До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як діяти в разі радіаційної небезпеки: пам’ятка ДСНС

Спершу хороші новини: радіаційний фон наразі не перевищує норми; пожежу на Запорізькій АЕС локалізували. А тепер – алгоритм дій від Державної служби України з надзвичайних ситуацій на випадок радіаційної безпеки. І нехай вони нам не стануть у пригоді.

Чим небезпечна радіація, ми знаємо не тільки з серіалу "Чорнобиль", а й із власного досвіду. Це забруднення довкілля та смертельна небезпека для всього живого, що опинилося на забрудненій місцевості. Можуть загинути не тільки люди та тварини, а й посіви, дерева і рослини, а зона катастрофи надовго залишається забрудненою.

Що робити в разі загрози виникнення радіаційної небезпеки

У разі оголошення небезпечного стану не панікуйте, слухайте повідомлення. Дізнайтеся про час та місце збору мешканців для евакуації.

Попередьте сусідів, надайте допомогу людям з інвалідністю, дітям та людям похилого віку.

Зменште проникнення радіаційних речовин у помешкання: щільно зачиніть вікна та двері, щілини заклейте.

Підготуйтеся до можливої евакуації:

  • Упакуйте в герметичні пакети й складіть до валізи документи, цінності та гроші, предмети першої потреби, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2-3 доби, питну воду.
  • Підготуйте найпростіші засоби санітарного оброблення (мильний розчин для оброблення рук).

Перед виходом з приміщення відєднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ і воду.

Що робити, коли радіаційна небезпека виникла раптово

Негайно укрийтеся в будинку. Стіни деревяного будинку послаблюють іонізувальне випромінювання вдвічі, цегляного – у 10 разів. Заглиблені укриття (підвали) з покриттям із дерева – у 7 разів, із цегли або бетону – у 40-100 разів.

Уникайте паніки. Відстежуйте повідомлення органів влади з питань надзвичайних ситуацій.

Зменште можливість проникнення радіаційних речовин до приміщення див. пункт вище).

Проведіть йодну профілактику.

Йодистий калій вживати після їди разом з чаєм, соком або водою 1 раз на день упродовж 7 діб: дітям до двох років – по 0,040 г на одне вживання; дітям від двох років і дорослим – по 0,125 г на одне вживання.

Водно-спиртовий розчин йоду приймати після їди тричі на день упродовж 7 діб: дітям до двох років – по 1-2 краплі 5%-ї настоянки на 100 мл молока (консервованого) або годувальної суміші; дітям від двох років і дорослим – по 3-5 крапель на склянку молока або води.

Наносити на поверхню кінцівок рук настоянку йоду як сітку 1 раз на день упродовж 7 діб.

Уточніть місце початку евакуації. Попередьте сусідів, допоможіть дітям, людям з інвалідністю та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, найпростіші засоби санітарного оброблення та інші потрібні речі в герметичну валізу.

За можливості негайно залиште зону радіоактивного забруднення.

Перед виходом з будинку вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть протигаз (респіратор, ватно-марлеву повязку), верхній одяг (плащ, пальто, накидку), гумові чоботи.

З прибуттям на нове місця перебування проведіть дезактивацію засобів захисту, одягу, взуття та санітарне оброблення шкіри на спеціально обладнаному пункті або ж самостійно.Треба зняти верхній одяг, ставши спиною проти вітру, витрясти його; повісити одяг на перекладину, віником або щіткою змести з нього радіоактивний пил та вимити водою; обробити відкриті зони шкіри водою або розчином (типу ІПП-8). Для оброблення шкіри можна використовувати марлю чи просто рушники.

Дізнайтеся в місцевих органів державної влади адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Важливо

Використовуйте для харчування лише продукти, що зберігалися в зачинених приміщеннях і не зазнали радіоактивного забруднення (наприклад, консервацію); не вживайте овочі, які росли на забрудненому ґрунті; не пийте молоко від корів, які пасуться на забруднених пасовиськах.

Не пийте воду з відкритих джерел та з мереж водопостачання після офіційного оголошення радіаційної небезпеки, колодязі накрийте.

Уникайте тривалого перебування на забрудненій території.

У приміщеннях щодня робіть вологе прибирання, бажано з використанням мийних засобів.

У разі перебування на відкритій, забрудненій радіоактивними речовинами місцевості, обовязково використовуйте засоби захисту: для захисту органів дихання – протигаз, респіратор, ватно-марлеву чи протипилову повязку, зволожену марлеву повязку, хустинку або будь-яку частину одягу; для захисту шкіри – спеціальний захисний одяг типу ЗЗК, плащ з капюшоном, накидку, комбінезон, гумове взуття і рукавички.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.