До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пластини для педикюру — головний літній аксесуар

Чому безліч людей нині носить скоби на нігтях — обговорюємо з подологомClipse Людмилою Левченко

Schiaparelli Couture

Той, хто хоч раз пробував робити педикюр удома, напевне, потім вислуховував бурчання свого майстра. Але локдауни попередніх місяців перетворили домашній педикюр на ціле лихо. Сьогодні подологи й майстри намагаються впоратися з наслідками карантинної "ручної роботи". З’ясовуємо, як правильно робити педикюр удома, чому не можна "зарізати" куточки нігтів і які проблеми розв’язує титанова нитка або скоба, яка останнім часом перетворилася майже на модний аксесуар.

Реклама

Що це за скоби?

Титанова нитка, скоба або 3-ТО система — це коригувальна система, що встановлюється в разі врослих нігтів, а також у випадках, коли нігтьова пластина набула циліндричної форми, закручуючись до середини, як мушля, і тисне на нігтьове ложе, завдаючи болю. Коригувальна система повертає нігтеві його первинну форму.

Ніготь кріпиться до кістки за допомогою зв’язок. Від травм, неправильного педикюру й под. ці зв’язки коротшають, і нігтьова пластина видозмінюється. Коригувальна система розтягуватиме їх, і нігтьова пластина видозмінюватиметься, поки не повернеться у вихідний стан.

Майстер підбирає скоби для пацієнта відповідно до ступеня деформації. Скоба чи нитка захоплює бічні сторони нігтя в пазухах, водночас не завдаючи неприємних відчуттів. Певний дискомфорт буде лише в перший-другий день, переважно вночі. Можна випити знеболювальне. Зате потім полегшає, тому що біль, що його завдавали деформовані нігті, минатиме. Коригувальні системи — великий прорив у подології та наданні допомоги пацієнтам.

Як зазвичай працює майстер у салоні? Що роблять люди, коли беруться за педикюр самі?

Коли майстер працює з клієнтом, він оцінює всі нюанси й діє відповідно до цього. Є особливості, на які важливо зважати: бічні валики (високі або низькі), нігтьова пластина (пласка або опукла, циліндрична), тип шкіри (волога, суха, дуже тонка) і так далі. Залежно від цього майстер вибирає кут зрізування, абразив пилочки, інструменти. Правильна техніка теж важлива: наприклад, майстер шліфує шкіру за її малюнком, не завдаючи шкоди, а довжину нігтів формує кусачками, правильним зрізуванням.

Клієнти все роблять інтуїтивно: купують невідповідні розм’якшувачі, кератолітики; використовують грубі або невідповідні інструменти — наприклад, замість кусачок — ножиці, які кришать нігтьову пластину (це, до речі, потім і провокує оніхокриптоз). Іноді кусачками або ножицями клієнт пошкоджує пазуху нігтьової пластини; туди потрапляють бактерії та спричинюють запалення.

Тому правильний догляд за ступнями — салонний. Але якщо клієнт, з огляду на різні причини, віддає перевагу домашньому, то перелік засобів та інструментів йому має підібрати професіонал, який заодно порадить, під яким кутом ставити конкретну пилку, якими кусачками робити зрізування, як правильно підпилювати нігті тощо.

Що це за історія з куточками нігтів і чому їх не можна "зарізати"?

Цю гігієнічну процедуру важливо робити правильно, щоб не допустити вростання нігтьової пластини. Врослий ніготь або "оніхокриптоз" — це наслідок зміни напрямку росту нігтьової пластини. Ніготь росте убік, деформується й проникає в м’які тканини нігтьового валика, спричинюючи запалення й біль.

Якщо не "зарізати" кути, то як можна домогтися гарної форми нігтя?

У всіх людей — різна форма нігтів. Широкі або трапеційні, наприклад, трапляються нечасто й потребують окремого підходу (зазвичай майстер наносить покриття, не заходячи в куточки й надає нігтям форми м’якого квадрата). У разі захворювань нігті можуть мати циліндричну форму (але ці випадки потребують не гігієнічного педикюру, а подологічного лікування). І частіше трапляється пласка або скобоподібна нігтьова пластина. Як майстер-подолог, я проти довжини: вільний край нігтя від лінії гіпоніхія може бути всього 0,5 мм. Подовжувати його в жодному разі не можна.

Schiaparelli Couture

Як лікують нігті?

Лікування призначають, коли нігтьова пластина змінює форму, колір. Це трапляється з різних причин. Перша — захворювання внутрішніх органів. Друга — наслідок травм або вузького взуття. Проблему може помітити майстер-подолог, дерматолог або ортопед. Лікарі розуміють, що саме впливає на нігтьову пластину, звертають увагу на зміни пальців стопи, стан шкіри і нігтів.

Якщо проблема серйозна, подолог один не впорається. Є специфічні мозолі й натоптні, які можна зачищати в кабінеті скільки завгодно, але якщо пацієнт не доглядатиме правильно за ступнями вдома й не стане носити ортопедичних устілок за рекомендацією ортопеда, то результату можна не сподіватися.

Як довго треба носити скоби?

Коригувальну систему зазвичай ставлять біля лінії кутикули, і вона відростає впродовж трьох місяців. За цей час нігтьова пластина приходить у норму, але це ще не кінець лікування. Тут як з брекетами: клітинну пам’ять треба "перепрошити", щоб закарбувався новий патерн. Інакше нігтьова пластина повернеться в колишню форму. Тому коригувальну систему треба носити не менш як 14 місяців. До того ж сьогодні майстри навчилися гарно і творчо обігравати скоби, тож вони можуть мати вигляд модних nail-аксесуарів.

Чи не заважають вони носити взуття? Тренуватися?

У разі правильного підходу й правильного встановлення коригувальних систем вони не заважають ані взуттю, ані шкарпеткам. Якщо пацієнт тренується, наприклад, бігає, — це теж не проблема. Дискомфорт можливий у рідкісних випадках, коли палець трохи підіймається вгору й ніготь високий, або коли нігтьова пластина дуже деформована. Але тут проблема радше в тому, що шкарпетки зношуватимуться швидше внаслідок зайвого тиску.

Кому треба точно задуматися про скоби, а кому можна обійтися й без них?

Замислюватися в цьому разі має майстер, який побачить проблему. Хоч який інстаграмний вигляд матимуть пластини, на прохання ми їх не ставимо — тільки за показаннями.

Поки стоять скоби, можна покривати нігті лаком?

Якщо встановлено ​​коригувальну систему — це означає, що є показання. Гель-лаки містять метилметакрилат — кислоту, що підсушує нігтьову пластину, а отже провокує її скручування. Якщо зрізаний ніготь залишити буквально на добу, він скрутиться в ріжок — усе через брак вологи. Гель-лак впливає в дуже подібний спосіб: він усуває з нігтя вологу й тільки підсилює проблему. Тому в процесі лікування носити гель-лак не можна.

Кожен, хто встановив коригувальну систему, має приходити до майстра раз на три-чотири тижні, щоб відстежити процес лікування і скоригувати його в разі потреби.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.