До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Новинка: прилад для ранньої діагностики раку грудей

Метью Кампізі, професор комп'ютерної інженерії в Університеті Нью-Йорка, розповідає про портативний пристрій iBreastExam, призначений для сканування раку молочної залози.

Stella Maxwell

Цей пристрій нагадує ручний відпарювач для одягу, електронний датчик якого, схожий на сенсорний екран смартфона, використовують для виявлення ущільнень у грудях розміром до п'яти міліметрів. Девайс синхронізується з "хмарою" і не опромінює пацієнтів, а лікарі можуть проводити обстеження у будь-якому місці за лічені хвилини. Докторського ступеня в царині радіології при цьому не потрібно.

Реклама

Метью Кампізі і його колега-медик Міхір Шах зайнялися розробкою цього пристрою ще 2009 року в межах участі у проєкті UE LifeSciences у галузі охорони здоров'я. За останні три роки iBreastExam, який привертає дослідні гранти і підтримує партнерські відносини з GE (General Electric), впровадили в країнах на етапі розвитку, де мамографії практично немає. Все через непосильну для населення ціну, відсутність електрики і брак радіологів (в Індії, наприклад, на 100 000 осіб припадає 1 радіолог). Використання приладу вже поширилося по всій Азії, Мексиці і Африці, де обстеження з його допомогою пройшли чверть мільйона жінок. Зараз тривають розмови з гінекологами та лікарями в деяких містах США. Цей пристрій, ймовірно, стане найбільшою інновацією в ранньому виявленні раку молочної залози.

iBreastExam

"Чверть пацієнтів країни повинні пройти мамографію, але не роблять цього", – каже Браян Енгландер, доктор медичних наук, голова відділення радіології в госпіталі Пенсільванії і доцент кафедри клінічної радіології Медичної школи Університету Пенсільванії, в якій понад рік проводять клінічні дослідження на iBreastExam. Страх опромінення і недовіра до системи охорони здоров'я – причини відмови від мамографії. Ще одна проблема – "пустелі охорони здоров'я" – райони з недостатнім рівнем медичного забезпечення, коли найближчий рентгенолог може перебувати за декілька кілометрів.

"У багатьох розвинених країнах ситуація така ж, як у країнах, що розвиваються", – підтверджує Кампізі. "Апарат надає достовірні дані, які можна порівнювати з року в рік", – каже Енгландер. – І чим раніше діагностований рак молочної залози, тим більше шансів на успішне одужання".

Кампізі реєструє особисту інформацію пацієнта на смартфоні – і діагностика починається. На екрані кожна половина грудей розділена на 16 квадратів; як правило, потрібно вимірювати тільки центральну чверть, але це залежить від розміру грудей. Зелене світло означає відсутність утворень, червоне означає, що щось виявлено. Весь процес займає п'ять хвилин.

У кількох дослідженнях встановили, що чутливість iBreastExam – на одному рівні з мамографією. У статті, опублікованій в World Journal of Surgical Oncology, наведені дані: чутливість iBreastExam – 85,7%, мамографії – 85-88%. У приладу є свої обмеження: на відміну від мамографа, він не вловлює невеликі відкладення кальцію, які можуть бути провісниками ракових клітин. І тим не менше, він дає змогу проводити діагностику на ранніх стадіях хвороби.

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.