До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дихати нема чим: шо робити, якщо повітря забруднене

У Києві з самого ранку сильне задимлення, люди прокидаються з головним болем. Концентрація забруднювачів у повітрі в 19,9 раза перевищує норму, рекомендовану ВООЗ. Індекс якості повітря суттєво впав на території майже всіх районів. Згадуємо поради лікарів, як жити, коли в буквальному сенсі нічим дихати.

Як відбувається інтоксикація

"Забруднене повітря проникає в організм через дихальні шляхи, а також осідає на відкритих слизових носа й очей. Токсини всмоктуються в кров і отруюють організм, — каже Марія Матюшик, лікарка-терапевтка, спеціалістка у галузі біотехнологій, превентивної й антивікової медицини, керівниця Tila Clinic. – В організмі є декілька детокс-систем, але головна біохімічна лабораторія — печінка. Детоксикація проходить кілька фаз. Умовно, це низка хімічних реакцій, у яких токсини знешкоджуються. Спочатку великі частки розщеплюються до дрібніших, в потім виводяться через шлунково-кишковий тракт, шкіру (з потом і секретом сальних залоз). Коли токсини розпадаються на моночастинки, процес може бути небезпечним для організму — особливо в ослабленого хронічними хворобами або неправильним харчуванням. У цей період особливо важливо підтримувати печінку, щоб всі фази детоксу проходили легко, а токсини – знешкоджені ефективно.

Реклама
Ознаки інтоксикації

Як зрозуміти, що система детоксикації дала збій? — Темні кола під очима, слабкість, втома, задишка. Може незначно піднятися температура. Тут потрібна консультація лікаря.

Запобіжні заходи

"Зачинити вікна, мінімізувати виходи на вулицю. Важливо заткатися щільніше, — пояснює Марія. — Якщо виходимо на вулицю, то надягаємо маски й окуляри".

Тканинні маски й шарфи майже марні: вони на 90% менш ефективні, ніж звичайні разові медичні. Втім, від пилу добре захищають будівельні респіратори.

Якщо є можливість, важливо користуватися зволожувачами й очисниками повітря. Що вологіше повітря, то складніше токсинам утриматися в ньому: з невидимими краплями токсини опадають. Також важливе вологе прибирання без застосування побутової хімії, яка виділяє хімічні речовини й перевантажує системи організму. Якщо треба щось відтерти, краще використовувати мило без ароматизаторів і домішок.

Не гірше, ніж зволожувачі повітря, рятують рослини. Що більше рослин із широким яскраво-зеленим листям, то більше СО2 вони поглинають, а кисню й фітонцидів виділяють. Якщо обприскувати водою з пульверизатора.

Вода

У ці дні дуже важливо пити чисту воду. Норму рідини треба збільшити: зі звичайних 30 мл на кожен кілограм ваги — до 50 мл на кг.

Їжа

Важливо не напружувати печінку, знизити навантаження на шлунково-кишковий тракт, прибрати смажене. Продукти кінцевої глікації токсичні для печінки, їх вважають прозапальними й онкогенними. Регулярне харчування також оптимізує навантаження на організм. Якщо можете дотримуватися його, – добре. Режим сну також бажаний.

Препарати

Не завадять сорбенти, здатні поглинути токсини з кишківника. Це може бути звичайний ентеросгель або атоксил, які працюють без побічних ефектів. У кого є можливість, може додатково приймати домішки Омега-3, потужний антиоксидант Q10, куркумін у капсулах.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.