До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Маріон Котіяр і Жульєт Бінош підстригли волосся на знак солідарності з іранськими жінками

Французькі акторки Маріон Котіяр і Жульєт Бінош висловили підтримку жінкам в Ірані, що стрижуть власне волосся на знак протестів

Минулого місяця жінки по всьому Ірану почали протестувати проти репресивних стандартів зовнішнього вигляду для жінок. Це сталося після смерті 22-річної Махси Аміні, яка померла під вартою 16 вересня. Аміні затримала іранська поліція моралі за неналежне носіння хіджабу. Три дні вона перебувала в комі і, як повідомляє поліція, померла внаслідок "серцевого нападу". Але батьки дівчини стверджують, що в неї не було проблем зі здоров’ям, а очевидці — що бачили, як поліцейські били Аміні. З’явилися також анонімні свідчення медичних працівників, які причиною смерті називають травму голови.

Реклама

В Ірані жінки мають закривати волосся; тому відкрито його підстригати – це акт протесту. "Ми хочемо показати, що нам байдужі їхні стандарти, їхнє визначення краси чи їхня думка про те, якими на вигляд ми маємо бути", — сказала CNN 36-річна Файзех Афшан, іранська інженерка-хімікиня, яка проживає в Італії. "Ми хочемо показати обурення і лють. У нашій літературі стриження волосся є символом жалоби, а іноді й протесту. Якщо ми можемо підстригти волосся, щоб показати, що ми злі, – ми це зробимо".

5 жовтня Маріон Котіяр поділилася відео в Instagram, на якому видно, як Бінош відстригає їй волосся на маківці. "За свободу", – каже акторка. Відео переривається, коли Котіяр відрізає кілька дюймів свого волосся.

"Мужнім жінкам і чоловікам Ірану, які змінюють світ у цю саму мить, борючись за свободу. Ми підтримуємо вас", – додала Маріон Котіяр у підписі.

Одночасно Жюльєт Бінош поділилася аналогічним відео з підписом "Солідарна за право на свободу для іранських жінок і чоловіків".

За повідомленнями CNN, протести, які стають дедалі сміливішими, подолали численні соціальні й етнічні розбіжності в Ірані та зруйнували десятиліттями створюваний бар’єр страху, в безпрецедентний спосіб загрожуючи режиму.

Нині в Ірані триває флешмоб, коли жінки стрижуть власне волосся та протестують проти режиму.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.