До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Атака дронів: косметика з дрон-пептидами

Новий тренд у догляді за шкірою – косметика з дрон-пептидами, які проникають глибоко в епідерміс і вирішують відразу кілька завдань.

Текст: Ольга Демирель

Реклама
Фото: Julia Stoltz + Vincent Girardot

Дрони активно задіюють у всіх сферах нашого життя: вони знімають кіно, замість моделей носять по подіуму сумки з нової колекції Dolce & Gabbana, відстежують злочинців, а незабаром доставлятимуть онлайн-покупки. У косметології дрон-технологіям теж знайшли застосування. Дрони атакують потрібні зони, допомагають відновлювати клітини, стимулюють вироблення колагену, пом'якшують міміку, відновлюють сяйво шкіри.

Багато антивікових речовин, які дійсно здатні уповільнити час (пептиди, ретинол, вітамін С, коензим Q10), – дуже тендітні і примхливі. Щоб доставити ці нестабільні поєднання в глибокі шари шкіри цілісно і синхронно, потрібні спеціальні транспортні частинки. Питанням створення такої "кур'єрської служби" біохіміки спантеличені давно. Перший прорив стався в 1980-х: у косметологію з медицини перейняли ліпосоми – крихітні молекули, які, як кульки-всюдиходи, долали багатошаровий захисний бар'єр шкіри і діставались до рівня її базальної мембрани (саме тут йде головна битва за молодість), там поступово вивільнювали дорогоцінні інгредієнти, укладені всередині. Їх безперешкодному руху сприяли і поліпшені текстури засобів у вигляді емульсій.

Потім дослідження прогресували ще далі – їх результатом стало використання наночасточок. "Нанотехнології стали популярними, коли компоненти сонцезахисного крему, а саме оксид цинку і діоксид титану, стали доступними в розмірах менше 100 нанометрів", – розповідає Марк А. Ронерт, кандидат медичних наук, директор Image Skincare. – Вони настільки малі, що можуть запросто проходити крізь стінки клітин. З одного боку, це прорив; з іншого – існують побоювання, що наночастинки можуть потрапляти в кровопотік і накопичуватися в органах". Клінічні випробування найдрібніших структур в косметології тривають щосили: безпека понад усе.

Антицелюлітний дренувальний гель для тіла Anticellulite Draining Gel-Mud, Collistar

Новий тренд – дрон-технології. Їх розробкою займається іспанська компанія Infinitec, яка опирається на масштабні дослідження Університету Барселони. У чому ж, власне, революція?

Дрон має форму круглої капсули. Його розмір більший, ніж розмір наночастинок, тому не викликає занепокоєння. На зовнішній стінці сфери є особливий атом, іон або молекула – ліганд. Він схожий на мікроскопічну антену, яка приймає сигнали від рецепторів різних клітин і веде транспортну частку строго по курсу, а не "куди доведеться, аби вглиб". Наприклад, виробник сироватки хоче, щоб засіб прибирав пігментацію, – тоді ліганд доставляє капсулу з активним інгредієнтом прицільно в меланоціт – клітину, відповідальну за вироблення темного пігменту. Якщо ж мета – зменшення зморшок, то ліганд знаходить фібробласт, мікрофабрику з виробництва колагену і еластину, – і сфера "приземляється" там. У моїй уяві цей процес – один в один кадр з sci-fi фільму, коли маленький космічний корабель залітає у великий.

Денний крем для висвітлення шкіри ProBright, SPF 30, Christina

Як тільки дрон проникає в клітину, його оболонка розчиняється – і дорогоцінний компонент виходить назовні. Важливий момент: багатошарові стінки дрона – не даремна субстанція. Вони складаються з кислот і пептидів.

Клітинна маска-патч з біоцелюлози Hydra-Clarifying BioCellulose Mask, Cellcosmet

Дрони у складі останніх новинок запрограмовані на виконання різних місій: усунення мімічних зморшок і ознак старіння шкіри (сироватка з пептидним комплексом прицільної дії Liquid Peptides, Medik8), поліпшення тонусу і щільності шкіри (нічний крем Pro-Collagen Overnight Matrix, Elemis), зменшення пігментації і вирівнювання тону шкіри (освітлювальний денний крем ProBright SPF 30, Christina), захист від шкідливої ​​дії навколишнього середовища і від синього світла гаджетів (Pollution Defence Cream, Lisa Franklin), спалювання жирових відкладень (антицелюлітний дренувальний гель для тіла Anticelluli te Draining Gel-Mud, Collistar).

Сироватка з пептидним комплексом Liquid Peptides, Medik8

"Така інноваційна система таргетованої доставки дає змогу вирішувати відразу кілька завдань, – пояснює хімік-технолог, розробник Organic Life і DeLav, Юлія Гагаріна. – Тепер можна буде вводити в засоби для догляду активні компоненти в оптимальних дозах і мінімізувати побічні ефекти. Наприклад, ретинол буде вивільнятися дозовано, що зведе до мінімуму ризик подразнення шкіри. При цьому, цінні компоненти не витрачатимуться даремно: пептиди не треба вводити "із запасом", щоб вони точно "добігли" до мети. Ця технологія знижує собівартість продукції, одночасно багаторазово збільшує її ефективність".

Нічний крем Icon Night Smartsome A³ X50³, Sarah Chapman

Насправді, у гонитві за високими концентраціями виробники часто закривали очі на можливі наслідки. Скільки разів я стикалася з тим, що від високого відсотка активної речовини у формулі моя шкіра ставала не неймовірною, як було заплановано, а гіперчутливою. На тлі цього з'являлися сухість, дискомфорт, запалення. Тепер є шанс, що все це залишиться в минулому. А завдяки косметичним дронам вираз less is more знову стане актуальним.

Крем для захисту від агресивних факторів навколишнього середовища Pollution Defence Cream, Lisa Franklin

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.