До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Фемінологія: нові винаходи для кращого розуміння жіночого організму

Як діджитал-інновації допомагають краще розуміти жіночий організм

Текст: Беттіна Захін

Ще не так давно наукові дослідження орієнтувалися переважно на чоловіків як на прототип людини. Стосовно жінок — на їхнє існування просто зважали, не більше. Фатальні наслідки такого підходу спостерігаються досі: в Британії, наприклад, у половині випадків жінкам неправильно діагностують серцеві напади. Все тому, що симптоми проблем із серцем у чоловіків і жінок дуже різняться: у жінок це не біль у грудях, а задишка, нудота, слабкість і біль у животі. Увагу до проблеми привернула британська феміністка, журналістка Керолайн Кріадо-Перес, яка видала книгу "Невидимі жінки: упередженість даних у світі, створеному для чоловіків". Лондонське королівське товариство визнало її найкращою науковою роботою 2019 року. До Керолайн про Gender Data Gap — гендерну прогалину в наукових даних, в тому числі медичних, — не говорив ніхто. Керолайн стверджує, що в клінічних дослідженнях і протоколах лікування досі недостатньо представлені особливості, властиві жіночій статі.

"Невидимі жінки: упередженість даних у світі, створеному для чоловіків", Керолайн Кріадо-Перес

На цьому тлі хвиля femtech-інновацій видається особливо прогресивною. Термін, утворений від скорочених англійських слів female "жіночий" і technology "технології", стосується програмного забезпечення, гаджетів і діджитал-сервісів, призначених сприяти доброму самопочуттю жінок. А водночас розвінчувати міфи і розбивати табу. Додатки для відстеження фізичного і психічного стану, браслет для планування вагітності, що визначає овуляцію за температурою шкіри, безгучний молоковідсмоктувач для матерів, які годують, цифровий тренажер для тазового дна або високотехнологічні тампони для виявлення ендометріозу на ранніх стадіях це лише деякі приклади успішних винаходів, присвячених жіночому здоров'ю.

Реклама
Трекер фертильності, Ava

Згідно з даними глобальної консалтингової компанії Frost & Sullivan, до 2025 року міжнародний femtech-ринок зросте до 50 мільярдів доларів. У цьому велика заслуга жінки, яка ввела в обіг термін femtech. Її звуть Іда Тін, вона живе в Берліні і спільно з однодумцями створила найвідоміший у світі додаток для відстеження циклу — Clue. "Мова важлива, — вважає Іда. — Вона допомагає позначати явища, називати речі своїми іменами і класифікувати їх. Як тільки ми винайшли термін femtech і охарактеризували Clue як femtech-компанію, це стало легітимним концептом і дозволило ініціювати діалог про жіноче здоров'я. Почалися конференції, дискусії, панелі. Зрештою інвестори звикли, що технічні рішення для підтримки жіночого здоров'я варто сприймати всерйоз і що вони можуть бути прибутковими", — пояснює Іда.

Портативний молоковідсмоктувач, Elvie

Дванадцять мільйонів людей по всьому світу вже скачали додатки для контролю циклу і з тією чи іншою періодичністю документують у ньому особисті дані, починаючи з настрою, стану шкіри і закінчуючи методами контрацепції. Критики побоюються з приводу збереження особистих даних користувачів, тим паче, що інформація, яку додатки штибу Clue збирають, зберігають і обробляють, досить делікатна. Загальне правило для користувачів — перед завантаженням програми звертати увагу на політику конфіденційності. Сайт Clue акцентує увагу на безпеці даних — так само, як і на їхній значимості для досліджень. Компанія тісно співпрацює з науковцями провідних університетів на кшталт Оксфорда. "Аналіз даних допомагає краще розуміти емоційний і фізичний стан жінок, знаходити дедалі точніші рішення для жіночого здоров'я. Майбутнє femtech — персоналізований науковий підхід. І я в передчутті його плодів", — каже Іда.

Додаток Clue

Одним із найпрогресивніших femtech-продуктів є inne — стартап, який базується в Берліні і торік зібрав вісім мільйонів євро інвестицій. На сайті inne.io гаджет значиться як інструмент для радикального самопізнання. По суті, це домашня мінілабораторія, яка за аналізом слини визначає гормональний статус жінки і призначена для природного планування вагітності. Так, підвищений рівень статевого гормону прогестерону, як правило, вказує на наближення овуляції і фази циклу, сприятливої для зачаття. Результат аналізу відображається в додатку на смартфоні. Співзасновниця inne Ейріні Рапті має конкретну мету: "Ми прагнемо передати жінкам наукові знання про гормони, щоб вони самостійно могли приймати рішення щодо зачаття". Замість того, щоб передоручати контроль за власним циклом гормональним контрацептивам, inne закликає відслідковувати великі і малі зміни в організмі.

inne.io

Нові femtech-стартапи з'являються щодня. І навіть якщо вони поки не заповнюють всіх прогалин в даних про жіноче здоров'я, одне все ж можна стверджувати напевно: вони спрощують життя жінок, деміфологізують його і дають шанс возз'єднатися із власним тілом.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.