До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке травма свідка або як на нас впливають шокуючі новини

Шокуючі фотографії з Бучі та Краматорська, постійний потік новин з Маріуполя та Харкова – сьогодні кожен українець, який навіть фізично перебуває в безпеці, отримує величезну психологічну травму просто під час перегляду стрічки новин. Таке спостерігання за насиллям, бойовими діями та постійною смертю психологи ще називають травмою свідка. Її провокує емоційна залученість у трагедію або попередня травма, наприклад, у людей, які встигли евакуюватися з небезпечних місць і просто не можуть спостерігати за руйнуваннями інших міст.

Що вказує на травму свідка

– Після перегляду новин людина дуже яскраво уявляє, що це могло статися з нею чи його близькими. Ці фантазії настільки докладні, що викликають сильний страх та стан, близький до панічної атаки.

Реклама

– Безпорадність та сором за неможливість допомогти постраждалим. Провина за те, що вціліли.

– Пекучий та неймовірно потужний гнів, мрії про помсту та бажання трощити речі.

– Несподіваний спокій та порожнеча. Наслідки травми можуть наздогнати не одразу, а через деякий час у вигляді тривоги, нових фобій чи нічних жахів.

Що з цим робити

– Якщо ви не публічна персона – не обов'язково ділитися шокуючими світлинами, які вже всі побачили на новинних ресурсах. Ліпше у соціальних мережах написати про свої почуття, проговорити ситуацію чи підтримати наших воїнів, які зараз борються із ворогом на передовій.

– Перетворіть свій біль на дію: займіться волонтерством, допоможіть літнім сусідам, робіть все, що допоможе вам не лише відволіктися, а й прокинутися з розумінням, що ви зробили щось корисне. Головне пам'ятати – одна велика перемога, до якої ми сьогодні йдемо, складається з безлічі маленьких щоденних подвигів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.