Світ шукає альтернативи матча чаю, і ходжича має всі шанси зайняти нове місце на нашій кухні та в інстаграм-стрічці.
Приблизно сім років тому в США почали з’являтися перші заклади з фокусом на матча – від магазинів до кафе. Тоді не було зрозуміло, чи триватиме цей тренд. Сьогодні, у 2025-му, матча вже стала звичним продуктом у повсякденному споживанні. Тим, хто цікавиться новими напрямами, варто звернути увагу на ходжича — напій, який має потенціал стати наступним великим явищем у категорії безкофеїнових альтернатив.
Що таке ходжича
Ходжича — це японський зелений чай, який проходить особливу обробку.
Листя обсмажується за температури 160–200 °C без ферментації, тобто без окислення, характерного для чорного чаю. Завдяки цьому вдається зберегти корисні речовини, типові для зеленого чаю: антиоксиданти, поліфеноли, L-теанін. Обсмажування надає листю характерного мідно-коричневого кольору та теплих смакових нот — карамелі, горіху, диму. Ходжича майже не містить кофеїну, позбавлена гіркоти й легко п’ється навіть тими, хто зазвичай не полюбляє матча.
Її смак часто асоціюється з підсмаженими маршмелоу, печивом із корицею чи карамельним попкорном — і залишає м’який, теплий післясмак.
Що важливо знати про ходжича
Ходжича існує у двох форматах:
- чай, перетертий у пудру (як матча),
- листовий чай, який можна заварювати традиційним способом.
Він підійде як тим, хто любить модні напої типу ходжича-лате, так і тим, хто цінує якісні листові чаї та хоче занурюватись у смакування кожної ноти.
Переваги ходжича
1. Низький вміст кофеїну
Обсмажування чайного листя знижує рівень кофеїну майже до нуля. Ходжича можна пити після 18:00, в тому числі, людям, які мають чутливість до кофеїну. Після цього напою можна спокійно засинати.
2. Ефект антистрес
Як і матча, ходжича містить L-теанін — амінокислоту, яка розслабляє нервову систему та знижує рівень тривожності.
3. Бустер імунітету та здоров’я шкіри
У складі – вітамін С, який підтримує сяйво шкіри, підтримує її пружність, бореться з пігментними плямами. Антиоксидантні поліфеноли та поєднання вітамінів А і Е зміцнюють резистентність захворюванням.
4. Користь для серця
Катехіни й вітамін Е у складі сприяють зниженню холестерину, покращують тиск і запобігають запаленням.
5. Для фігури
Ходжича стимулює метаболізм, покращує травлення й підтримує мікробіом.
6. І для здоров’я зубів та ясен
Завдяки поліфенолам чай бореться з бактеріями, які викликають карієс і неприємний запах з рота.
7. Делікатна підтримка суглобів
Антизапальні властивості ходжича допомагають зменшити дискомфорт при артриті.
Рецепт ходжича-лате
В приготуванні ходжича дуже схожий на матча, тому знадобляться ті самі інструменти: чаван, часен, чашаку та сіто.
Додайте в чаван 2 грами порошку ходжича та 40 мл гарячої води. Головне, не використовуйте крутий окріп — він зруйнує корисні речовини та може зіпсувати смак. Дочекайтеся, поки вода охолоне до 60–80 градусів.
Збивайте протягом 30–40 секунд. Використовуйте вінчик часен — робіть інтенсивні W-подібні рухи до повного розчинення порошку.
Вилийте 150-200 мл рослинного молока (кокосового або рисово-фундучного) в склянку, додайте ходжича шот. Добре перемішайте та насолоджуйтеся. Опційно — трішки меду або агави, щіпка кориці
Де спробувати в Києві?
Якщо для Азії ходжича не є чимось новим, то Європа та США потроху відкривають для себе цей напій. Ходжича вже ввели у меню безліч модних кав’ярень Нью-Йорку, Лондона, Парижу та ЛА. Ходжича вже популярна у Тіток та отримує все більше поціновувачів.
Текст: Вероніка Сенькіна
