До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що ви маєте знати, перш ніж збільшувати філером вуста

Що треба знати, перш ніж вдаватися до філерів

Фото: Ірвін Пенн, Vogue, грудень 1995

Хоча ін’єкції філерів для губ можуть легко й вельми ефектно додати або відновити об’єм, покращити симетрію обличчя та збільшити розмір і форму губ, їхня поширеність була і є делікатною темою. Від "перекачаних" губ до небезпеки ускладнень – є чимало причин бути обережними із застосуванням філерів, особливо в епоху соціальних мереж, що густо рясніють нереалістичними естетичними стандартами. Як наголошує нью-йоркська дерматологиня, докторка медичних наук Шерін Ідріс, губи й обличчя не є трендом. Обстоюючи обґрунтовані та зважені рішення, троє експертів, що відомі своєю вправністю в роботі з ін’єкційними препаратами, розповідають усе, що треба знати про філери для губ.

Реклама
Філери для губ – це ін’єкційні процедури

"Філер — це гелеподібна речовина, яку вводять, щоб додати губам об’єму, виправити асиметрію та/або створити бажану форму чи повноту, — пояснює нью-йоркська дерматологиня Денді Енгельман. – Вони працюють, зв’язуючи молекули води всередині губ, щоб створити пухкіший вигляд. Чимало моїх пацієнтів прагнуть збільшити тонкі, пласкі від природи губи або хочуть додати об’єму губам, які з віком втратили чіткість контуру". Найпоширенішим типом наповнювача є філер на основі гіалуронової кислоти, як-от Juvéderm або Restylane. За словами Енгельман, дослідження засвідчили, що, окрім стимуляції вироблення колагену, філери на основі гіалуронової кислоти утримують воду в кількості, що в 1000 разів перевищує їхню молекулярну масу, і в такий спосіб підсилюють зволоження та роблять губи гладкішими й пухкішими.

Не всі філери для губ однакові

"Філери — це як різні пензлі для малювання, — пояснює Ідріс. – Вони можуть мати різну вагу та структурно відрізнятися". Так, Juvéderm більш дифузний, тобто легше розповсюджується, тоді як Restylane ліпше тримає форму, пояснює вона. Як це впливає на тривалість впливу уколу краси? "Це залежить від кількості введеного препарату та від того, в який спосіб людина намагається досягти об’єму, — каже Ідріс. – Якщо зробити надмірну ін’єкцію, повнота триватиме трохи довше, але буде помітний надлишковий об’єм. Якщо ваша мета — природний вигляд, але водночас повніші губи, тоді менше — означає краще, а регулярне введення допоможе вам згодом досягти бажаного вигляду".

Загалом можна очікувати, що вплив філера триватиме в середньому від 6 до 18 місяців, до того ж результати відрізнятимуться залежно від типу використаного препарату, його кількості та метаболізму пацієнта.

Філер для губ – це неінвазивна процедура, але є помірний набряк

За словами Енгельман, звичайна процедура з надання губам додаткового об’єму відбувається приблизно так: спершу спеціаліст наносить місцевий анестетик на губи, щоб вони заніміли під час процедури (українські естетики вважають, що знеболення погіршує результат процедури, тому пропонують пацієнтові потерпіти дискомфорт під час ін’єкцій). Коли губи заніміють, лікар за допомогою маленької тонкої голки вводить наповнювач у різні частини губ. Це триває 5–10 хвилин. "Голка зазвичай входить у шкіру приблизно на 2,5 мм, що може спричинити деяке подразнення, відчуття щипання або сльозотечу", — каже Енгельман. У наступні дні після ін’єкцій губи можуть опухати, боліти або навіть вкриватися синцями. Залежно від індивідуальних особливостей ці побічні ефекти можуть тривати від однієї доби до тижня після процедури. "Щоб допомогти губам загоїтися, можна застосовувати холодні компреси до губ, аби зменшити запалення", — наголошує вона.

Філери покращують губи лише за умови безпечного та розумного використання

Найголовніше та найперше, що треба зробити, — знайти кваліфікованого й досвідченого спеціаліста з ін’єкцій, адже якщо філери застосовувати неправильно, результати можуть бути небажаними з кількох причин. "У незначних випадках губи й зони навколо них втрачають симетричність, вкриваються синцями, нерівностями та/або набрякають, — попереджає Енгельман. — Надмірність також може спричинити поширений ефект "качиних губ", що з’являється, коли вводять занадто багато препарату, а це змушує губи випинатися й ставати жорсткими.

Втім, тут є добрі новини. Ці ефекти доволі тимчасові й за кілька місяців зійдуть нанівець. Однак у серйозніших випадках може виникнути довготривалий дискомфорт, якщо, наприклад, наповнювач для губ вводять неправильно або в неправильну зону. Один з найгірших сценаріїв — судинна оклюзія, якщо некомпетентно зроблена ін’єкція спричинить зупинення кровотоку через важливу артерію. "Цей дуже незначний ризик існує для будь-кого, попри сертифікацію та досвід спеціаліста, що робить уколи, — пояснює Дара Ліотта, пластична та косметична хірургиня з Нью-Йорка. — Різниця полягає в тому, що досвідчена людина знатиме, як це негайно розпізнати та лікувати належним чином, щоб уникнути руйнівних ускладнень".

Знайти правильного фахівця важливо не лише для безпечних і ефективних результатів, а й для того, щоб переконатися: ваші естетичні бажання ретельно оцінюють. "Реалістичні сподівання є ключовими на початку кожної зустрічі, — пояснює Ідріс. — Я намагаюся зрозуміти, чого пацієнт прагне досягти, а також пояснюю власні погляди на естетику". Під час зустрічі з пацієнтом Ліотта виокремлює в розмові три теми: об’єм (це важливо, щоб зрозуміти, скільки препарату потрібно), форма ("найкращі та найприродніші результати досягаються через збереження та покращення форми губ, з якою ви народилися") та оцінка загальних естетичних цілей. "Ви можете помітити, що в соціальних мережах фото після ін’єкцій часто роблять одразу після процедури — навіть сліди від голок зазвичай видно! — каже Ліотта. – Це мало схоже або зовсім не схоже на те, який вигляд матимуть губи за два тижні після ін’єкцій. Це важливо розуміти. Світлини відразу після ін’єкції не є реальними результатами".

Якщо ви чуєте "ні", прислухайтесь

"Я кажу „ні" частіше, ніж „так", особливо пацієнтам, які раніше вже стикалися з надмірним застосуванням філерів, однак не бажають зменшувати масштаб, а навпаки – вже занадто „перекачані" губи беруть за точку відліку, – пояснює Ідріс. – Якщо я не переконана, що моя естетика сподобається пацієнтові, я не робитиму ін’єкцій". Ідріс також визнає психологічний ефект надмірного застосування філерів, – а він, на її думку, є головною пасткою, про яку недостатньо говорять. "Людина може знати, що її губи мають штучний і фальшивий вигляд, але тільки-но вона звикає до цих пропорцій на своєму обличчі, психологічно їй дуже важко зменшити розмір і позбутися їх. Адже людині вже починає здаватися, наче в неї немає губ, коли вони насправді природно повні та гарні".

Ботокс дає змогу отримати природніші результати

Хоча більшість людей асоціюють збільшення губ з філерами, ботокс (також відомий як ботулінічний токсин типу А) також може бути корисним. "Ботокс можна використовувати як окремо, так і в поєднанні з філерами для ледь помітного збільшення пишності, вивертаючи лінію губ (де ви нанесли б олівець для губ) і створюючи ефект повніших та соковитіших губ", — каже Ліотта, яка розробила спеціальну нехірургічну процедуру "губи haute couture" з використанням одного-трьох різних типів наповнювачів, часто в тандемі з ботоксом, для досягнення найкращих результатів. "Філер додає об’єму вустам, буквально збільшуючи їх. Ботокс працює інакше – розслабляє м’язи, а розслабляючи їх навколо рота, він вивертає губу назовні та створює ілюзію збільшення, фактично не додаючи жодного об’єму". Такий інструмент дістав назву lip flip – це ювелірне вдосконалення, що дає змогу досягти не такого помітного, але набагато природнішого вигляду.

Текст: Lauren Valenti
За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.