До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нікого не їмо: 1 жовтня – всесвітній день вегетаріанства

1 жовтня у всьому світі святкують День вегетаріанства. Розповідаємо, що слід про нього знати, і згадуємо найважливіші матеріали vogue.ua про рослинне харчування.

Вегетаріанство – відмова від їжі тваринного походження. У нього є безліч підвидів. Так, лактовегетаріанці не їдять м'яса і риби, але їдять овочі і молочні продукти; лактоововегетаріанці на додачу до перерахованого їдять яйця, а песковегетаріанці – ті, хто не їсть м'яса, але їсть рибу і морепродукти. Вегани харчуються виключно рослинною їжею, навіть меду не їдять. Є фрукторіанці – ті, хто їсть тільки фрукти, насіння і горіхи, і є вегани-сироїди – ті, хто рослинну їжу не спрямовує на теплову переробку.

Реклама

У редакції Vogue є багато людей, які відмовилися від м'яса. Серед них – Аліса Ілієва. Як їй вдається поєднувати активне життя і вегетаріанство, вона розповіла в цьому матеріалі.

@ilievalisa

Часто трапляється, що в подорожах у вегетаріанців виникають труднощі у виборі їжі. Але якщо в Азії таке відбувається рідко завдяки гастрономічним традиціям регіону, то в Європі це скрізь. Гід вегетаріанськими закладами Мадрида шукайте тут, веганський гід Лондоном – тут, а Міланом – тут.

Tempeh Piccata в Rayen Vegano, Мадрид

Як і будь-яке явище в сучасному світі, вегетаріанство схильне до трендів. Найактуальніші з них шукайте тут.

Зудлс – локшина з цукіні

Ферментовані продукти – один з головних веггі-трендів. Що таке ферментована їжа, розповів Девід Зілбер, глава відділу ферментації в Noma (спойлер: Девід схожий на Снуп Доґа).

Книжка The Noma Guide to Fermentation, написана в співавторстві з Рене Редзепі, шеф-кухарем і засновником Noma

Починати практикувати вегетаріанство можна хоча б вранці. Це допоможуть зробити модні боули, рецепти яких дивіться тут.

Боул

Багато знаменитостей і топ-моделей зізнаються, що за свою ідеальну форму завдячують саме вегетаріанству. Одна з таких – Ель Макферсон. Секрети її краси і харчування – тут.

Ель Макферсон

Веганською буває не лише їжа, але і косметика. Читайте матеріал про етичні марки тут.

Найвідоміший рослинний б'юті-засіб – мило. Лонгрід про те, чому воно знову святкує бум, читайте тут.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.