5 найцікавіших подій артярмарку Art Basel Paris 2024

ART
Сьогодні

З 18 по 20 жовтня у Парижі відбудеться ярмарок сучасного мистецтва Art Basel, масштаб якої вражає: в нещодавно відреставрованому палаці Гран Пале покажуть проєкти 195 галерей з 42 країн світу. Про найцікавіші читайте нижче

Основна експозиція в Гран-Пале

Масштабна реставрація Гран-Пале тривала чотири роки і завершилася влітку, перед стартом Олімпійських ігор. Тож ярмарка Art Basel – перша масштабна мистецька подія, яка відбудеться у Великому дворці після його реставрації (1 жовтня тут також пройшов показ Chanel весна-літо 2025). Масштаби Гран Пале дозволили розширити ярмарку: Париж вперше приймає 195 галерей, 53 з яких абсолютно новими, а її куратори очікують, що це буде найуспішніший артярмарок року.

Гран-Пале (фото artbasel.com)

Цьогорічний ярмарок в Гран-Пале поділено на три основні секції, включаючи "Emergence", зону, присвячену молодим і яскравим галереям, спонсором якої є Galeries Lafayette; і "Premise", у якому дев’ять галерей-дебютантів Art Basel представлять "незвичайні проекти, які можуть включати роботи, створені до 1900 року", розповідає куратор Вінченцо Де Белліс, директор виставкових платформ Art Basel. "Простір Гран-Пале відображає місію Art Basel Paris сприяти більш інклюзивному визначенню канону історії мистецтва", – розповідає в інтерв’ю Vogue Business Вінченцо.

Галерея Bombon (фото artbasel.com)

Ще одна новинка, на яку варто звернути увагу цьогоріч – Art Basel Shop, мандрівний концептуальний магазин, який вперше з’явився на ярмарку в Швейцарії минулого року. Його ідею розробила Сара Андельман, колишня креативна директорка культового паризького магазину Colette, а тепер засновниця консалтингової та кураторської платформи Just An Idea. Паризький Art Basel Shop представить продукцію, створених у співпраці з художниками та брендами, які мають особливі стосунки з Парижем: зокрема, колекція одягу та аксесуарів AB by Artist, створену паризьким колективом художників Клер Фонтейн, і спеціальна версія аромату Guerlain Œillet Pourpre для Art Basel.

Галерея Almine Rech (фото artbasel.com)

Серед учасників ярмарку в Grand Palais також французький дом Louis Vuitton. Бренд представить стенд, який віддасть належне давнім відносинам бренду з архітектором і дизайнером Френком Гері. Зокрема, тут покажуть колекцію сумок Capucines, які Гері створив для дому, а також оригінальні ескізи для сеульського флагманського бутіка Louis Vuitton.

Публічна програма Art Basel Paris

Ярмарок Art Basel Paris не обмежується Гран-Пале. Цього року ярмарок пропонує наймасштабнішу публічну програму з свою історію, у якій буде задіяні визначні пам’ятки міста. Так, на авеню Вінстона Черчілля, прямо перед Grand Palais, можна побачити знамениту інсталяцію Яйої Кусама "Гарбуз", яка відображає фірмовий мотив художниці – символ стійкості та комфорту. Поруч можна побачити інсталяцію Maison Démontable (1944) Жана Пруве, яка запрошує до роздумів про післявоєнну архітектуру, адже ця інсталяція – тимчасовий будинок, розроблений для переміщених осіб.

Інсталяція Яйої Кусама

На Вандомській площі буде розміщено масштабну інсталяцію з трьох скульптур грибів німецького художника Карстена Геллера, тоді як Малий Палац проведе програму з ключовими кураторами сучасності. У Національному музеї Ежена-Делакруа художниця Алі Черрі представляє "Тріумф кульгавого" (2022), виставу скульптур, яка досліджує колоніальний підтекст європейських музеїв. А у Parvis de l’Institut de France покажуть дзеркальні мозаїчні картини Нікі де Сен-Фаль.

Cпонсор публічної програми Art Basel Paris – бренд Miu Miu.

Артпроєкт Miu Miu у просторі Palais d’Iéna

Окрім того, що Miu Miu є спонсором публічної програми ярмарки, цьогоріч вони представлять в рамках Art Basel Paris власний артпроєкт "Tales & Tellers" ("Казки та оповідачі"(. Це перформанс художниці Гошка Макуга, в якому вона переосмислює серію фільмів Miu Miu Women's Tales ("Жіночі казки") разом із кураторкою Ельвірою Д’янгані Осе, директоркою Музею сучасного мистецтва Барселони.

Під час перформансу, що відбуватиметься з 18 по 20 жовтня у просторі Palais d’Iéna, можна побачити всі 28 фільмів, знятих в рамках проєкта починаючи з 2011 роки – над фільмами працювали найвизначніші режисерки сучасності, від Аньєс Варда та Маті Діоп до Хлої Севіньї. У цих стрічках режисерки міркують про різноманітний жіночий досвід, а під час перформансу Гошка Макуга втілить образи всіх героїнь з цих фільмів.

Виставка Джеймса Тарелла, галерея Gagosian Le Bourget

З 14 жовтня до літа 2025

© James Turrell photo: © Thomas Lannes

Під час Art Basel Paris в Парижі відбудеться ряд паралельних виставкових проєктів. Так, радимо не пропустити виставку культового американського митця-концептуаліста Джеймса Таррелла, що працює зі світлом. В Gagosian Le Bourget покажуть дві нові великі роботи Таррелла 2024 року – "захоплюючі інсталяції, які дезорієнтують, спантеличить і захоплять", як зазначають куратори проєкту.

Виставка "Pop Forever, Tom Wesselmann &…", Фонд Louis Vuitton

З 17 жовтня 2024 року по 24 лютого 2025

Evelyne Axell, Ice Cream, 1964; © Adagp, Paris, 2024; photo: © Paul Louis

У Фонді Louis Vuitton відкривається масштабна групова експозиція, присвячену поп-арту, одному з головних мистецьких напрямків 20 століття. Виставка зосереджена навколо Тома Вессельманна (1931-2004) – одного з провідних діячів руху і продемонструє 150 картин митця. На виставці також представлено 70 робіт 35 художників різних поколінь і національностей, від 1920-х років до наших днів, які працювали у напрямку поп-арту – зокрема, Енді Воргола, Джеффа Кунса, Ай Вейвея.

Популярне на VOGUE