До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Келих за схуднення: детокс в італійській Франчакорті

Як провести тиждень детоксу за системою Анрі Шено красиво, смачно і без страждань: перший досвід в італійському готелі L'Albereta.

Текст: Карина Добротвірська

Фото: Alique. Модель: Эль Макферсон

Реклама

За останні десять років я проходила різні детокси незліченну кількість разів. Аюрведа, макробіотика, повне голодування, неповне голодування, медична чистка організму, біоенергетична дієта. Освоїла всілякі маршрути – від індійської Керали до карельського Ківачу. Не пробувала хіба що бразильську аяуаску, але я боюся експериментів з психікою – готова вправлятися тільки з тілом.

Карина Добротворская

В саму ідею детоксу я не дуже вірю. Це спритний маркетинговий трюк, що маскує різні процедури схуднення. Насправді людський організм здатний очищати себе сам, без сторонніх втручань. Будь-який шок – на кшталт раптового голодування – йому далеко не завжди корисний. При цьому юрби стражденних, включно зі мною, продовжують їздити в клініки детоксу. Ми можемо не вірити в саму ідею, але ми в цих клініках швидко скидаємо зайві кілограми. І тимчасово повертаємося на рейки здорового способу життя: так званий детокс добре прочищає насамперед мізки.

На детокс я вирушаю раз або два на рік. На це у мене, як правило, є всього тиждень. За цей тиждень треба встигнути відвикнути від алкоголю, червоного м'яса, солі і спецій, звикнути до маленьких порцій, неквапливих прогулянок і великої кількості питної води. А також скинути кілька кілограм і повернути здоровий колір обличчя. Детокс в чомусь схожий з медитацією: протягом тижня ти зосереджений на собі і своєму тілі, а це добре, в тому числі і для душевного спокою. Головне – не впасти в детокс безтямно, як це властиво нашим співвітчизницям, які приїжджають з метою фанатично попрацювати над собою і утрамбовують в один тиждень всі можливі процедури. В результаті їдуть схудлі, але смертельно втомлені. Раніше я теж так робила, але незабаром зрозуміла, що базова програма детокс-клінік і без того дуже інтенсивна, так що тепер беру тільки її, не навантажуючи себе додатковими процедурами і виснажливим для голодного організму спортом. Економлю час, сили і гроші.

Ефективна будь-яка система обмежень, якщо її послідовно дотримуватися. Тому вибирати треба ту, яка найбільш комфортна для тебе. Для себе я визначила кілька критеріїв вибору. По-перше, я хочу, щоб навколо було красиво. Я їду не в клініку, а у відпустку – і не хочу відчувати, що лягла на тиждень в лікарню. По-друге, мені треба, щоб було смачно: чим менше їжі, тим важливіша інтенсивність смаків. А по-третє, я не хочу страждань – у мене і так не найпростіше життя, екстрим мені не підходить.

Мій фаворит визначився досить легко – метод Анрі Шено. Не тільки тому, що Palace Hotel доктора Шено в Мерано відповідав всім моїм вимогам, а й тому, що, після повернення звідти в реальне життя, можна досить довго і успішно дотримуватися його системи. Шено – італієць, який виріс у Франції, – прекрасно розуміє, що не можна повністю позбавити людину м'яса, пасти або червоного вина, що життя складається з чуттєвих радощів і щасливих винятків. А також з великої кількості органічних овочів, круп і фруктів, проти чого я не заперечую. Система Шено гнучка і не схожа на релігію – я не люблю фанатизму. У його знаменитому Palace Hotel в Мерано я була багато разів – і незмінно поверталася звідти не тільки схудла, але і заряджена енергією. Якщо діяти розумно (що у випадку з системою Шено неважко), то процес втрати ваги триває і після виходу з клініки.

Цього літа я звично вирушила в Мерано, але в останній момент передумала і забронювала L'Albereta, де до сих пір не була. Теж Італія, але куди більш італійська. Якщо Мерано розташований в Тіролі, на кордоні з Австрією, то Альберета – це Ломбардія, всього годинуа їзди від Мілана. Обидва місця працюють за зовсім однаковою програмою Шено, в обох годують однаково смачно – все-таки італійці вміють перетворити дієтичні страви (у випадку Анрі – від 600 до 800 ккал в день) у високу гастрономію. Мерано, звичайно, осінений присутністю самого Анрі Шено і його дружини Домінік, яка там відповідає за красу. Зате в Альберета величезна територія: кілька атмосферних старовинних будівель, оповитих плющем, потопають в садах і виноградниках.

Головна відмінність Альберета від Мерано в тому, що це не клініка, а готель, що входить в мережу Relais & Châteaux. Тут можна не брати лікувальну програму, і багато хто приїжджає сюди не худнути, а провести кілька днів у найтихішому райському місці. Просторі тераси і балкони, приголомшливі види на озеро і ломбардні виноградні долини, рустикальні меблі, майстерно розбиті садові простори. Ніщо не нагадує про хвороби і нестатки. Більш того, на території Альберета є ресторан з мішленівський зіркою і навіть піцерія. Людей, які приїхали за програмою Шено відправляють в окрему їдальню, щоб не бентежили тих, хто прибув сюди насолоджуватися усіма життєвими радощами. В ресторан для тих, хто поститься дозволено ходити в халатах, як і в Мерано (хоча до вечері просять все-таки переодягнутися, але вечеря – це святе). До найближчого містечка далеко, майже півгодини ходьби. Я доходила до нього під час ранкових прогулянок, які є частиною розкладу і які краще не пропускати: місця навколо неймовірно мальовничі.

Якщо в меранській клініці, розташованій в самому центрі мальовничого містечка, головною спокусою були кав'ярні та кіоски з австрійськими сосисками, то в Альберета це франчакорта – знамените італійське ігристе вино, яке виробляють в цьому регіоні. Готель розташований в самому серці цих виноградників і належить родині, яка володіє франчакортою. Тому ти раз у раз помічаєш на постояльців з келихами ігристого в руках, які нагадують тобі, що життя триває і що в ньому є бульбашки радості. Я випила келих франчакорти після приїзду і в останній день, щоб відсвяткувати початок і кінець детоксу. Знаю, що це не зовсім правильно, але не все в житті має підкорятися правилам.

Мій детокс, розпочатий келихом франчакорта на терасі з видом на красиве озеро, виявився неважким. На мій радісний подив, лікар, вимірявши композицію мого тіла (найважливіший тут аналіз), сказала, що у мене в організмі – недолік жиру! Всього 13% при мінімумі в 18. Це найприємніший недолік, на який я навіть не сподівалась. Але лікар моєї радості не розділила і до строгої дієти Шено додала мигдаль, гарбузове насіння і авокадо. Тому ніяких голодних ломок і спокус кинутися за шматком піци я не відчувала. Якщо вам, як і мені, не хочеться відчувати, що ви в клініці і в процесі важкої праці над собою, – це ідеальне місце. Відпочинок, поєднаний з мальовничими пейзажами, знаменитими масажами, водоростевими обгортаннями, ваннами і душем Шарко. Тут неймовірно тихо, відмінно спиться, легко дихається і прекрасно читається.

Результат мене влаштував: мінус 1,5 кг (сподіваюся, що це вода, а не дефіцитний жир), красивий колір обличчя і відчуття, що я була у відпустці, а не в лікарні. А також шукане прагнення продовжувати жити в тому ж дусі – так само правильно, так само красиво, так само здорово і без знущань над собою. За це можна і випити. Франчакорти, звичайно.

Instagram: @vogueua_beauty

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.