До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Розставити крапки: велике повернення горохового принта

У новому сезоні візерунок у горошок є символом свободи і респектабельності.

Celine весна-літо 2019

Японська художниця Яйої Кусама грає з оптичними ілюзіями: її фантазії поміщають глядача у Задзеркалля з іскристих і повторюваних кіл і точок. Ці роботи давно прикрашають Instagram, а минулого року Кусама була названа найдорожчою художницею з нині живих. Те ж відбувається і в моді: гороховий принт, що дрейфує між багатими культурними асоціаціями, знову на вершині популярності.

Реклама
Колаборація Яйої Кусами і Louis Vuitton

У візерунків polka dot – ідеальний провенанс. У пам'яті спливають дебютна колекція Крістіана Діора (він першим використав цей принт у межах Haute Couture в кінці 1940-х), андрогінний Прінс у костюмі з малюнком в крапельку з 1980-х і Джулія Робертс на скачках в "Красуні". Не тренд, а справжня ностальгія. Повернення плямистого візерунка на подіуми підтверджує правило: те, що здається знайомим, продається найкраще.

Джулія Робертс у фільмі "Красуня"

Минулого літа стараннями Симона Порта Жакмюса гороховий принт з Лазурного узбережжя підірвав ритейл і соціальні медіа – без вбрання початківця-секс-бомби тоді не обійшовся жоден streetstyle-звіт. У новому сезоні дизайнери доводять тренд до "кипіння": зводять принт у великий і дрібний горох у ранг високої моди й іронізують на цю тему.

Prada весна-літо 2019
Burberry весна-літо 2019

Еді Сліман відкрив дебютне шоу Celine сукнею складної конструкції у великий чорно-білий горох – звичний бунт молодості у дизайнера отримує щеплення хорошого французького смаку. Міучча Прада, яка взялася оспівувати консерватизм, пропонує одягати прозорі сукні у стилі "Денної красуні" на білосніжні брифи. У Ріккардо Тіші в Burberry вони і, взагалі, нагадують уніформу інженю. Носити ці сукні заведено з бавовняними сорочками і неодмінно з фамільними коштовностями на шиї.

Burberry весна-літо 2019

У такому вигляді речі в polka dot сприймаються як виклик суспільству, і як твори мистецтва. "Милий горошок" повертає собі елітарний статус: від нього віє не тільки свободою і романтизмом, а й респектабельністю. Маркером великовагового шику став візерунок в легковажну чорно-білу цятку – Яйої Кусамі такий стан справ напевно сподобається.

<b>PolkaDot2019</b>

Текст: Рената Харькова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.