Шеф-кухарка Мікаела Рубен ділиться рецептом сніданку, що став вірусним десять років тому, — він багатий на антиоксиданти й допомагає уповільнити старіння.
Ягоди асаї століттями були частиною раціону в Амазонії, задовго до того, як у 2015 році вони перетворилися на вірусний сніданок, що заполонив Instagram-блоги. Протягом кількох років açaí bowl залишався фаворитом серед it-girls. Якщо згадати, то ще у 1990-х він почав набирати популярність в окремих містах Бразилії як їжа для спортсменів, а у 2000-х і 2010-х роках ягоди стали справжнім хітом у США та отримали статус суперфуду.
Найімовірніше, більшості знайомі лише заморожені ягоди асаї, адже свіжа м’якоть швидко псується після збору. Для експорту їх перетворюють на заморожену пасту. Цю страву пропонує відродити шеф-кухарка Мікаела Рубен у своїй книзі "Харчуйся з любов’ю". Вона називає ягоди одним із найкорисніших сніданків для шкіри. "Бразильський тостон з асаї — це свято яскравої ягоди, багатої на антиоксиданти. Вони допомагають нейтралізувати дію вільних радикалів та захищають організм від старіння та хвороб. Можна сказати, що це перша лінія оборони проти клітинного зносу", – пояснює кулінарка, яка працювала зі знаменитостями, серед яких Раян Рейнольдс і Блейк Лайвлі.
Її холістичний підхід полягає у пошуку продуктів, які підходять конкретній людині, без прагнення вписатися у чужі стандарти. "Подорожі, стрес, гормони, якість ґрунту, уподобання, алергії, сон, травлення — всі ці фактори впливають на те, що і як потрібно їсти. Іноді люди так зосереджуються на "ідеальному" харчуванні, що втрачають радість і творчість у приготуванні їжі. Важливо деміфікувати здорове харчування та нагадати, що воно може бути приносити задоволення, а не бути жорстким і недосяжним", – зазначає вона.
Одним із найкращих варіантів почати ранок Рубен називає яскравий та насичений смаком açaí bowl. "Ця страва має ніжну, кремову основу з ягід асаї та доповнюється свіжими фруктами, кокосовою стружкою, насінням конопель або гранолою. Вона містить значну кількість вітамінів, мінералів і клітковини, тому є смачним і корисним способом збагатити організм", – пояснює вона.
Рецепт асаї-болу
Інгредієнти (1 порція):
- 1 пакет (100 г) заморожених ягід асаї без цукру
- 1 склянка замороженого нарізаного банана
- ½ склянки замороженої чорниці
- ¼ склянки фільтрованої води або рослинного молока на вибір
- ¼ склянки свіжого апельсинового соку
- ½–1 ст. л. порошкової спіруліни (для більшої кількості білка — 1 ст. л.)
- жменя свіжих ягід (чорниця, полуниця, малина або ожина) для подачі
- трохи несолодкої кокосової стружки, насіння конопель або граноли для подачі
- 1 ст. л. мигдалевого масла для поливання (опційно)
Приготування:
1. У потужному блендері змішати асаї, банан, чорницю, воду, апельсиновий сік і спіруліну.
2. Збивати на низькій швидкості до однорідності, використовуючи штовхач, щоб просунути заморожені інгредієнти до лез.
3. За потреби додати трохи рідини, щоб повністю подрібнити суміш. При цьому текстура має залишитися густою, як у десерту, а не смузі).
4. Перелити в миску, додати улюблені топінги та подавати одразу.
Поради шефа:
- Для додаткового білка можна додати у блендер 1–2 ст. л. мигдалевого масла, протеїнового порошку або насіння конопель.
- Для більшої кремовості долити 1 ст. л. кокосового чи грецького йогурту.
- Для додаткової клітковини підійде замочене насіння льону або чіа.
За матеріалами: Vogue.mx