До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Небезпечна краса: все, що треба знати про гель-лаки

Гелевий манікюр привернув і не відпустив увагу не тільки жінок по всьому світу, але і науковців. Спочатку дослідження вчених Каліфорнійського університету в Сан-Дієго показало, що випромінювання ультрафіолету від ламп, якими закріплюють гель-лак на нігтях, призводить до ракових мутацій у клітинах людини. Тепер дерматологи попереджають, що до них все частіше звертаються люди зі скаргами на алергічні реакції на гелеві нігті. Тож чи варто нам відмовитися від цього зручного тренду?

Реклама

Гель-лаки та алергічні реакції

За словами докторки Дейдри Баклі з Британської асоціації дерматологів, є свідчення про відшарування нігтів від ложа, висипання на шкірі, а іноді і утруднене дихання. Першопричиною цих реакцій є алергія на метакрилатні хімікати, які містяться в гель-лаках задля зчеплення формули з нігтем. Найбільшу небезпеку становлять набори для домашнього гель-манікюру, оскільки ультрафіолетові лампи працюють не з усіма видами гель-лаків. Лампи також повинні мати правильну довжину хвилі й потужність (щонайменше 36 Вт), щоб покриття затверділо, інакше хімічні речовини можуть проникнути в нігтьове ложе і шкіру. Але куди більше занепокоєння викликають потенційні довгострокові наслідки. Алергія на акрилати, які також використовуються в білих зубних пломбах та імплантатах у штучних суглобах, може призвести до того, що пацієнти стануть занадто чутливими, щоб у майбутньому пройти будь-яке лікування.

Чи безпечні УФ-лампи для гелевих нігтів?

УФ-лампи є поширеним обладнанням у манікюрних салонах по всьому світу. Для закріплення гель-лаку випромінювання становить 340–395 нм. Для порівняння, у соляріях використовують спектр 280–400 нм, який вважається канцерогенним. Протягом багатьох років лунали заяви про те, що УФ-лампи для нігтів потенційно шкідливі для шкіри, але до цього часу не було отримано жодних наукових доказів, які б підтверджували ці теорії. І тут є багато нюансів, які потребують тлумачення. У своєму останньому звіті 2017 року FDA класифікувало УФ-лампи для гелевих нігтів як "низький ризик" розвитку раку шкіри й поки не змінило свою позицію, але зрозуміло, що результати нового дослідження підвищили рівень ризику.

Перше, що виявило дослідження Каліфорнійського університету, — це те, що ультрафіолетові лампи можуть вбивати клітини. Вже через 20 хвилин перебування чашок Петрі з клітинами людини та мишей під ультрафіолетовою лампою загинуло від 20% до 30% клітин. Після трьох послідовних 20-хвилинних сеансів загинуло від 65% до 70% клітин. Це говорить нам про те, що чим частіше відбувається опромінення ультрафіолетовими лампами для нігтів, тим вищий рівень загибелі клітин.

Але дерматологи б'ють на сполох навіть не через масову загибель клітин, а через пошкодження ДНК тих клітин, що вижили, — в них було виявлено мутації, які можна спостерігати у хворих на рак шкіри. Професорка Офелія Вераїч, дерматологиня клініки GetHarley, пояснює, що хоча лампи для нігтів з ультрафіолетовим випромінюванням не є еквівалентом перебування на сонці без захисту, "це дослідження додає доказів на користь того, що ультрафіолет також може пошкоджувати ДНК і призводити до розвитку раку шкіри". Лікар-косметолог Ахмед Ель Мунтасар звертає увагу на ще один нюанс: коли ви носите гелеві нігті або кольоровий манікюр, то не бачите, як виглядає ваша шкіра під нігтем. І якщо у вас там є патологія, то її виявлення може зайняти деякий час, який є вирішальним для лікування меланоми (раку шкіри).

Як знизити ризики, якщо несила відмовитись від гель-лаку?

Поки дослідження тривають, можна зробити головний висновок — залиште гелевий манікюр професіоналам. Проте не можна ігнорувати той факт, що часте використання УФ-ламп для нарощування гелевих нігтів завдає шкоди клітинам шкіри, і тіло не може відновити всі пошкодження. Лікар Ель Мунтасар пояснює ризик таким чином: "Будь-який вплив ультрафіолету викликає мутації, але завжди важлива його кількість. І якщо ви робите гелевий манікюр з ультрафіолетом щоразу, коли хочете змінити колір нігтів, ви збільшуєте ризик розвитку раку". Тож, може, варто в цьому разі вибирати звичайний лак, а гель-лаки наносити, коли важлива саме стійкість.

Косметологиня Софі Шоттер додає ще одну пораду: "Якщо ви все ж таки вибрали гель-лак, нанесіть на руки протисонцевий крем широкого спектра SPF 50 і подумайте про придбання пари манікюрних рукавичок, стійких до ультрафіолету". І звичайно, варто розглянути альтернативу гелевому покриттю — порошковий манікюр. Він передбачає занурення нігтя в кольорову пудру, а потім нанесення поверх неї прозорого герметика (без використання УФ-лампи), який, як стверджується, зберігає нігті без відколів до місяця. А ще не треба недооцінювати звичайні лаки для покриття нігтів, які стали набагато якіснішими. Існують сучасні гелеподібні лаки (наносяться без УФ-лампи й змиваються звичайною рідиною для зняття лаку), як-от Gel Couture від Essie. А 10X Nail Lacquer від Butter London обіцяє яскравий блиск і 10 днів носіння.

Текст: Fiona Embleton

Фото: рекламна кампанія Loewe

За матеріалами glamourmagazine.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.