До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Червоний – небезпечний: що слід знати про контактні дерматити

Що таке контактний дерматит, як він проявляється, від чого виникає, – на ці запитання відповідає професор, дерматовенеролог Тетяна Святенко.

Фото: Hasse Nielsen

У всьому, що нас оточує, розчинені, за найскромнішими підрахунками, 85000 хімічних речовин. Контакти з синтетичним світом не минають безслідно. І шкіра як бар'єрний орган першою реагує на це сусідство. "Контактний дерматит" – поширений діагноз, який ставить своїм пацієнтам Тетяна Святенко, експерт МОЗ, доктор медичних наук, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів.

Краса і жертви

Проблеми у деяких моїх пацієнток з'являються, здавалося б, на рівному місці: наприклад, після придбання нової біжутерії: одягнули нові сережки, годинник, одяг із застібкою-блискавкою, окуляри в металевій оправі – і раптом шкіра покрилася червоними плямами, бульбашками, з'явився свербіж. Все це ознаки алергічного контактного дерматиту – протесту організму проти зіткнення з агресивною хімічною речовиною. В цьому випадку, швидше за все, провокатор проблеми – сріблясто-білий метал нікель, що входить до складу біжутерії, запонок, ґудзиків, корпусу годинника, ортопедичних і стоматологічних імплантів. За статистикою, алергія на нікель знайома 10-12% людей. Але це далеко не єдиний провокатор контактного дерматиту. Повітря, побут, вода, продукти харчування сьогодні настільки просякнуті алергенами, що проблему викликають часом найнесподіваніші речі. Нерідко у моїх пацієнтів трапляються реакції на гігієнічні серветки, пластикові сидіння унітазу, дитячі автокрісла, сонцезахисні олії, браслети-глюкометри для діабетиків. Рейтинг речовин, що провокують контактні дерматити, я б сформувала так.

1. Nickel

Де міститься: застібки, заклепки, кнопки на джинсах, пряжки на ременях, ручки на кухонних меблях, ножиці, спиці, інструменти перукарів, тіні і туш, монетки 1 і 2 євро, біжутерія. І хоча, за правилами ЄС, кількість нікелю в ювелірних виробах строго лімітована, позначка "Oberflaeche nickelfrei" не гарантує, що прикраси не містять цього металу. Йдеться лише, що вони покриті напиленням без нікелю. Але якщо на поверхні виробу з'являться подряпини або тріщини, контакт нікелю зі шкірою –неминучий.

2. Силікон quaternium-15

Де міститься: презервативи, латекс, косметичні засоби і так далі. Катерніум найчастіше додають у засоби для догляду за волоссям (шампуні, кондиціонери, стайлінг), місія яких – антистатична і допомога з акуратною укладкою. Крім того, quaternium-15 входить до зволожувальних і сонцезахисних кремів. Підступність цієї речовини в утворенні токсичного формальдегіду, що викликає контактний дерматит і підвищує чутливість шкіри.

3. Антибіотик neomycin

Де міститься: антимікробні місцеві препарати, лікувальна добавка у тваринний корм.

Мазі з неоміцином часто викликають свербіння, почервоніння (еритему), папули (пухирці з рідиною). Схожа реакція виникає при контакті з лікувально-профілактичним порошком, який додають в їжу тварин і птахів.

4. Thiuram mix, сarba mix

Де міститься: гума, еластичний одяг, взуття, навушники, фунгіциди, пестициди, окуляри для плавання, ракетки, рукавички, гумові килимки.

5. "Balsam of Peru"

Де міститься: вермути, лікери, соуси для барбекю, випічка, льодяники, пудинги, жувальна гумка, помади, туалетна вода, зубна паста, сонцезахисні засоби, дезодоранти, репеленти, протипаразитарні, антисептичні засоби. Ароматична добавка balsam of Peru з запахом ванілі і кориці.

6. Ароматизатори, ланолін

Де міститься: косметика, мило, креми для зволоження, місцеві лікарські препарати.

7. Натуральні продукти

У їх числі – олія чайного дерева, прополіс, оливкова олія.

8. Косметика

Жінки до мене звертаються частіше, ніж чоловіки, адже багато контактних алергенів містить косметика. За статистикою британських колег, шкірні реакції на дезодоранти, парфумерію, зволожувальні креми, спреї для волосся і косметику для нігтів знайомі 23% жінок і 13,8% чоловіків. Здавалося б, який зв'язок, скажімо, між гель-лаком і червоними плямами на обличчі? Але він є. Кожен несвідомо торкається руками до обличчя до ста разів на день. І якщо нігті на руках покриті лаком, алергени, що містяться в ньому (той же нікель, до речі) можуть стати причиною контактного дерматиту обличчя. Кисті рук при цьому можуть бути чистенькі.

Мода на татуювання теж додала пацієнтів і мені, і колегам. Почервоніння (еритему), свербіж і пухирці на шкірі викликають агресивні барвники із засобів для татуажу. Нещодавно рятувала клієнтку після глітер-тату – аплікації з блискіток, які кріпляться до шкіри гіпоалергенним клеєм. Барвник з блискучих барв дав сильну реакцію по всій поверхні. Ще одна категорія пацієнток зі схожою проблемою – майстри манікюру, змушені змінити роботу через контактні дерматити на професійну хімію. Характерно, що більшість з них – жінки з сухою тонкою шкірою.

Небезпечні контакти

Якби мене попросили назвати професію, схильну до контактних дерматитів найбільше, я б відповіла: медики. Постійний контакт з медикаментами – фактор ризику. При стажі роботи до 10 років професійна сенсибілізація діагностується у 10% лікарів і 27,3% середнього медперсоналу, при стажі до 30 років ситуація погіршується: 23% лікарів і 53,1% їхніх помічників страждають від сверблячих червоних плям на обличчі і тілі. Найнебезпечнішими і найбільш агресивними вважають місцеві кортикостероїди, антибіотики і антисептики – ті, що потрапляють на шкіру.

Зараз у розпалі сезон ще одного виду контактних алергічних реакцій – фітофотодерматитів. Мрія міського трудоголіка – вирватися за місто, "заземлитися", повалятися в густій, нескошеній траві. Розумію як міський трудоголік, але як лікар – не раджу. В автентичних, нестрижених кущах цілком може рости їдкий жовтець, молочай, кротон, примула, кропива, сумах, деревій, пастернак, борщівник Сосновського. Після прямих контактів з цими зеленими братами можуть бути дуже неприємні і неестетичні наслідки.

Добре, коли винуватець контактного дерматиту очевидний, адже це головний ребус дерматолога – знайти провокатора проблеми і виключити контакт з ним. З'ясувати причину червоних плям допомагають розпитування про професію, хобі, косметику, одяг пацієнта, медикаменти, що він застосовував зовнішньо останнім часом. Гіпотезу підтверджують результати патч-тестів і аплікаційних шкірних проб. Далі – слід виключити контакт з речовиною-агресором і лікар призначає багаті на ліпіди пом'якшувальні засоби. Але доведеться запастися терпінням – на відновлення бар'єрної функції шкіри може знадобитися до чотирьох місяців. І потім контактний дерматит може повертатися, тому варто з обережністю ставитися до продуктів з позначкою "без ароматизаторів": вони можуть містити не менш алергенні рослинні екстракти. Варто взяти собі за правило ретельно і педантично вивчати етикетки: багато продуктів, особливо ті, що містять ланолін, кватерниум-15, парабени, метилхлоризотіазолінон і інші речовини-алергени, в будь-який момент можуть зіпсувати шкіру, плани і настрій.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.