Що їсти, щоб не хворіти: розповідає онколог

Продовжуємо ділитися інформацією про зв'язок здоров'я і харчування. Сьогодні говоримо, чи реально вберегтися від раку з дотриманням тієї чи іншої дієти. На цю тему фуд- і б'юті-блогерка Олена Сагун поспілкувалася з лікарем онкологом-гематологом Тетяною Скрипець.

Чи існує дієта проти раку?

"В офіційній медицині немає жодного доказу, що вегетаріанство, веганство, флексітаріанство, кето-дієта та інші системи харчування знизять ризик онкологічних захворювань, – пояснює Тетяна. – Чи допоможуть вони схуднути? Так. Чи призведуть до дефіциту нутрієнтів? Теж так. Але на 100% захистити від раку вони не зможуть. Тому я дуже насторожено ставлюся до фахівців, які наполегливо рекомендують відмовитися від м'яса, молочних продуктів та іншої їжі тваринного походження".

Лікарка розповідає, що сама дотримується принципів середземноморського харчування. І не просто так. "У десятці найздоровіших країн за індексом Bloomberg 2019 є лідерами Іспанія та Італія. А за даними Institute for Health Metrics and Evaluation до 2040-го року в Іспанії буде найвища тривалість життя, – каже Тетяна. – Чому згадані країни лідирують? Все просто: середземноморська дієта і активний спосіб життя. І, звичайно ж, не слід забувати про досить високий рівень медичного обслуговування".

image

"2019 року середземноморська дієта очолила рейтинг найбільш здорових дієт за версією американського журналу U.S. News & World Report", – додає Тетяна. Експертна комісія з найкращих ендокринологів, кардіологів і дієтологів оцінювала понад сорок різних дієт. І саме середземноморську визнала здоровою і простою, адже її легко дотримуватися без стресів і зривів. Як це пов'язано з онкологією? Лікарка нагадує, що підтримка нормальної ваги – один з ключових аспектів у профілактиці раку, адже ожиріння є науково доведеним чинником ризику для багатьох онкологічних захворювань.

Що варто додати в свій раціон?

Часник. "Він бореться з бактеріями. Зокрема, з Helicobacter pylori, яка пов'язана з розвитком виразкової хвороби шлунка і раку шлунка. Деякі дослідження показують, що часник також знижує ризик розвитку раку товстої кишки, стравоходу, підшлункової та молочної залоз. Щоб отримати максимальну користь від часнику, очистіть і поріжте зубці, дайте їм постояти 15-20 хвилин до вживання або початку приготування їжі. Так активізуються ферменти і виділяться сірковмісні сполуки, які мають найбільшу захисну дію".

Броколі. "Всі овочі сімейства хрестоцвітих містять фітохімічні речовини глюкозинолати, які виробляють захисні ферменти. Одним з найефективніших є фермент сульфорафан. Броколі – його найкраще джерело. За даними сотень досліджень броколі ймовірно знижує ризик раку простати, легенів, товстої кишки, молочної залози, сечового міхура, печінки, пухлин голови та шиї, стравоходу і шлунка".

@moesmeisje

Помідори. "Червоний колір помідорів надає фітохімічна речовина під назвою лікопен. Кілька досліджень показують, що багата лікопеном дієта пов'язана зі зменшенням ризику раку простати. У лабораторних тестах лікопен зупинив зростання інших видів злоякісних клітин – у молочній залозі, легенях і ендометрії. Щоб отримати максимальну користь від лікопену, їжте приготовані помідори, включно з томатним соком і соусом для піци. Саме в термічно обробленому вигляді лікопен легко засвоюється. Де ще є лікопен? У кавунах, рожевих грейпфрутах і червоному перці".

Полуниця і малина. "Ці ягоди багаті антиоксидантами – вітаміном С і елаговою кислотою. Є ймовірність, що елагова кислота має протипухлинні властивості. Також ці ягоди містять флавоноїди. Вони пригнічують ферменти, які пошкоджують ДНК клітин. Інші види багатих флавоноїдами ягід також варто додати в раціон. Це ожина, чорниця і журавлина".

Морква. "Бета-каротин, що входить до її складу, може захистити клітинні мембрани від ушкодження токсинами і уповільнити зростання ракових клітин. Також у моркві містяться інші не менш корисні вітаміни і фітохімічні речовини. Вони можуть захистити від раку молочної залози, гортані, стравоходу і шлунка. Є дослідження, які припускають, що морква захищає від раку шийки матки. Ще в моркві є хіфенадин – природний пестицид, який надає протизапальну дію. Їжте моркву в приготованому, а не сирому вигляді. Варіть її цілком – так зменшиться втрата поживних речовин під час термічної обробки".

Шпинат. "Це чудове джерело каротиноїдів, таких як лютеїн і зеаксантин. Деякі дослідження показують, що вони можуть захистити від раку стравоходу і шлунка. Також низка досліджень показала, що каротиноїди зі шпинату та інших продуктів знижують ризик розвитку раку яєчників, ендометрія, легенів і товстої кишки".

@editorsandbeauty

Цільнозернові продукти. "Цілісне зерно містить багато клітковини. Поки не зрозуміло, як клітковина і деякі види жирів впливають на ризик розвитку раку – зокрема, колоректального. Проте цільні зерна містять безліч корисних речовин, які допоможуть підтримати здоров'я в цілому".

Що їсти в поміркованій кількості?

Червоне м'ясо і перероблені м'ясні продукти – напівфабрикати і ковбаси. "Є офіційні рекомендації знизити споживання насичених жирів і червоного м'яса, бо ці продукти можуть збільшити ризик раку товстої кишки і призвести до агресивних форм раку простати".

Цукор. "Він не обов'язково призводить до раку, але наслідки надмірного вживання цукру можуть стати причиною збільшення ваги. А зайва вага або ожиріння підвищує ризик онкологічних та інших захворювань. Яка кількість цукру вважається безпечною? Жінкам рекомендують вживати не більше 25 грамів на день, а чоловікам – не більше 36 грамів.

Дуже шкідливі – додані і приховані цукри. Найбільше їх в солодких газованих напоях. Соуси для пасти, заправки для салатів і консервовані овочі також містять прихований цукор. Ось деякі приховані "цукрові" слова, на які варто звернути увагу в складі продуктів: фруктоза, лактоза, сахароза, мальтоза, глюкоза, декстроза.

У натуральних підсолоджувачах – патоці, нектарі агави, меді і кленовому сиропі – є антиоксиданти, які захищають організм від раку. Але попри свою натуральність ці продукти містять стільки ж калорій, що і звичайний цукор. Тому ними не варто занадто захоплюватися".

Популярне на VOGUE