого харчування. І не тільки через смак, а й завдяки його корисним властивостям. Цей продукт готують так: абрикоси миють, видаляють зайву воду, а потім місяць (або й довше) витримують у солі, щоб ферментувати.


За даними Міністерства сільського господарства, лісництва і рибальства Японії: "Японський абрикос (Prunus mume), відомий як уме, — один із головних плодових дерев в країні. У 2023 році врожай становив 95 500 тонн, з яких близько 70% використали для перероблювання на соління й напої."

Умебоші має темно-червоний колір. Його часто використовують як пасту в ролах суші або додають до страв із рисом. Також його можна їсти окремо у невеликих кількостях або разом з іншими соліннями. Наприклад, з морквою чи капустою під час основного приймання їжі.


Нутриціологиня Неллі Вікторія Ґутьєррес зі SHA Wellness Clinic рекомендує додавати умебоші до раціону для покращення роботи травної системи. Цей ферментований фрукт особливо корисний при таких поширених проблемах, як порушення травлення, закрепи чи нестерпність молочних продуктів. За її словами, смак умебоші часто здається знайомим для мешканців Латинської Америки. Зокрема, Мексики, адже нагадує чамой (приправу з сушених фруктів з чилі, сіллю, цукром та водою). Водночас умебоші має досить інтенсивний кислий смак, тому фахівці радять вводити його до раціону поступово, у невеликих кількостях, щоб дати організму час звикнути.

Чим корисний умебоші?


"Він стимулює роботу печінки та полегшує травлення", – зазначають у дослідженні Gossard і Lipski (2019).

Серед інших переваг:


Крім того, умебоші покращує моторику шлунка, тобто сприяє скороченню м’язів, які просувають їжу крізь травний тракт. "Це пов’язано з високою кислотністю плодів, зокрема з вмістом лимонної та яблучної кислоти", – йдеться в дослідженні World Journal of Gastroenterology. Ці кислоти можуть мати легкий послаблювальний ефект, особливо при низьковолокнистій дієті, тож умебоші є природним стимулятором для травної системи. На сайті SHA також зазначено, що продукт має лужні властивості, тобто допомагає врівноважити кислотність організму після надмірного споживання м’яса, молочних продуктів чи цукру завдяки високому вмісту мінералів (заліза, кальцію, марганцю та калію).


Наукові джерела підтверджують: ефективність умебоші найбільша, коли його вживають у межах збалансованого, здорового харчування. Недарма японці вже сотні років користуються цим природним союзником здоров’я.

За матеріалами: Vogue.mx

Популярне на VOGUE