До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Не все гладко: як змінюється ставлення до волосся на тілі

Волосся на тілі – маніфест, виклик чи особиста справа кожного?

У моєму класі вчилася дівчина приголомшливої краси з Латинської Америки. Якось вона з'явилася в школі в нових колготках у сітку, через які було видно волосся на ногах. І хоч в кінці 90-х епіляція була мало кому доступна, вже тоді всі вірили: у 14 треба сяяти відполірованою шкірою. Дівчину висміяли, вона ледь не розплакалася і насилу досиділа до кінця уроку.

Реклама

Diversity, різноманітність, – головний тренд цього часу, який транслює: відрізнятися від інших – нормально. Суспільство поступово звикає до того, що уявлення про красу можуть бути абсолютно різними, і перестає тремтіти від думки про те, що на тілі, зазвичай, прихованому одягом, макіяжем і прикрасами, можуть бути пігментація, шрами, розтяжки – і волосся.

Чималу роль тут зіграли знаменитості. Емма Вотсон купує ексклюзивні засоби Fur для догляду за волоссям, в тому числі для області бікіні. Кім Кардаш'ян публічно шкодує про зроблену лазерну епіляцію. У Instagram починають з'являтися не просто відео моделей, які демонструють неголені пахви, а й фото- і відеоінструкції з відрощування і підтримки природного волосяного покриву. І здається, вся ця історія є не просто шануванням моди.

Ще зовсім недавно питання "голити чи не голити?" серйозно не звучало. Соцмережі періодично вибухали обговоренням "пухнастих" манекенів American Apparel або сцени з фільму "50 відтінків сірого", в якій Дакота Джонсон з'являється з не доторканою воском зоною бікіні. Для фільму довелося виготовити спеціальні накладки з волоссям: це було значно простіше, ніж знайти двійника, що зберегла full bush в століття лазерної епіляції. Та що там Голлівуд – вийти "в люди" (не просто на пляж, а, наприклад, до лікаря або на педикюр) з недосконалими ногами – немислимо для абсолютної більшості: відмовитися від глянцевої версії себе – занадто складно. Голити, епілювати, стригти – аби ніхто не запідозрив у тобі живу людину.

Але світ потроху змінюється. Популярність феміністського руху поступово призводить до того, що від жінок більше не чекають відповідності жорстким модельним нормам, а патріархально орієнтовані стандарти краси відмирають (згідно з дослідженнями, ледве 50% чоловіків роблять грумінг інтимної зони, але, при цьому, 85% очікують від партнерок абсолютної гладкості). Маятник суспільних настроїв хитнувся в бік різноманіття – облич і форм; тепер правильне харчування слугує здоров'ю та бадьорості, спорт використовують як надійну таблетку для сили і радості, а дієти і голодування стрімко кануть у Лету. Все це спонукає перестати боротися з власними тілом і зовнішністю.

Проблема в тому, що дозволити собі відхилитися від шаблону можуть не всі. Все-таки тренд ще не настільки масштабний. І поки можна лише уявити собі, як добре жити в світі, де нікого не хвилює, чи зроблена у тебе епіляція або, може, ти фарбувала пахви в рожевий, а може, відновлюєш абонемент на лазерну епіляцію. Де можна робити свій вибір і нікому нічого не пояснювати. А поки що доводиться відстоювати свою позицію – інакше її можуть інтерпретувати як завгодно. Неголені пахви? – Радикальна феміністка або лесбіянка. Волосся на тілі? – Не гігієнічно. Хоча ніякого зв'язку між цими поняттями, крім того, що існує в суб'єктивних поданнях, немає. Пора звикнути до думки, що волосся на тілі – не маніфест, а пошана, і видаляти їх чи ні – особиста справа кожної.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.