До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Наймасштабніші тренди їжі 2019

"Тривалі спостереження, дослідження, консультації дають дуже широку картину розуміння трендів в їжі, – розповідає консультант з харчування, кулінарний журналіст Анастасія Голобородько. – У розвинених країнах і тих, що розвиваються, – вони схожі, і час від часу їх можна об'єднувати в видатні. Такі, за якими йдуть тисячі послідовників".

Спочатку дзвін дзвіночків і покупка ялинки і подарунків, потім білосніжні фотографії на гірськолижних курортах, повернення в робочий ритм після святкового. З початку 2019 року я забула розповісти про найцікавіше. Везе, що тренд на здоров'я все ще набирає обертів і все, що в списку, – від нього. Від усвідомленого споживання, найкращого вибору для здоров'я тіла, здоров'я ментального, клітинного, здоров'я відносин. Для відкриття нових смаків і хорошого зміщення фокусу. Вибачте, із запізненням. Тренди їжі 2019 року.

Реклама
Канабіс

Вам не здалося: дійсно, канабіс. Точніше, канабідіол (CBD). Він ретельно вивчений і по праву носить звання "суперфуд". Конопляна олія, конопляне насіння і висівки, конопляне молоко. Протизапальні, потужні антиоксидантні, такі, що розслаблюють голову і м'язи, полегшують ПМС, властивості проникають у продукти харчування, добавки та напої зі спокійною душею без правопорушень, так як канабідіол не має психоактивних властивостей і побічних ефектів у вигляді плутанини в думках і пам'яті, сухості слизових органів, різкої зміни відчуттів голоду і переїдання. Канабідіольні рецептори виявлені в частині мозку, пов'язаній з регулюванням настрою, страху і стресу, який зараз звинувачують у добрій третині захворювань.

Вершкове і кокосове масла

Жири МСТ (medium-chain triglycerides, середньоланцюгові тригліцериди), які включаються в цикл Кребса без допомоги інсуліну. Якщо спростити – це особливий тип жирів, які швидко і ефективно засвоюються і не відкладаються в жирове депо, а йдуть на вироблення енергії. Енергії для життєдіяльності і що ще більш приємно – для мозку. Ті жири, на які була зроблена негласна ставка в кето- і палеодієті. Однак дієти себе не виправдали, а жири – так. Щоденне споживання кокосового масла і кокосового молока, вершкового масла і гі (топленого вершкового) повернулося. Кокос – перекус, кокос – інгредієнт, вершкове масло – добавка в стір-фрай, легкі цільнозернові каші, в напої. Ласкаво просимо назад в списки улюблених.

Помаранчеві і натуральні вина

Помаранчеві вина, натуральні вина, органічні, вина low-intervention. Тренд не новий, але стрімко набирає обертів, популярності та викликає зацікавлення. Тренд на свідомий підхід до виноробства. На заборону використовувати пестициди, стимулятори, інші системні препарати і селективні дріжджі при виробництві, на турботу про всю екосистему навколо вина – від теруара до маніпуляцій з лозою, майже повна відмова від сульфітів. Тобто вино як сотні років тому.

Особливий підхід до виробництва "живого" товару складно масштабувати. Він приваблює споживачів, які зацікавлені в більш натуральних і менш оброблених продуктах у своєму продуктовому кошику. Як в їжі, так і в напоях. Нагадаю, рік тому сульфіти додали в оновлений список продуктів-алергенів.

Спіруліна

Порошок з синьо-зелених водоростей – на новій хвилі популярності. Мікро- і макроелементів у водоростях часто більше, ніж у фруктах і овочах, а рослинного білка – ніж у соєвих бобах. Олужнення, імунітет, поліпшення травлення – в списку є все. Але не як панацея, а як розумна натуральна добавка до здорового раціону. Більше того, водорості щільно закріпилися в їжі як інгредієнт для смузі, закусок, супів і салатів.

Раціон без м'яса

Веган-дієта підходить не всім. По темпу життя, темпераменту, генетиці, локації, звичкам харчування. Однак від переконання "їжа без м'яса – не їжа" відходять все більше людей. Минулорічний акцент на рослинний раціон, багатий вегетаріанськими джерелами білка, цього року трохи різноманітніший. Тепер в списку – риба і морепродукти. Натурального походження, вільного вилову по можливості. Стейк рибай все частіше замінюють восьминогом на грилі, а бургери – рибними такос: це такі ж повноцінні джерела білка з вираженою користю для здоров'я і легкістю для травлення. Радість для будь-якого дієтолога і нутриціології.

Екологічно чисті упаковки

"Я не пластик" – такі написи тепер можна зустріти на частині пакетів і упаковок "з собою". Люди відмовляються від пакетів в супермаркетах; в моді авоськи і тканинні мішки, металеві та скляні пляшки, ємності для напоїв з перероблених матеріалів. Усвідомлене споживання дісталося не тільки до холодильників, але і до голів. Берегти планету – тренд.

Азія

Прогнози останніх років передбачали впровадження африканських кухонь і прянощів у меню головних ресторанів. Однак, крім звичних стимулювальних прянощів і давно улюблених страв країн Магрибу (мезе, хумуси, табуле, тажіни, піти), в раціони так нічого і не увійшло. А тропічні фрукти (манго, папайя, пітаї) і інгредієнти (рибний соус, креветкова паста), навпаки, зміцнили позиції. На зміну африканським прянощам рас-ель-ханут приходить їжа південно-східної Азії і Океанії. Бірманська кухня з неймовірною кількістю зелені і ферментованими продуктами, тайські карі, корейські та тайванські закуски.

Веганський кефір, комбуча і ферментовані продукти

Відкладене старіння – тренд. А пре- і пробіотики в їжі – хороший інструмент для цього. А ще – піклуватися про мікрофлору і мікробіому шкіри, кишечника, слизових. Мода на ферментацію триває з минулого року: рослинні кефіри, натуральні оцти, кваси з овочів і ягід, закуски на зразок кімчі і інших ферментованих овочів, ферментовані соуси, комбуча. Чекаємо в меню закладів і на полицях магазинів з вираженим усвідомленим споживанням.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.