До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Б’юті-засіб, який має бути в кожній косметичці, знайдено

Чому тонік (лосьон) з кислотами неодмінно варто додати в косметичку і що робить його важливим компонентом домашнього догляду

Фото: Christine Kreiselmaier

Косметика з кислотами святкує бум ось уже кілька років. Цілком заслужено: кислоти допомагають домогтися сяяння, яке, правду кажучи, і є головною метою будь-якої програми для догляду. Водночас кислот часто побоюються: у разі неправильного використання вони можуть провокувати гіперпігментацію й порушувати захисний бар’єр шкіри, спричинювати почервоніння, подразнення, поколювання та інші неприємності.

Реклама
Тонік з молочною та гліколевою кислотою Soft Reset AHA Exfoliating Solution, Summer Fridays

Засобів з кислотами безліч: сироватки, креми, маски, бустери, пілінги, продукти для вмивання і, звісно, тоніки. Останні можуть вважатися ідеальним вхідним квитком у світ кислот: концентрація активних речовин у них зазвичай оптимальна; вони досить впливові, щоб ефект був помітний, і водночас такі лагідні й делікатні до шкіри, що не призводять до побічних реакцій. Якщо коротко, тонік з кислотами набагато ефективніший, ніж старомодні травматичні скраби (які до того ж серйозно забруднюють природу, якщо містять мікрокульки поліетилену). "Кислоти руйнують зв’язок між мертвими клітинами епідермісу, — розповідає косметологиня Анна Степко, національна тренерка бренду Medik8, — і ті легко залишають поверхню шкіри, вона стає гладкою й ніжною".

Відлущувальний тонік з PHA-кислотами Press And Glow, Medik8

Починати користуватися косметикою з кислотами краще восени або взимку: цієї пори немає ризику пошкодити шкіру ультрафіолетом. Зрозуміло, використовувати протисонцеві засоби потрібно в будь-яку пору року (зважаючи на здоровий глузд, індекс ультрафіолету й час перебування на вулиці), але будемо реалістами: ніхто не ідеальний, а ціна помилки в цьому разі висока.

Денний крем Vital Perfection Uplifting & Firming Day Cream, Shiseido, SPF30

До складу тоніків входять такі типи кислот: АНА (фруктові й молочні), ВНА (саліцилова) і РНА (полігідрокислоти, які, точно кажучи, є підвидом АНА, але відрізняються великим розміром молекул і м’яким впливом). Перші годяться для всіх типів шкіри, відлущують, чистять пори й позбавляють від тьмяності. Друга ідеальна для жирної та комбінованої шкіри: саліцилова кислота — чудовий антисептик і єдиний інгредієнт, здатний розчинити вміст пор, а отже позбавити чорних цяток. Треті рекомендовані для сухої шкіри й шкіри з розацеа, але купувати їх варто тільки після консультації з дерматологом.

Тонік з гліколевою кислотою Resurfacing Glow Toner, Instytutum

"Кислотний тонік не просто розчиняє мертві клітини епідермісу. Він зволожує шкіру, вирівнює її рельєф і просвітлює. Всі висипи заживають швидше, — каже Олена Нестеренко, лікарка-дерматологиня, сертифікована тренерка Neauvia, і додає: — Кислотні тоніки незамінні в разі проблемної шкіри, вони добре балансують її стан. Відповідно, всі наступні засоби для догляду працюють ефективніше".

G.Tox Malachite and AHA Purifying Tonic, Goop Beauty

Косметологиня My Clinic Карина Бородько каже, що кислотний лосьйон (тонік) може слугувати хімічним скрабом для шкіри й стимулювати її власні ресурси. У кожної з кислот — свій спектр впливу, кожен тонік працює по-своєму, але загалом від цих засобів варто сподіватися на вирівнювання тону, очищення й звуження пор. "Ще один спецефект тоніків, — розповідає Карина, — стабілізація мікробіому шкіри (за умови, що наступні етапи догляду погоджені з косметологом і користувач дотримує їх)".

Пом’якшувальний і відлущувальний тонік Doux Exfoliant, Clarins

Засобом, з якого почалася тріумфальна хода кислотних засобів у світі, став Р50 — винахід французької марки Biologique Recherche. Цей мультифункціональний лосьйон стимулює регенерацію шкіри, регулює вироблення шкірного сала, підтримує природний рівень pH і працює як провідник, поліпшуючи проникнення всіх засобів, які наносять на шкіру потім, — масок, сироваток і кремів. "У складі Р50 — альфа-, бета-, полігідроксикислоти, фітинова кислота, екстракти цибулі, лопуха, мірри, мірти й олії чебрецю, — розповідає тренерка марки Мадіна Іщук. — В умовах гіперкератозу (стовщення рогового шару шкіри) до сальної протоки не надходить достатньо кисню; утворюються анаеробні умови, що в разі гіперактивності сальних залоз призводить до розмноження Propionibacterium acnes — бактерій, які живляться шкірним салом і спричинюють акне. Р50 блокує всі ланки його виникнення". Цей продукт Biologique Recherche став легендою, на яку орієнтуються багато які skincare-бренди.

Лосьйон Р50 V, Biologique Recherche

Користуючись кислотним тоніком, важливо не перестаратися. "Ефект залежить від комбінації кислот у складі засобу, їхнього процентного співвідношення, тривалості застосування та стану організму загалом, — пояснює Карина Бородько. — Тому варто пам’ятати про показання, а особливо протипоказання. Підбирати кислоти потрібно разом з фахівцем, це дає гарантію результату без ускладнень".

Відлущувальний тонік для обличчя Supertoner Exfoliating Acid Solution, Glamglow

Прописувати собі кислотний догляд від А до Я — помилка, ціна якої здоров’я шкіри. До невдалих наслідків надмірного використання кислот можна зарахувати пігментацію, з якою потім доведеться довго боротися в кабінеті косметолога, і пошкодження захисного бар’єра шкіри. Відновлювати його — важка й дорога справа.

Текст: Олена Пономаренко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.