До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що треба знати про інтимну косметологію

Жінки дедалі частіше вдаються до послуг естетичної гінекології. Що за цим — неприйняття себе, забаганка чи турбота про здоров’я?

Фото: Архів Vogue

"Красу інтимної зони оспівували в мистецтві (згадаймо лише "Походження світу" Гюстава Курбе)", — каже Владлена Аверіна, лікарка вищої категорії, президентка Асоціації естетичної гінекології та андрології. Але мета косметичних і медичних маніпуляцій у цій зоні — не так домогтися ідеалу, як налагодити функції. "Естетичною гінекологію називають тому, що методи корекції використовуються ті самі, що в естетичній медицині: плазмотерапія, філери, нитки, лазери, пілінги, — пояснює Аверіна. — Вони допомагають впоратися із сухістю, печінням і дискомфортом під час сексу, відновити тонус стінок піхви після пологів, розв’язати проблему нетримання сечі". А ще — поліпшити сексуальне життя.

Реклама

Заведено вважати, що моду на інтимний пілінг, який просвітлює шкіру в промежині, ввела порноіндустрія з її нереалістичними стандартами інтимної краси й постпродакшном, що дає змогу ретушувати "недосконалості". Насправді, за словами Владлени Аверіної, тренд прийшов з Бразилії, де в жінок III-IV фототип, темні соски й геніталії. Потім мода поширилася на Близький Схід. І хоча медичних показань для вибілювання інтимної зони немає, для пацієнток це може бути стовідсотковою гарантією поліпшення якості сексуального життя. Водночас важливо пам’ятати, застерігає гінекологиня-ендокринологиня Тетяна Осауленко, що здебільшого пілінги дають або тимчасовий, або недостатній ефект: "Варто оцінювати ризики й ухвалювати зважене рішення — відповідати за нього потім доведеться самостійно".

Методи корекції можуть застосовувати для того, щоб зробити яскравішими відчуття під час сексу. Філери на основі гіалуронової кислоти вводять у капюшон клітора або зону G — щоб підсилити чутливість; у задню стінку піхви — для звуження входу в неї. Для цього ж використовують корекцію лазером і PRP-терапію. За допомогою філерів повертають і об’єм великим статевим губам — коли вони з віком втрачають його, перестають покривати малі й оголюють вхід у піхву. "Цю процедуру можна вважати екстраординарною, — пояснює заслужена лікарка України, кандидатка медичних наук, провідна лікарка клініки PoliSmed Ольга Перепадя. — Багатьом вона показана не так для естетики, як для здоров’я, комфорту, гігієни".

Для розв’язання проблем сухості піхви використовують PRP-терапію (введення плазми пацієнта, збагаченої тромбоцитами), гіалуронові бустери, лікування стовбуровими клітинами, лазерну корекцію. У разі нетримання сечі чудово працюють філери, вправи Кегеля, функціональна магнітна стимуляція м’язів, лазерна корекція. Звузити піхву допомагають філери й нитки. Для корекції рубців, що утворилися після хірургічного розтину під час пологів, і пов’язаного з ними дискомфорту в сексі ефективні філери, полінуклеотиди, PRP, лазерні методики. Для боротьби з опущеними стінками піхви використовують крісло Emsella, ін’єкції, лазерні технології. Якщо жінка соромиться носити обтислу білизну, з’являтися на пляжі, кататися на велосипеді або просто роздягатися перед партнером через гіпертрофовані малі статеві губи, допомагає хірургічна лабіопластика.

"Жінки сьогодні надають увагу здоров’ю органів малого таза, і, якщо процедури робляться за показаннями, це прекрасно", — каже Перепадя. Важливо пам’ятати, що показання визначає не пацієнтка, а лише лікар — на основі огляду, УЗД, комплексного обстеження; перед лазерною корекцією піхви не обійтися без кольпоскопії й РАР-тесту. Процедури без показань небезпечні. "Будь-яка помилка може спричинити розлад функції", — каже Владлена Аверіна. Водночас є надія, що бум естетичної гінекології допоможе зробити звичкою візити до гінеколога, контроль гормонального фону, зміцнення м’язів тазового дна, — зрештою, любов до себе і турбота про власне здоров’я в такому ключі ще нікому не завадили.

Текст: Олена Пономаренко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.