До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На гребні: як правильно розчісуватися й вибрати гребінець своєї мрії

Про те, чому зображення дівчини, що неспішно розчісує волосся перед дзеркалом, перейшло в категорію "ретро", чи потрібно ще розчісуватися і як правильно це робити, а також про те, як вибрати гребінець, vogue.ua розповів дерматолог, трихолог Кузьма Хобзей.

Мода на розчісування як б’юті-ритуал зникла. Якщо раніше зображення дівчини з гребінцем у руках перед дзеркалом було символом жіночності, неспішного ритуалу, часу наодинці із собою, то сьогодні дзеркало, шовковий пеньюар, кучері й 100 рухів щіткою по волоссю ніяк не складаються в один органічний пазл. Напевно, темп життя у XXI столітті все ж вносить свої корективи в стиль життя й звички. Але це не все. У наш час з’явилося безліч технологічних продуктів для волосся (бальзами, маски, засоби для укладання, фени, хай-тек гребінці тощо), які полегшують догляд і дають змогу досягти чудових результатів набагато меншими зусиллями.

Реклама

Деякі стилісти із зачісок радять не розчісуватися — кажуть, що це позбавляє пасма текстурності. Багато хто вважає, що від розчісування волосся може випадати. Із цього приводу трихологи думають ось що. Частина волосся щодня закінчує свій життєвий цикл і потім випадає, щоб дати дорогу молодому волоссю, яке прийде на його місце. Це закон життя, і цього боятися не потрібно. Активне розчісування допомагає вичесати волосся, яке вже ось-ось випаде, щоб запобігти його випаданню впродовж дня. Волосся на одязі або на підлозі — ну ви розумієте.

Але з іншого боку, занадто сильний натяг волосся, яке активно росте й не збирається найближчим часом випадати, може пришвидшити завершення його фази росту й підсилити випадання волосся в майбутньому. Тому намагатися надмірно не варто.

"Нормативів" за кількістю помахів гребінцем немає і бути не може, оскільки і волосся, і гребінці, і цілі у всіх різні. Якщо волосся коротке, а зачіска тримає форму після фена, то, ймовірно, від розчісування можна відмовитися.

Що стосується розчісування мокрих пасом, то є категорія волосся, яке можна розчесати лише вологим, бо після повного висихання з ним не впорається жоден гребінець, жодна психіка. Якщо волосся тонке й дуже плутається, то оптимально нанести бальзам або маску після миття спеціальним гребінцем типу Тangle Teaser Aqua Splash. Крім того, бажано ще на етапі змивання бальзаму й витирання волосся намагатися його не заплутувати: не спінювати шампунь надто енергійними рухами, не терти волосся рушником тощо. Краще поводитися з волоссям як з кашеміром: його нікому не спаде на думку занадто активно прати або викручувати.

Мене часто запитують, які гребінці вважають найкориснішими для волосся: з натуральною чи штучною щетиною, із зубцями — короткими конусами, як iKoo і Tangle Teezer, чи з мікрокульками на зубцях, рідкі гребінці з п’ятьма зубцями чи взагалі масажні щітки. Так ось, якщо все ж розглядати розчісування як ритуал, а не як рутину, то, боюся, одного гребінця буде замало. Наприклад, це може бути звичайна щітка для волосся і масажний гребінець для шкіри голови, що допомагає стимулювати кровообіг. Що стосується тонкої й м’якої натуральної щетини, то вона чудово підійде для дитячого волосся.

Конуси або мікрокульки? У них принципово різні цілі й завдання: якщо пасмо заплуталося на конусі, воно зіслизне й отримає ще один шанс на рідкішій щітці, якщо на кульці — то або розплутається, або розірветься. Тож для густого, прямого, товстого, непошкодженого волосся кульки можуть цілком згодитися, а ось тонке, заплутане, фарбоване волосся має менше шансів пошкодитися з конусами. Але правда в тому, що є багато проміжних варіантів, і важливо розуміти, що як працює. Це допоможе адаптувати свою методику розчісування під конкретну ситуацію.

Щітка для волосся з натуральною щетиною, золоте покриття 24К, Balmain Hair Couture

Якщо під час сушіння хочеться підняти пасма від коренів (покажіть мені того, хто цього не хоче), то варто звернути увагу на щітки-брашинги. Але варто пам’ятати, що найкращий гребінець для сушіння той, що максимально дбайливо ставитиметься до волосся певного типу й ніжно його розплутуватиме.

Гребінець для сушіння волосся, Tangle Teezer

Іноді людям здається: найкраще, що вони можуть зробити для свого волосся, — інвестувати в дорогі гребінці типу Mason Pearson. Іменовані "ролс-ройсом" серед гребінців, вони дійсно втілюють низку технологічних підходів, які дають змогу поліпшити розчісування й завдати якомога менше шкоди волоссю. Їх можна вважати універсальними. Але треба пам’ятати, що невмілий водій і на "ролс-ройсі" зможе заїхати в стовп, а на роботу, у принципі, можна доїхати й на бюджетній малолітражці. Важливо розуміти, що гребінець — усього лише інструмент, який може гарантувати певний результат у разі використання його з розумом.

Гребінець Junior, Mason Pearson

Сьогодні з’явилося безліч технологічних гребінців — наприклад, з іонізацією. І це непоганий вихід для тих, хто має волосся, яке занадто електризується. Такий гребінець допоможе зменшити потребу в бальзамі після миття, що буде особливо актуально для дівчат, у яких жирна шкіра голови, і волосся швидко брудниться.

Гребінець-іонізатор, Braun

А ось негайно викинути на смітник варто той гребінець, що не може впоратися з волоссям: не розчісує його, або, не дай боже, рве. Не найвдаліший варіант у XXI столітті — металевий гребінець. У процесі розчісування виробляється статична електрика, волосся стає менш слухняним, прилипає до одягу тощо. Схожа історія і з дерев’яними гребінцями. У щоденному вжитку найдрібніші зазублини на гребінці, які не видно, на перший погляд, можуть дряпати кутикули волосся й травмувати його. Крім того, дерев’яні гребінці недовговічні, а зробити їх з тонкими зубцями в принципі нереально. І, нарешті, точно потрібно викинути на смітник гребінець, який давно відслужив свій вік і "втратив" захисні кульки на кінчиках. Від нього нічого доброго чекати не варто.

Щітка Paddle, iKoo

Такий індивідуальний, навіть інтимний аксесуар, як гребінець, апріорі не може бути універсальним. Важливо знайти свій, який зі свого боку знайде підхід до вашого волосся. Напевно, найкращий варіант — пробувати різні й вибирати свій.

Більше краси: Instagram @vogueua_beauty

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.