До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Смачна насолода, швидка старість: що не можна їсти після 30 років

Організм людини – та ще загадка для лікарів і вчених. З того, що ми знаємо точно, – з віком наш метаболізм стає повільнішим, а процеси засвоєння окремих продуктів можуть змінюватися кардинально. Відомими залишаються несприятливі наслідки від фанатичного вживання цукру або солі. Борошняні вироби з білої муки теж займають далеко не перше місце в харчовому кошику здорової людини. Чи реально повністю відмовитися від певних продуктів (з урахуванням того, що пропонує сучасний світ)? Навряд чи. Але скоротити частоту їх появи в раціоні все ж радять. Чого краще позбутися насамперед, читайте в матеріалі.

Кофеїн

Крім цукру і сиропів, які ми любимо додавати в свій лате або які вже є в Coca-Cola, найбільше кофеїн впливає на якість сну. В результаті, часте вживання кофеїновмісних напоїв загрожує набряками і зайвими кілограмами. Швидкі вуглеводи на додачу і неспроможність організму нормально відпочити – явні докази цього.

Реклама
Алкоголь

В алкоголі безліч калорій. Коли ваше тридцятирічне тіло буде не в змозі їх спалити, ці калорії перетворяться на пивний живіт. Пиво також провокує скачки рівня інсуліну, а алкоголь в цілому не дозволяє організму розслабитися (навіть якщо вам здається, що ви добре виспалися після вечірки). Зате вранці ви помітите, що збільшилися у вазі, а бажання об'їстися вуглеводами буде майже нестерпним.

Напівфабрикати і консерви

Що б не було написано на упаковці, складу напівфабрикатів і консервів краще не вірити. По-перше, в цих продуктах завжди є смакові добавки, які провокують апетит. По-друге, ці продукти піддавали тепловій обробці раніше, а потім заморозили, отже поживних елементів до моменту, коли ви їх знову підігрієте, не залишиться. Ними можна "забити" шлунок на якийсь час, але користі організм не отримає. Ну і наостанок, у напівфабрикатах міститься велика кількість солі, нітратів і насичених жирів, які не можна їсти, якщо ви дбаєте про здоров'я вашої серцево-судинної системи.

Пакетовані соуси

У магазинних кетчупі, майонезі, соєвому, барбекю та інших соусах містяться інгредієнти, без яких не обійшовся цей список. Основний негатив, втім, бере на себе сіль. А соєвий соус, наприклад, готують з ферментованої сої, яка є передвісником хронічних запалень і пов'язана із захворюваннями щитовидної залози.

Соя

Цілісна, приготована і органічна соя взагалі-то повинна бути корисною, ось тільки соєва олія і різні соєві екстракти у вигляді порошків і сумішей містяться в більшості магазинних продуктів. Соя може спровокувати рак молочної залози і проблеми з пам'яттю. У деяких людей продукти з вмістом сої викликають головні болі. І хоча з наукового погляду ще не надходило підтверджених повідомлень ні на підтримку, ні проти цього продукту, краще її кількість в раціоні все ж обмежити.

Трансжири

Маргарин, навіть на хлібі з висівками, – не найкраще рішення, коли вам за 30 років. Специфічно оброблені рослинні олії у складі маргарину шкідливі для здоров'я серця і можуть стати причиною хронічних захворювань. Часта поява маргарину в раціоні може спричинити збій гормонального фону (як у жінок, так і у чоловіків), порушення мозкової діяльності і пам'яті. Замість маргарину краще візьміть трохи вершкового масла.

Біле борошно

Біле борошно не містить нічого корисного. Організм людини перетворює його на глюкозу, яка чудово себе почуває у вигляді жиру в нашому тілі. До того ж, біле борошно – це повністю очищена від всього корисного пшениця (від клітковини в тому числі). Цільнозерновий хліб – зовсім інша справа. Він і перетравлюється довше, і насичує краще. Можливо, він не такий приємний на смак. Але ви просто ще не звикли.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.