До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як стрес впливає на шкіру: розповідають експерти

Набряклість або висип з’явилися без причини? — Можливо, шкіра реагує на стрес. Експерти розповідають, як цьому запобігти.

Як зрозуміти, що причина висипу — стрес?

Нервовий стан впливає на всі системи організму, зокрема й на шкіру. Тривалий стрес — чинник ризику: він провокує передчасне старіння, зморшки, птоз. Усе тому, що в стресі запаси магнію знижуються, і виробляється критично мала кількість колагену.

Реклама

Зазвичай ми знаємо, який нормальний стан нашої шкіри, і через що виникають проблеми: опалення, зміна сезонів, вітер, холод. Порушується процес вироблення ліпідів у шкірі, а отже, страждає природний захисний шар. Якщо є висип, почервоніння, синці під очима, сухість, тріщини в куточках рота, — це може свідчити про реакцію шкіри на стрес. Високий рівень кортизолу пригнічує природний процес синтезу колагену, що відповідає за пружність, тонус і молодість шкіри. Це є причиною зморщок і заломів. Гостро реагують на стрес і судини — з’являється спазм або рідкісні припливи крові до поверхні шкіри. Унаслідок збільшується чутливість. Гормональний дисбаланс через стрес (у жінок — часто через надлишок андрогенів) також викликає висип. Остаточну причину проблем можна зрозуміти, якщо здати аналізи й проконсультуватися в дерматолога.

Якщо позбутися стресу, то можна миттєво поліпшити стан шкіри?

"Причин, які викликають проблеми зі шкірою, досить багато, і стрес — тільки одна з них, — каже лікарка-дієтологиня Катерина Павлова. — Серед причин часто бувають проблеми шлунково-кишкового тракту, — адже шкіра є видільним органом".

Таку ж позицію поділяє нутриціологиня Оксана Соколова. "Шкіра — це „остання інстанція": коли в організмі зовсім усе погано, вона реагує на проблеми однією з останніх. Тому потрібен комплексний підхід. Якщо ви прибрали стрес, але й далі зловживаєте солодощами або молочними продуктами, — проблеми зі шкірою не зникнуть. Мікрофлора залишиться такою самою".

Хочеться заїсти стрес. Що робити?

Тут важливо зрозуміти, які саме емоції хочеться заїдати. Працювати треба з ними, а не з їжею. Якщо стрес хронічний, краще звернутися до психотерапевта. Лікарка-дієтологиня Катерина Павлова радить рішення, якщо з апетитом ніяк не впоратися: зробити великий овочевий салат — і насолодитися ним.

Оксана Соколова відзначає, що важливо снідати, щоб знизити рівень кортизолу: їсти тричі на день в один і той тричі на день в один і той самий час без перекусів; не вживати простих вуглеводів, стежити за нормою води — 30—40 мл на кг власної ваги; прибрати енергетики, кофеїн, алкоголь, нікотин, тому що нервова система й так надто збуджена. Особливо важливо висиплятися; у стресовий період треба лягати до 22:00. Ну й звісно, добре б знайти хорошого косметолога.

Які продукти потрібні для профілактики й боротьби зі стресом?

Передусім це продукти-антиоксиданти: квасоля, фрукти (яблука, черешня, сливи), ягоди (журавлина, полуниця, малина, чорниця, ожина), горіхи (волоський горіх, пекан, бразильський горіх), овочі (капуста, шпинат, буряк, броколі), спеції (куркума, імбир);

продукти з вітамінами групи B: цільнозерновий хліб, м’ясо, гречка; продукти з вітамінами групи C: чорна смородина, цитрусові; продукти з холестерином: яйця, м’ясо, риба, продукти з високим умістом магнію: злаки й бобові, листові овочі, ягоди, горіхи, риба, трав’яні чаї.

Оксана Соколова додає, що хоч скільки продуктів з магнієм буде в раціоні, домішки не завадять. Всі препарати треба вживати індивідуально за рекомендаціями лікаря. "Додавайте в раціон якісні білки й жири, — каже вона, — це допоможе відчути насичення й уникнути почуття голоду, особливо ввечері. Додайте в раціон насичені й ненасичені жири (авокадо, оливкову олію, ікру, дику рибу, оливки, горіхи), — ці продукти важливі для жіночої гормональної системи, а також знижують рівень кортизолу — основного гормону стресу".

До команди помічників належать також повноцінний сон, спорт, медитація і свіже повітря. Експерти зазначають, що на 100% чудодійних продуктів немає. Було б набагато простіше, якби одним махом можна було б відновити емоційне здоров’я. Миттєвого результату чекати не радять, адже робота зі стресом — тривала, як і з проблемною шкірою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.