До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке емпатія та як її розвинути

Одночасно з війною в країні кожна людина проживає ще й власну внутрішню війну. Емпатія – здатність розуміти емоційний стан іншої людини та співпереживати їй – допомагає світу існувати попри всі тяжкі історичні періоди. Психологи онлайн-платформи "Розкажи мені" зібрали вправи, які допоможуть розвинути емпатію, а vogue.ua публікує найкращі з них.

1. Розібратися з власними емоціями.

Реклама

Щоб розвинути емпатичне розуміння інших, насамперед треба розібратися зі своїми емоціями. Для цього варто звертати увагу на власні переживання: це дасть можливість зрозуміти, що емоції можна описати іншими словами, окрім "добре", "погано" чи "нормально". Емоційна компетентність допомагає розуміти себе та сприяє розвитку емпатичності.

2. Активно слухати.

Розвитку емпатії також сприяє активне слухання іншої людини. Та слухати треба не "механічно", а по-справжньому намагатися почути, про що говорить співрозмовник. Один з механізмів емпатичної підтримки, який часто використовують у психотерапії, – переказувати слова, повторювати фрази й уточнювати, що саме відчуває людина.

3. "Камʼяне обличчя".

У цій вправі беруть участь дві людини. Одна розповідає про свої переживання, ділиться ситуацією, яка викликає в неї емоції, а інша водночас має повністю блокувати будь-які емоційні вирази обличчя. Експеримент має тривати одну хвилину, а після цього важливо отримати зворотний звʼязок і дізнатися, як почувалися той, хто говорив і не відчував емпатії, і людина з "кам’яним обличчям".

4. Дивитися в очі 4 хвилини.

Знаменитий експеримент Артура Аарона, ідея якого полягає в тому, що люди мають чотири хвилини дивитися одне одному в очі, засвідчив, що по завершені "мовчазних співрозмовників" просто переповнюють емоції.

Що почитати?

"Маленький принц" Антуана Де Сент-Екзюпері, "Три товариші" Еріх Марії Ремарка, "Квіти для Елджернона" Деніела Кіза – ці відомі твори допомогають розвинути чутливість, поліпшити емпатичне сприйняття та демонструють емпатію як невіддільну частину справжніх людських взаємин.

Що подивитися?

"Думками навиворіт" (2015) – це мультфільм, що в легкій манері розповідає про розуміння емоцій і те, якими вони є.

"Недоречна людина" (2006) – фільм, головний герой якого потрапляє в місто, де люди не переживають емоцій, логічно ставляться одне до одного та не відчувають емпатії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.