До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 запитань до офтальмолога про здоров'я очей

Чи корисні для очей морква і чорниця, чи варто робити вправи для зору, чи шкідливо читати в темряві, чи можна зіпсувати очі, дивлячись у монітор або смартфон? У партнерському матеріалі з Orthomol Андрій Ковальов, практикуючий хірург-офтальмолог, відповідає на важливі запитання vogue.ua про здоров'я очей.

Orthomol Vision

1. Мами завжди кажуть їсти моркву, бо вона покращує зір. Це справді так?

Реклама

Це міф. Щоб морква дійсно могла впливати на зір, знадобилося б з'їдати по 70-80 морквин на день. Отож, якщо у дитини короткозорість, не слід змушувати її їсти моркву тоннами. Тим більше, важливо пам'ятати, що в моркві є цукри; в деяких сортах — до 10%. Людям з діабетом, наприклад, такі експерименти протипоказані.

2. Останнім часом першість у моркви перехопила чорниця. І вона корисна? Скільки треба з'їсти, щоб зір був як у орла?

З чорницею приблизно те ж саме, що і з морквою. Вона дійсно містить багато вітамінів, корисних для сітківки: вітаміни групи В, вітамін С, каротин тощо. Проте, щоб від неї був ефект, знадобиться з'їдати по 2-2,5 кг чорниці на день.

Про які б корисні продукти не йшлося, варто пам'ятати: за допомогою вітамінів ми не можемо поліпшити зір, вилікувати короткозорість чи далекозорість, катаракту та інші хвороби очей. Будь-які вітаміни, включаючи специфічні офтальмологічні комплекси, — це лише додаткове живлення для сітківки. Підтримуюча терапія при адекватному лікуванні.

Усі знаємо, що треба збалансовано харчуватися, отримувати білки, жири і вуглеводи в потрібній кількості. Але мало хто харчується бездоганно і збалансовано. Вітамінні комплекси і всілякі добавки тим і гарні, що допомагають коригувати огріхи раціону. Одна-дві пігулки — і дефіцити компенсовані.

3. З білками зрозуміло: з'їв білок — допоміг вирости м'язам. Як їжа пов'язана із зором?

Ну білок, наприклад, на зір жодним чином не впливає. Очні м'язи натренувати неможливо. Окорухові м'язи натренувати неможливо, але можливо тренувати здатність до акомодації — здатності ока змінювати точку фокусування з однієї відстані на іншу. Коли з віком з'являється далекозорість, це не означає, що м'яз ослаб. Це кришталик став щільнішим, і змінювати точку фокусування людина не може.

4. Які вітаміни корисні для очей?

Це вітамін С, вітаміни групи В, похідні вітаміну А, бета-каротин, зеаксантин, цинк, селен, і Омега-3 жирні кислоти — для живлення сітківки. Лютеїн, який міститься у всіх зелених овочах (а найбільше його в гарбузі і капусті калі) і фруктах. Проблема лише в тому, що кількість, потрібну організму, отримати з їжі практично нереально.

Компанія Orthomol випускає полівітамінний комплекс Orthomol Vision, який містить усе, корисне для здоров'я очей. У його складі — вітаміни А, D, Е, С, вітаміни групи В, ніацин, фолієва кислота, біотин, пантотенова кислота, цинк, селен, хром, лютеїн, зеаксантин, лікопін, біофлавоноїди з чорниці, червоного вина і бузини, а також омега-3-жирні кислоти.

Orthomol Vision

Довідка Vogue

Лютеїн — найважливіший компонент, від якого залежить якість зору. Він захищає сітківку, кришталик, судинну і райдужну оболонки, і його нерідко призначають з метою профілактики катаракти, глаукоми, діабетичної ретинопатії. Як розпізнати дефіцит лютеїну? — якщо людина починає погано бачити в сутінках, а також, не страждаючи на дальтонізм, починає погано розрізняти червоний і зелений кольори, — це тривожний сигнал. Організм не здатний синтезувати лютеїн, тому потрібно споживати його в їжу. Важливо пам'ятати, що він засвоюється переважно в жирному середовищі, так що оптимальний склад вітамінів з лютеїном включає Омега3.

Щодо цинку, важливо знати: в сітківці очей його концентрація вища, ніж в будь-якому іншому органі. Він бере участь у всіх важливих реакціях сітківки, його дефіцит знижує здатність очей правильно використовувати вітамін А і глюкозу. Особливо небезпечний дефіцит цинку для літніх людей, тому слід приймати його додатково. Також цинк сприяє виробленню інтерферону.

5. Які ЗСЖ-речі ще корисні для зору? — Пити багато води, займатися спортом, бувати на свіжому повітрі, управляти стресом?

Усе перераховане вище. Просто корисно знати: для здорової людини чогось специфічного — вправ, їжі, — немає. Ризик розвитку катаракти, наприклад, є у 100% людей: просто хтось не доживає до віку, в якому вона прогресує.

Корисно робити вправу з точкою на склі: поставити на вікні уявну або реальну точку — і дивитися то на неї, то вдалину, на горизонт. Це дозволяє швидше змінювати фокус. А перебувати на повітрі корисно для організму в цілому, не лише для очей.

Еволюційно очі влаштовані так, щоб ми могли видивлятися ворога, шукати їжу. Всі зорові навантаження для ближньої відстані — комп'ютер, телефон, домашні завдання, — з еволюційної точки зору неправильні; люди до них не пристосовані.

Стосовно гімнастики для очей, гірше від неї не буде. Для профілактики хвороб очей вона не працює. Курси апаратного лікування у дітей мають право на існування, але треба розуміти, для чого це робиться. Не лікувати ними короткозорість, а тренувати м'яз, щоб адаптувати зоровий апарат до навантажень поблизу. Дорослим, якщо їх нічого не турбує, можна цим займатися, тільки розуміти, що вікові зміни (наприклад, далекозорість) цим не відтермінувати — те, що закладено, станеться неодмінно.

6. Що шкодить зору? — читати в дорозі, читати в темряві, дивитися в монітор, пірнати в басейні з розплющеними очима, не змивати туш на ніч?

Вік шкодить зору найбільше. Також має значення спадковість (ризики патологій у дітей зростають, якщо є у батьків). Шкодять стреси і загальний стан екології. Спосіб життя, неправильне харчування, хвороби — наприклад, діабет.

Стосовно читання в дорозі, то у дорослих тут, швидше, питання до здоров'я вестибулярного апарату. Повсякденні речі, на кшталт читання в дорозі, можуть бути шкідливими, але є застереження. Чим більшого розміру пристрій, тим краще. Смартфон — краще, ніж розумний годинник; ноутбук — краще, ніж смартфон. Книга — краще, ніж ноутбук, і так далі. І, до речі, сучасні монітори й телевізори шкодять не більше, ніж книги. Це не старі екрани-акваріуми з трубками.

Читання в темряві залежить від безлічі факторів. По-перше, важливо, звідки ми читаємо. Якщо це книга при додаткових джерелах світла, то жодних проблем не має бути. Якщо людина читає зі смартфона, то достатньо зменшити яскравість на телефоні — частота миготіння екрану викликає додаткове навантаження.

Щодо пірнання, це винятково питання гігієни та інфекцій. Змивати туш на ніч — елементарна гігієна. Мити руки, не чіпати без потреби обличчя — правила безпеки, яких сьогодні мають дотримуватися всі.

7. Навантаження на зір збільшилося: вдень — комп'ютер, увесь інший час — смартфон. Чи є обмеження щодо часу, який людина може проводити, втупившись в екран, без шкоди для здоров'я?

Як я вже казав, чим більший екран, тим менше навантаження на зір, і тим на більшій відстані можна перебувати від джерела, а значить, менше навантажувати м'яз, який відповідає за акомодацію.

Дорослим людям в ідеальних обставинах не завадить дотримуватися "шкільного" режиму: 45-50 хвилин — робота за комп'ютером, 10-15 хвилин — відпочинок зі зміною виду діяльності. Не просто припинити дивитися в екран — і почати читати книгу або перевіряти телефон. Краще походити, подихати, заплющити очі, якщо є така можливість.

8. Чи впливає блакитне світло моніторів і гаджетів на зір? Чи є наукові дослідження, які довели його шкоду?

Всі гаджети працюють у блакитному спектрі світла. І часто в оптиках пропонують окуляри, які його блокують. Вони так і називаються — blue-блокери. З точки зору офтальмології, від монітора захищатися не потрібно: він проблем не спричиняє. Окуляри blue-блокери можуть бути корисні тільки з неврологічної точки зору: блакитний спектр світла збуджує нервову систему. Тому, якщо є проблеми із засинанням, сном і т.п. — можна спробувати їх носити. Але важливо пам'ятати: якщо ви потерпаєте від нічної тривожності, то спочатку краще звернутися до невропатолога.

Гаджети мають один поширений офтальмологічний побічний ефект: коли людина занадто довго дивиться в екран, вона рефлекторно припиняє кліпати. Це призводить до синдрому сухого ока. Панацеї від цього немає — лише зволожуючі краплі на основі гіалуронової кислоти.

9. Зараз існує мільйон б'юті-гаджетів і засобів для шкіри навколо очей: масажери, ролики, мікроструми, LED-окуляри і т.і. А ще — патчі, креми для зони навколо очей, ін'єкції нейротоксинів / препаратів на основі гіалуронової кислоти — вони якось можуть вплинути на здоров'я очей?

Якщо нічого не потрапляє на слизову оболонку і не дратує її, — то ні. Тут питання, швидше, до дерматолога. З приводу ін'єкцій питання дуже складне і відповідати на нього має не офтальмолог. Але я б у будь-якому разі радив уважно ставитися до вибору косметолога, який робить уколи. Це має бути людина з вищою медичною освітою — і все одно завжди є ризики, що ін'єкції можуть зачепити мімічні м'язи. І в такому випадку, на жаль, може знадобитися допомога цілої низки фахівців.

10. Що ще важливо пам'ятати про здоров'я очей?

Сонцезахисні окуляри в нашій культурі прийнято використовувати тільки влітку. Але їх варто носити і взимку: ультрафіолету не менше, особливо, якщо довкола сніг. Головне завдання — захист від розсіяного ультрафіолету. Він забезпечений, якщо є маркування UV-400 і поляризація.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.