До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сильні духом: будокон-йога в Києві

Будокон, новий напрямок йоги, виховує бойовий дух, дарує рельєфні м'язи, заспокоює розум і спонукає стати відповідальною за своє тіло і життя.

Емілі ді Донато, Vogue UA червень 2016

Текст: Вікторія Пінхасова

Реклама

Скільки себе пам'ятаю, я мріяла про рельєфне тіло. Але мій раціон (я вегетаріанка і періодично практикую сироїдження) і улюблена йога до мрії не наближали. Одного разу я шукала фото з асанами для натхнення – і натрапила в Instagram на сторінки Кемерона Шейна і його дружини Мейлін. Ідеальні тіла, рельєфні, сильні – і зовсім не виснажені. Вже потім я дізналася, що ці люди заснували модний напрямок "будокон" (в перекладі з японського bu – "боєць", do – "шлях", kon – "дух"), чим перевернули уявлення про йогу як про м'який і неспішний вид спорту, відкрили однойменний університет, і з 2001 року випускають у світ "досконалих бійців".

В університеті будокона в Маямі навчають комплексно, причому пускають в дію систему змішаних бойових мистецтв. Крім йоги, в програмі – тренування кора (calisthenic), бокс, японське бойове мистецтво джиу-джитсу, розвиток гнучкості і animal locomotion – наслідування рухів звірів, унікальна практика, розроблена Кемероном. Набір асанів в будокон-йозі – теж особливий. Він відрізняється від звичних, наприклад, аштанга- або хатха-йоги. А деякі асани взагалі придумали за мотивами бойових мистецтв.

Після вивчення теорії я записалася на новий набір у Budokon Mixed Movement Arts University в Маямі. Курс для початківців триває 17 днів. Але навіть для нього потрібне добре підготовлене тіло: початкова серія вправ включає стійки на руках і складні баланси.

Незважаючи на гадану екзотику, в системі все дуже логічно: щоб робити складні асани, потрібні сильні руки, ноги і кор. Тут допоможуть загальна фізична підготовка і базові вправи: віджимання, підтягування і присідання. Для балансу в асанах не завадить хороша реакція і присутність, яка розвивається завдяки бойовим мистецтвам. Гнучкість (в розкладі вона названа як mobility) допомагає "розкрити" суглоби, а animal locomotion – позбутися блокування і затискачів. Наслідуванням тварин ми досліджуємо наші тіла, забуту силу і прихований потенціал. До того ж дикі, витримані, сильні і плавні рухи – це красиво.

З 8 до 10 ранку ми практикували йогу. З 11 до 13 – Mind Science, де нас вчили звільняти розум від стереотипів і забобонів, активовувати критичне мислення, розбиратися у взаємозв'язку роботи думок і тіла. На собі ми відстежували поведінкові патерни – звички, які часто стають причинами проблем. Ніяких чакр і духовності, тільки біохімічні процеси і психологія. З 14 до 16 – йога, з 17 до 18 – вправи для гнучкості, бокс або джиу-джитсу. З 19 до 20 – тренування кора. В результаті шість годин фізичних занять і дві години – розумових. Але о 20:00 ніхто, зазвичай, не закінчував. Після тренування всі залишалися на матах і продовжували робити те, що не дуже добре вдавалось: стійки на руках, балансові асани і так далі.

Йога-практика складається з восьми послідовних блоків: "пробудження воїна", "зосередженість", "прайд", "бій", "баланс", "спогад", "смерть" і "відродження". У кожному – набір з 10-20 асан, які схожі разом танець. Незважаючи на красу і легкість, вже через три уроки я побачила новий рельєф на квадрицепсі.

Одна з найбільш корисних вправ – coiling dragon: ноги поставити максимально широко, глибоко присісти, коліна зігнуті під кутом 90 градусів, стопи в сторони. Потім корпус повернути вправо, ліве коліно опускається до підлоги, але не торкається її. Всього п'ять таких випадів – і тіло горить завдяки тому, що залучені і дрібні м'язи-стабілізатори.

Будокон-йога ідеальна для тих, хто любить попрацювати на тренуваннях, адже вийти зі студії сухим не вдасться. М'язи відчутні вже після розминки. Крім блоків в тілі, будокон знімає і ментальні затискачі. Адже все взаємопов'язане: те, як ми рухаємося, розмовляємо, володіємо тілом і мовою, відображає тип особистості і говорить про нас набагато більше, ніж іноді хотілося б. Безглузді рухи найчастіше пов'язані з невиразною мовою. "Те, як ти думаєш, впливає на те, що ти говориш, а це, в свою чергу, – на твої рухи, – вчив нас Кемерон. – Ти або рухаєшся, як левиця, або сутулишся і плутаєшся в ногах, як Бембі". Сам він, до речі, не церемониться у висловлюваннях і зовсім не схожий на того йога, який розповість про чакри. Швидше, навчить жити в наших реаліях.

У Києві будокон-йогу викладають в студії Territory of Yoga (вул. Леонтовича, 3). Можна записуватися на заняття до тренерів, які періодично приїжджають до Києва (анонси публікують в спеціалізованих групах Facebook). У фітнес-клубі Fizika, в тій же будівлі, де і Territory of Yoga, викладають змішані бойові мистецтва, найбільш наближені до будокон-йоги: джиу-джитсу і бокс.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.