Як пережити травматичний досвід: практичні поради від психолога

Зосередження на певній травматичній події змушує жити минулим і потребує великих енергетичних затрат для постійного прокручування страшних спогадів у голові. Онлайн-платформа "Розкажи мені" розповідає, як пережити травматичний досвід, а vogue.ua публікує найнеобхідніші поради.

image

Хаєс Стівен, психолог та професор, у книжці "Звільнений розум" пропонує такий алгоритм позбавлення від неприємних спогадів:

1. Прийміть свій травматичний досвід.

Наші спогади можуть бути спотвореними й неповними. Те, що ми називаємо спогадами, неодноразово редагується й видозмінюється під впливом різних чинників. Щоб прийняти власний досвід, можна уявити його як метафоричний образ. Наприклад, спробуйте обійняти свій досвід так, як ви б обійняли дитину, що плаче, посидьте поруч із власними спогадами так, як ви б посиділи поруч із важкохворою людиною, подивіться на свій досвід, як на картину в галереї.

2. Відмовтеся від боротьби з власним досвідом.

Уявіть свої переживання та спробуйте знайти відповідь на такі запитання:

3. Розширте свій погляд на ситуацію, що сталася.

Переживання чогось травматичного змушує нас фокусуватися лише на складних відчуттях болю, страху, жалю. Якщо ж поглянути на ситуацію під іншим кутом, можливо, це дасть змогу відкрити для себе чи в собі щось нове.

Поставте собі такі запитання:

Популярне на VOGUE