До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як заняття спортом впливають на обмін речовин, стан шкіри й тіла

За підтримки Orthomol на vogue.ua виходить колонка Ніни Ходаковської, де нутриціологиня, членкиня Асоціації нутриціологів України, розповідає, як харчування впливає на стан волосся, шкіри, загальний стан здоров’я і рівень енергії. Продовжуємо цикл матеріалів публікацією про те, як заняття спортом впливають на обмін речовин, стан шкіри та тіла.

Багато хто чув фразу "Спорт — це життя". У ній немає перебільшень. Регулярні фізичні навантаження впливають на організм абсолютно унікальним способом. Спорт допомагає знизити рівень стресу, поліпшує метаболізм, підвищує витривалість, стимулює роботу імунітету, підвищує рівень енергії, знижує рівень холестерину й цукру, допомагає відновити баланс гормонів, знижує ризик розвитку багатьох хронічних захворювань. Натепер будь-яка людина може підібрати для себе такий тип тренування, який би справді був у насолоду: біг, плавання, йога, теніс, фітнес, спортивні танці, бодибілдинг тощо.

Реклама
Orthomol Sport Omega-3

Довідка Orthomol

Фізична активність корисна для здоров’я — це знають усі. Але, крім цього, з’являється дедалі більше підтверджень того, що вправи поліпшують тонус шкіри, сприяють детоксу та знімають набряки. "Шкіра — найбільший орган, який виводить токсини так само ефективно, як печінка. Токсини виділяються з потом, і в результаті людина не просто почувається краще, а й має молодший вигляд", — каже дерматологиня Ш’ямалар Гюнатісан в інтерв’ю Vogue. Все просто: збагачена киснем кров, припливаючи до шкіри, приносить їй потрібні поживні речовини й гормони. Можливо, ви й самі помічали: якщо постійно тренуватися, шкіра починає сяяти. Це не той піт, з яким люди виходять із залу; радше накопичувальний ефект, який настає, якщо постійно розганяти кровотік за допомогою фізичних навантажень.

Безумовно, спорт робить організм сильнішим, але для цього без збалансованого харчування не обійтися. Коли його недостатньо — наприклад, узимку, через брак часу на готування або у відрядженнях, на допомогу приходитьOrthomol Sport Omega 3. Збалансований комплекс містить магній для чудового метаболізму й роботи м’язів, L-карнітин, коензим Q10 та омега-3 жирні кислоти. Всі вони допомагають виробляти енергію, розвивати витривалість і в кінцевому підсумку не втрачати спортивної мотивації. А на додачу — поліпшувати свої показники, щоб мотивувати себе до успіхів і надалі.

Orthomol Sport Omega-3

Є три типи фізичних вправ: аеробні, силові та розтяжка.

Аеробна активність триває не менш як 30 хвилин без перерви, водночас частота серцевих скорочень рівномірна й становить не менш як 50% від максимально можливої.

Силові тренування виконуються на тренажерах зазвичай з використанням додаткових ваг у вигляді гантелей, дисків, гир і так далі. Силові навантаження допомагають нарощувати м’язову масу.

Розтяжку добре виконувати перед початком аеробного або силового навантаження, а також наприкінці тренування. Розтяжка допомагає розігріти м’язи на початку, а наприкінці — насичує їх киснем і допомагає швидше відновитися.

Довідка Orthomol

Високоінтенсивні тренування, як у нью-йоркській студії Dog Pound, де приходять у форму топмоделі перед зніманнями або шоу, дедалі менш популярні — хоча б тому, що виснажливі. Виснаженість після залу й загальна втома, а також пов’язана з ними крепатура позбавляють мотивації та спонукають мерщій закінчити з неприємною фізичною активністю. Щоб полегшити свій стан, краще, по-перше, чергувати навантаження зі спокійною розтяжкою, йогою, пілатесом, а по-друге, вживати ортомолекулярні комплекси. Адже без достатнього споживання важливих нутрієнтів навантаження загрожують сильним фізичним виснаженням і травмами.Orthomol Sport Prepare насичує організм мікро- й макроелементами, амінокислотами для оптимального балансу в умовах надмірних навантажень. Серед компонентів — амінокислоти ізолейцин, лейцин, валін, що допомагають відновлюватися швидше й знижують больовий поріг; кофеїн, що забезпечує природний приплив бадьорості; хондроїтин, глюкозамін, сульфат, гіалуронова кислота — основні складники хрящової й суглобової тканини. Вони підвищують опірність навантаженням, поліпшують обмін речовин у сполучній тканині, запобігають травмам. А креатин поліпшує обмінні процеси і в клітинах м’язів, і в нервових волокнах.

Orthomol Sport Prepare

Пришвидшити метаболізм нам допомагають саме аеробні фізичні навантаження — біг підтюпцем, танці, плавання, скандинавська ходьба тощо. Такі вправи змушують працювати серце й легені. Після закінчення аеробного тренування жир може спалюватися ще впродовж 2—3 годин. В ідеалі треба зберігати частоту серцебиття під час аеробного тренування в межах 60—80% від максимально можливої (максимальна частота серцевих скорочень розраховується за формулою: 220 мінус вік). Поки людина дотримується під час тренування цього діапазону, вона отримує максимальний ефект від занять. Але тут є обмеження. Якщо маєте серцево-судинні захворювання, ожиріння, яке обмежує ходьбу, цукровий діабет, серцевий біль, черепно-мозкові травми, перед початком будь-яких тренувань варто проконсультуватися з лікарем.

Пришвидшений обмін речовин добре впливає на стан шкіри обличчя й тіла. Завдяки фізичній активності клітини насичуються киснем, поліпшується мікроциркуляція крові, завдяки цьому з організму ефективно виводяться токсини, знижуються набряки, зникають синці під очима, шкіра стає більш підтягненою, зникають розтяжки, вона набуває здорового вигляду і сяяння. Є навіть такий термін, як gym skin — шкіра як після спортзалу.


Довідка Orthomol

Захоплення здоровим способом життя і правильним харчуванням дуже вплинуло на б’юті-індустрію. Вже багато сезонів не здає позицій здорова, енергійна й суперзволожена шкіра обличчя, точну назву для якої — gym skin — винайшла візажистка Вел Гарланд. Спорт і правильне харчування сприяють хорошому самопочуттю і сяйливій шкірі, але в періоди великого навантаження й підсиленого режиму вживати вітаміни — потрібно. Orthomol Sport Protein підвищує витривалість, знижує втому й допомагає зберегти м’язову масу. Ізолят сироваткового протеїну відповідає саме за нарощування м’язів. Лейцин, ізолейцин і валін знижують утому, допомагають швидше відновитися без виснаження м’язової тканини. Псиліум — джерело рослинної клітковини й білка — поліпшує травлення, допомагає виводити з організму токсичні речовини й жири, що опосередковано впливає на шкіру. Креатин активує енергообмін для сили й витривалості, а глютамін відповідає за синтез амінокислот, забезпечує метаболічні реакції.

Orthomol Sport Protein

Але для хорошого метаболізму, гарної шкіри й тіла, крім фізичної активності, дуже важливо правильно харчуватися, прибрати з раціону глютен, продукти з умістом рафінованого цукру, швидкі вуглеводи, трансжири, молочні продукти тваринного походження тощо. Усі ці продукти сповільнюють метаболізм, підвищують рівень запалення в організмі та провокують розвиток хронічних захворювань. Також важливо працювати зі стресом, дотримувати режиму сну, вчасно лягати спати, щоб гормони вироблялися правильно, і закривати базові дефіцити. І тільки довівши до ідеалу ці складники вашого життя, можна розраховувати, що метаболізм, шкіра, тіло й здоров’я будуть на максимальному рівні.

Ідеальний варіант фізичної активності — 3—4 рази на тиждень аеробні тренування і 2—3 рази на тиждень силові. Звісно, в кожному тренуванні має бути розтяжка. Аеробні й силові можна комбінувати. Змінюйте типи занять спортом, щоб вам не набридла активність. І пам’ятайте, що до бажаного результату можна йти довго, але ефект від тренувань, якщо ви припиняєте їх, втрачається вже за два тижні, а за місяць м’язи починають втрачати форму. Тому підтримуйте ваші заняття на одному рівні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.