До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найпоширеніших запитань до дерматологів

Чи залежать висипання від раціону, чи однаково зволожують креми й санскрини, чи працюють БАДи з колагеном, чи можна вилікувати акне та інші найпоширеніші запитання, які ставлять косметологам, — у гіді британського Vogue.

Чи впливає дієта на висипання?

"У переважної більшості висипання спричинені тільки гормонами й генетикою, — стверджує докторка Анджалі Махто. — А проте є певна група людей, чутливих до молочних продуктів і рафінованого цукру. Я не рекомендую раптово усувати щось зі свого раціону. На мою думку, це може призвести до проблем, пов’язаних з обмеженістю дієти й нерегулярним харчуванням. Але якщо ви помічаєте, що висипання підсилюються, коли ви їсте молочні продукти (ідеться не про ложку вершків, доданих до кави, а про величезну кількість або вживання сироваткового протеїну), ймовірно, буде якась користь від переходу на рослинні альтернативи з низьким глікемічним індексом: несолодке соєве або мигдальне молоко, що ліпші за вівсяне". Докторка Жустін Клюк підтримує цю думку, заявляючи, що одних дієтичних змін не досить для боротьби з акне. "Вони можуть становити частину комплексного лікування поряд з призначеннями лікаря, але здебільшого не замінять їх", — каже вона.

Реклама
Чи може SPF у зволожувальному кремі зрівнятися із санскрином?

"SPF у зволожувальному кремі проходить таку саму перевірку, як і SPF у сонцезахисному кремі, тому зволожувальний крем із SPF 30 має забезпечувати SPF 30, — пояснює докторка Жустін Клюк. — Основною проблемою є те, що ці формули з меншою ймовірністю будуть стійкими й водостійкими, і наносяться вони набагато тоншим шаром, ніж санскрин. З цієї причини вони можуть не забезпечувати такого ж рівня захисту. Також варто зазначити, що зволожувальні засоби, які містять SPF, можуть не захищати від UVA-випромінювання і як наслідок — не захищатимуть від фотостаріння".

Топ, Paco Rabanne
Чи працюють колагенові домішки?

"Відповідно до більшості досліджень, натепер немає ніяких переконливих свідчень стосовно того, що домішки з колагеном справді працюють, — зазначає докторка Махто. — Переважно тому, що колаген — так само як шматок стейка або тофу — це білок. Кишківник розщеплює його на амінокислоти, не думаючи "мені потрібно розподілити його на шкіру", і поширює по всьому організму. Крім того, якщо маєте досить грошей на купівлю колагенових домішок (вони недешеві), ви, ймовірно, належите до тих людей, які наносять сонцезахисний крем, дотримуються принципів здорового харчування і використовують ретинол. Тож складно зрозуміти: працює колагенова домішка чи все інше. Я скептично ставлюся до них, але якщо ви покажете мені дані, що підтверджують їхню дію, я готова змінити власну думку".

Топ, Jean Paul Gaultier
Чи зникнуть коли-небудь мої висипи?

"Можуть, але насправді для багатьох жінок вони часто тривають до 30 й після, — розповідає доктор Сем Бантінг. — Гарна новина полягає в тому, що правильний догляд за шкірою з акне часто виявляється ефективним засобом боротьби з передчасним старінням, тому згодом ваша шкіра матиме дедалі кращий вигляд".

Купальник, VAARA
З якого віку можна робити уколи краси?

"Багато хто запитує, чи не занадто вони молоді або занадто старі для ін’єкцій, — розповідає докторка Махто. — Зазвичай люди після тридцяти вже визначилися, чи варто їм починати. У такому разі я пояснюю, що справа не у віці, а в тому, як старіє шкіра. Це залежить від генетики (подивіться, як старіють ваші батьки), а також від того, чи зловживали ви сонцем, як харчувалися, як спали, чи відчували стрес. Є 30-річні, що мало піддавалися впливу сонця: їхня шкіра гарно старіє, їм не потрібні ін’єкції. З іншого боку, є 28-річні з активною мімікою, прихильники пляжу й спорту на вулиці. Через це починають з’являтися зморшки. Їх видно, навіть коли лоб перебуває в стані спокою, втрачається об’єм у середній третині обличчя. Ось для таких людей, можливо, саме час почати.

Сукня, Baruni

Різні етнічні групи також старіють по-різному: власники світлої шкіри, блакитноокі білявці першими помічають появу зморщок — набагато раніше, ніж темношкірі люди або азійці. Все через брак меланіну, який би захистив шкіру. З іншого боку, азійці й темношкірі люди швидше втрачають об’єм на обличчі, тому їм частіше потрібні філери — ще до того, як їм знадобиться ботокс".

Топ, Paco Rabanne
Чи працює мій повсякденний догляд?

"Думаю, що людям досі бракує базового розуміння: що треба й не треба для догляду за шкірою, — зауважує докторка Махто. — Вони відразу ж потрапляють на гачок галасу навколо новітніх інгредієнтів — ніацинаміду чи транексамової кислоти, — але насправді звичайній людині необов’язково використовувати кожен. Що справді варто робити, так це використовувати якомога менше засобів і шукати інгредієнти, націлені на розв’язання відразу кількох проблем. Вітамін А — антивіковий компонент, допомагає в разі акне й пігментації — так навіщо використовувати ніацинамід, транексамову кислоту й ретинол, якщо є всього один інгредієнт, який добре з усім впорається? Краще позбутися зайвих продуктів для догляду замість того, щоб додавати щось нове".

Сукня, Del Pozo
Чи може хтось здогадатися, що я роблю ін’єкції ботоксу?

"Ні, якщо їх зроблено добре, — запевняє доктор Бантінг. — Нині пацієнти просять пом’якшити сильні мімічні зморшки й зняти напружений вигляд. Це дуже відрізняється від застиглих облич 90-х. Мікродозування, які сьогодні використовують прогресивні лікарі, означають, що ніхто ні про що не здогадається".

Топ і спідниця, Armani

Фото: Fernando Gomez @fernandogomezphoto
Стиль: Roma Lansky @rljewel
Макіяж і зачіски: Rosa Matilla для Shiseido та M.Ö.N Icon team @rosamatilla
Модель: India Tuersley at Trend Models @indiatuersley

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.