До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Три волосини: у який спосіб зробити волосся густішим

У вас тонке тьмяне волосся, а ви мрієте про густі шовковисті кучері? Від харчування до стриження й фарбування, представляємо повну інструкцію від експертів, як наповнити своє волосся силою та енергією.

Photo: Getty Images

"Ваш метаболічний і генетичний профіль, а також спосіб життя і харчування можуть дуже відрізнятися від способу життя ваших знайомих, хоча ви можете мати одні й ті самі проблеми з густотою волосся. Водночас у будь-якому разі ви намагатиметеся оптимізувати цикл росту волосся, спостерігатимете за своїм здоров’ям, харчуванням, функцією щитоподібної залози, рівнем стресу, здоров’ям шкіри голови та станом самого волосся", — каже Анабель Кінгслі, президентка бренду Philip Kingsley та трихолог-консультант.

Реклама
Чому стоншується волосся?

Генетика

Андрогенетична алопеція — один з найпоширеніших типів випадіння волосся в жінок, що характеризується загальним стоншенням волосся. "Це відбувається, коли фолікули генетично чутливі до нормального рівня циркуляційних андрогенів (чоловічих гормонів)", — пояснює Кінгслі. "Лікування потребує часу, а поліпшення, якого ви сподіваєтеся, безпосередньо пов’язане з чутливістю фолікулів і залежить від того, наскільки стоншеним волосся було на початку лікування. Тому справді важливо звернутися по допомогу, щойно ви помітите зміни".

Стрес, дисбаланс гормонів і/або дефіцит вітамінів

Іншою дуже частою причиною втрати густоти волосся, особливо в жінок, є Telogen Effluvium, для якого характерне регулярне надмірне випадіння волосся. Це не пов’язано з генетичною схильністю й може трапитися з ким завгодно. "Водночас розмір волосяних фолікулів або діаметр волосся не змінюється", — каже Кінгслі. "Telogen Effluvium проявляється у вигляді раптового й більшого, ніж зазвичай, випадіння волосся, що переходить з фази росту у фазу спокою впродовж циклу росту волосся. Це реактивне випадіння волосся, спричинене внутрішнім дисбалансом або зрушенням". І може бути пов’язане з гормональними змінами, дефіцитом вітамінів і/або стресом.

У випадку з Telogen Effluvium треба визначити першопричину й усунути її. "Наприклад, якщо ви втрачаєте волосся через дефіцит вітамінів або мінералів, зміни в раціоні й харчові домішки стануть невіддільною частиною вашого плану лікування. Якщо випадіння волосся пов’язане з гіпо- або гіпертиреозом, то з цим треба боротися за допомогою відповідних ліків". Що допоможе в разі стресу? Турбота про себе і достатня кількість сну — ключові помічники.

Перебір зі стайлінгом і фарбуванням

Засоби для укладення на теплій основі й просвітлювальні компоненти у фарбі можуть позбавити волосся зміцнювальних волокон і дуже його ослабити.

Якщо можете потерпіти, зробіть перерву у фарбуванні й не використовуйте засобів для укладення. Вибирайте шампунь і кондиціонер без сульфатів, щоб повністю очистити волосся.

Важливо використовувати засоби з натуральними інгредієнтами. "Натуральні продукти набагато більше дбають про волосся і шкіру", — каже Маса Охта, головний терапевт у Leonor Greyl (бренд натуральних засобів для догляду за волоссям). "Вони можуть глибоко проникати в шари волосся без будь-якого синтетичного покриття, щоб підтримувати густоту і здоров’я волосся". Нічні маски й олії також допоможуть із живленням волосся.

Як харчування впливає на густоту волосся?

Один з найпростіших способів вплинути на густоту волосся — за допомогою харчування і домішок. "Дефіцит вітамінів впливає на нашу шкіру голови й стан волосся", — каже Охта. "Якщо вас щось турбує, вам треба здати кров на аналіз і дізнатися у свого лікаря, чого бракує вашому організму".

В іншому разі краще шукати полівітаміни, що містять кератин, амінокислоту L-лізин, соєвий білок, залізо й вітаміни В12 і D3. Все це сприяє збільшенню товщини вашого волосся.

Нутриціолог Муд Бедо рекомендує біотин. "Коли йдеться про поліпшення росту волосся і його стану, моєю таємною зброєю є біотин. Це вітамін, що зміцнює волосся, шкіру й нігті. Я рекомендую вживати його в рідкій формі щонайменше 5000 мкг щодня задля помітного результату".

Orthomol Hair Intense

Також Бедо зазначає, що "коли маєте схильну до висипів шкіру, будьте обережні, оскільки біотин може їх спровокувати. Джерелами біотину є такі продукти, як яєчні жовтки, бобові, печінка, горіхи й насіння, що не мають викликати висипів, оскільки біотин, що входить до їхнього складу, не такий концентрований".

Крім цього, треба дотримуватися простої поживної дієти, сповненої нежирних білків, листової зелені та моркви для отримання вітаміну А.


Яка стрижка додає об’єму?

Для тих, хто хоче коротку стрижку, швидкий візит до салону може розв’язати навіть найдратівливіші проблеми з волоссям. Як стригтися? Спробуйте каре до плечей або будь-яку іншу стрижку, здатну створити густіший та об’ємніший вигляд.

"Надмірне нашарування може зменшити об’єм, роблячи волосся пласким і неживим", — говорить зірковий стиліст Джордж Нортвуд. "Моя порада — для тонкого волосся робіть одну довжину. Мікрострижка — ще один чудовий варіант для тонкого волосся. Також оновлення кінчиків що шість тижнів може допомогти волоссю набути густого й здорового вигляду".

Що стосується укладення, Нортвуд рекомендує грубе сушіння волосся догори дриґом, щоб створити об’єм біля коріння. "Коли ви піднімете голову вгору, розгладьте кінчики й довжину волосся пальцями, залишивши його таким трохи піднятим біля коренів, щоб отримати додатковий об’єм", — говорить він.

І будьте обережні з кольором. Уникайте чого-небудь занадто однотонного — поєднання кількох світлих відтінків додасть волоссю глибини й допоможе не бути надто тонким на вигляд.

Які засоби використовувати?

Очищення і зволоження

"Не бійтеся мити волосся шампунем", — каже Кінгслі. "Всупереч поширеній думці, миття шампунем не спричинює випадіння волосся. Навпаки: часте миття допомагає підтримувати здоров’я шкіри голови й потрібне для росту волосся".

Шампуні, що сприяють густоті волосся, нині дуже ефективні й представлені в багатьох брендів. Вибирайте засоби, які пропонують живильний догляд для волосся, водночас усувають надлишки олії та інших продуктів, щоб не обважнювати волосся.

Але будьте обережні, щоб не використовувати занадто багато шампуню. "Я часто бачу клієнтів з тонким волоссям, які скаржаться на його жирність і тьмяність", — говорить Нортвуд. "Вони не усвідомлюють, що в їхньому волоссі відбувається інтенсивне накопичення продуктів з важких кондиціонерів або олій для волосся, через які воно здається тьмяним і жирним. У такому разі я завжди рекомендую використовувати хороший детокс-шампунь для глибокого очищення". Щоб волосся було здоровим у довгостроковій перспективі, Кінгслі радить робити процедури догляду за волоссям перед миттям голови шампунем, щоб надати волоссю еластичності й зміцнити його загалом.

Шампунь для збільшення густоти волосся Thickening Shampoo, Revitalash

Розчісування

Те, як ви розчісуєте волосся, теж впливає на його стан. Щоб волосся було товщим на вигляд, під час сушіння феном використовуйте щітку з керамічною головкою. І виберіть іонний фен, щоб видувати негативні іони, роблячи волосся гладким і розпушеним.

"Подавайте тепле повітря під щітку на рівні коренів, щоб збільшити об’єм", — говорить Нортвуд. "Коли ви знімаєте щітку, переконайтеся, що ви ніби викручуєте її з волосся, а не розчісуєте наскрізь, щоб не порушити форми й об’єму кучерів".

Укладення

Коли йдеться про укладення тонкого волосся, треба використовувати хороший спрей для збільшення об’єму. Розпиліть засіб безпосередньо на корені, щоб надати волоссю висоти й об’єму, а також зробіть його пружнішим і густішим.

"З віком наше волосся стає сухішим", — говорить Кінгслі. "Це може призвести до ламкості й стоншення, тому дуже важливо використовувати легкі зволожувальні засоби. Хороші засоби можуть миттєво замаскувати стоншення волосся, піднести моральний дух і впевненість у собі".

Пінка для надання об’єму Volume Enhancing Foam, що містить фірмовий комплекс BioPeptin Complex, Revitalash

Маски та процедури для шкіри голови

Щоб підтримувати густоту волосся в довгостроковій перспективі та сприяти загальному здоровому росту волосся, Охта рекомендує надавати особливої уваги шкірі голови. Тому варто очищати її що два-три дні й додати гарної олії для шкіри голови до свого рутинного догляду за волоссям. "Туга шкіра голови свідчить про напруження, викликане стресом, що може стати причиною випадіння волосся", — говорить Охта. "Стимулюйте волокна й ріст волосся, а також підтримуйте кровообіг, регулярно масажуючи шкіру голови".

Гелевий скраб для шкіри голови Diamond Oil Glow Dry Gloss Scrub, Redken

Текст: Emma Strenner, Tish Weinstock

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.