Як молочні продукти уповільнюють старіння

Вживання молочних продуктів може бути дуже корисним для здоров'я — особливо з віком. Вони впливають на стан кісток і рухливість тіла — ключові чинники молодості. Які молочні продукти обирати і з чим їх їсти, щоб якомога довше почуватися молодими, — розповідаємо далі.

Молочні продукти проти старіння

Збалансоване харчування з достатньою кількістю жирів, білків і вуглеводів допомагає уповільнити старіння — і фізіологічні зміни у тілі, і зниження когнітивних функцій. Тому молочні продукти, багаті на поживні речовини, незамінні у раціоні. Адже вони є джерелом кальцію і низки вітамінів і необхідні для здоров'я кісток, чия рухливість є однією з ознак молодості.

"Кістка — це складна структура з білка, колагену та мінералів, — пояснюють професорка Сидіна Айзекс і докторка філософії Лорел Венц у своїй науковій роботі про продукти для здорового старіння. — Це жива тканина, яка постійно змінюється". З віком кістки втрачають більше мінералів, ніж здатні засвоїти. Щоб компенсувати ці втрати, варто споживати більше продуктів, що містять комплекс поживних речовин. І це молочні продукти. "Рекомендується щодня отримувати від 1000 до 1200 мг кальцію з харчових джерел", — зазначають Айзекс і Венц.

Важливі вітаміни та мінерали

"Прикладами продуктів, які відповідають рекомендаціям, є молоко, йогурт і сир", — йдеться в дослідженні. Вони "забезпечують білок, вітамін D, вітамін K, магній і калій, які відіграють важливу роль у здоров'ї кісток".

Вітамін D — це жиророзчинний вітамін, який синтезується в шкірі під впливом сонячних променів і допомагає регулювати гомеостаз кісткової тканини. Дорослі, які мало бувають на сонці і не вживають якісну їжу, більше схильні до дефіциту вітаміну D, що може призвести до дисбалансу гормонів, втоми, поганого настрою, болю в м'язах і зниження міцності кісток. Небагато продуктів містять вітамін D, але молоко часто збагачене цією важливою поживною речовиною. "Його додають у молоко, щоб покращити засвоєння кальцію", — зазначається в дослідженні.

Найкорисніші молочні продукти

Для досягнення максимального результату важливо обирати найкорисніші для здоров'я молочні продукти. Бринза, фета, рикота, а також сир 5% зазвичай виготовляються з частково знежиреного молока: "У них вищий вміст білка і менше жиру", — пояснює дієтологиня Маріана Перес Трехо Солтведель. Аналогічно, грецький йогурт і кефір — це добрі джерела білка, які до того ж містять пробіотики, корисні для здоров’я кишківника.

Якщо у вас непереносність лактози, існує безліч багатих на поживні речовини альтернатив: темна листова зелень, мигдаль, тофу, боби та деякі рослинні молочні продукти також є хорошими джерелами кальцію, білка, вітамінів D і К, магнію та калію, які зміцнюють кістки.

Харчування — головний інструмент управління фізіологічними змінами, пов’язаними зі старінням. "Здоровий раціон сприяє високій якості життя в наші золоті роки", — підсумовують Венц та Айзекс. Не забувайте про збалансовану й різноманітну їжу: цільнозернові каші, нежирний білок, корисні жири, овочі, фрукти, бобові, а також молочні та кисломолочні продукти.


Текст: Lorena Meouchi
Більше на vogue.com

Популярне на VOGUE