До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фактів, які треба знати про менопаузу

Якоїсь миті це трапляється з половиною мешканців планети, та що ми насправді знаємо про менопаузу? Виявляється, не так уже й багато, якщо взяти до уваги нову книжку Мейсі Гілл Perimenopause Power ("Сила перименопаузи"). Авторці вдалося зібрати та цікаво подати всю інформацію щодо процесу, який традиційно вважався табуйованою темою для розмов, — отже книжка буде вельми корисною для будь-якої жінки незалежно від віку.

Perimenopause Power

Сама Гілл каже, що багато хто з нас відкидає думки про менопаузу як щось, що "станеться з нами за п’ятдесят", але знання — це сила, і розуміння свого тіла та величезної сили його гормонів може принести дивіденди, коли настане перименопауза (що передує менопаузі). "Середній вік менопаузи у Великій Британії становить 51 рік, і це іноді називають другим статевим дозріванням", — каже Гілл. Друге статеве дозрівання? Що ж, підстав зрозуміти його заздалегідь і поготів більше.

Реклама
Насправді менопауза – це просто певний день

"Сама менопауза відзначає 12-місячну річницю вашої останньої менструації, — каже Гілл. — Припустімо, вам 50, і у вас остання менструація — отже, акурат за 12 місяців, саме цього дня, настає менопауза". Час, що веде до цього єдиного дня, називається перименопаузою — фазою, що супроводжується симптомами, про які ми так багато чуємо: від припливів до сухості піхви. "Має минути 12 місяців, інакше це не менопауза". Перименопауза зазвичай починається в жінок після 40 років незначними (ледь помітними) гормональними зрушеннями.

Симптоми перименопаузи

Здебільшого, коли починається перименопауза, ми навіть не здогадуємося про це. "Часто спершу зменшується вироблення прогестерону, тому цикл скорочується, і можуть з’явитися проблеми з фертильністю, передчасні кров’янисті виділення та безсоння", — пояснює Гілл. "І оскільки естроген і прогестерон — це такі два гормони на гойдалці, то коли прогестерон падає, естроген зростає". Коли рівень естрогену підвищується, лють і дратівливість стають щоденними супутниками, а з ними з’являються здуття живота, чутливість грудей і туман у мозку. Ви також можете страждати від болю в суглобах, вагінальної сухості, проблем з вербальним пригадуванням, забудькуватості та інших змін у пізнанні та настрої, більшість з яких відбувається наприкінці перименопаузи, коли ваші місячні ось-ось припиняться назавжди. "Гормони впливають на все, а низький рівень естрогену може спричинити безліч речей", — каже Гілл.

Цей стан часто неправильно розуміють навіть медичні працівники

Перименопауза трапляється в той період життя, коли відбувається багато різних подій — і через велику кількість симптомів лікарі загальної практики та інші медичні працівники можуть неправильно діагностувати її. Гілл каже, що багато її клієнтів, які "повідомляють, про раптові напади паніки невідомо звідки", часто отримують такі діагнози, як депресія чи проблеми із серцем, хоча насправді винні гормональні коливання. "У книжці я розповідаю про один такий випадок: мою клієнтку, якій лікар призначав антидепресанти замість ЗГТ (замісної гормональної терапії), і вона нарешті сама зрозуміла причини свого стану та звернулася по ЗГТ. Але впродовж шести років не отримувала жодного лікування, страждала від серйозних симптомів, як-от нав’язливі думки, а насправді їй просто потрібен був естроген", — каже Гілл і наполегливо радить ознайомитися з інструкціями NICE, щоб ви знали, про що просити, і про різні доступні вам методи лікування. "Ще одна річ, яку чимало жінок чують від лікарів: це не менопауза, тому що в них все ще тривають місячні, — каже Гілл. — Це просто неправильне розуміння того, що насправді таке менопауза".

ЗГТ має несправедливо погану репутацію

"Багатьох людей дуже лякає ідея ЗГТ, але це набагато безпечніше, ніж ми думали. Упродовж 20 років ми бачили страшні заголовки про те, що ЗГТ вдвічі підвищує ризик раку молочної залози та серцево-судинних захворювань, але дослідження, на які покликаються ці заголовки, було проведено понад 20 років тому, і воно було помилковим. Так, до дослідження залучали учасниць, яких не варто було брати в дослідницьке випробування, оскільки, за сучасною класифікацією, вони не можуть вважатися здоровими", — пояснює Гілл та зазначає, що результати було проаналізовано неправильно.

Це неактуальне дослідження досі має неабиякий вплив не лише на думку жінок, а й лікарів загальної практики, і багато хто не бажає призначати його.

Попри те, що чимало жінок можуть пройти через менопаузу без замісної гормональної терапії, важливо сприймати перименопаузу як вікно можливостей. "Наука свідчить: це той час, що може зробити тривалий вплив на наше майбутнє, і ЗГТ не тільки допомагає впоратися із симптомами тут і зараз, але також здатна запобігти безлічі проблем: від остеопорозу та серцево-судинних захворювань до нейродегенеративних захворювань, як-от хвороба Альцгеймера чи хвороба Паркінсона", — наголошує Гілл. У наш час використовуються гормони, ідентичні тим, що виробляє наш організм. Байдуже, вживаєте ви гормони у вигляді таблеток чи гелю для місцевого застосування, Гілл наголошує, що ЗГТ може набагато змінити якість життя як під час використання, так і в майбутньому.

Кінець менструального циклу – це не про загибель і морок!

Хоча багато жінок бояться перименопаузи — і/або чули, як їхні мами стогнуть про це — насправді це може бути дуже позитивний період і визначальний момент у житті. "Сенс менструального циклу полягає в тому, щоб зайнятися сексом і створити іншу людину, тому естроген змушує нас цікавитися іншими людьми, робить товариськішими та поступливішими, — каже Гілл. — А потім ми вже не так дбаємо про те, що думають інші люди, і це величезний подарунок". Вона розповідає, що бачить, як її клієнтки розквітають, коли починають визначати пріоритети для себе та відмовлятися від догоджання людям, щоб робити те, що вони хочуть і коли вони хочуть. Це цілком можна вважати подарунком долі!

Текст: Hannah Coates
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.