До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Улюбленець кожної жінки: що Альбер Ельбаз зробив для модного світу

Якщо добре знаєтеся на моді, то, мабуть, вам уже відомо, хто такий Альбер Ельбаз. Одного разу Сьюзі Менкес назвала цього мароккансько-ізраїльського дизайнера "улюбленцем кожної жінки" і мала рацію, адже в індустрії його вважають генієм і майже живою легендою. Він зробив собі ім’я прагненням "змусити жінок літати", за що його відзначили безліччю нагород. Але головна перемога Ельбаза — відродження французького модного Дому Lanvin, де він працював креативним директором аж 14 років. Розповідаємо, що цей геніальний дизайнер зробив для світу моди.

Альбер Ельбаз у студії Yves Saint Laurent 1999 року

Сім’я Ельбаза родом з Марокко. Він народився в Касабланці в 1961 році, але виріс в ізраїльському містечку поблизу Тель-Авіва, де й почав вивчати моду. Після закінчення Шинкарського коледжу інженерії, дизайну і мистецтв він переїхав до Нью-Йорка. "Я працював у компанії, де шили сукні для матерів наречених за 150 доларів, якось так", — розповідав Альбер. Через два роки після переїзду до США його представили Дон Мелло, жінці, відомій тим, що "подарувала" Тома Форда Gucci. Вона припустила, що талановитий молодий дизайнер Ельбаз хотів би працювати з Джеффрі Біном. У результаті Альбер став правою рукою Біна і працював разом з легендою американської моди не менше семи років. "Це було дивовижне місце роботи і найкраща школа, — сказав якось дизайнер. — Я залишався там, бо був щасливий працювати в цьому напрямі, адже в Джеффрі було своє бачення моди, він обожнював дизайн і просто був чудовою людиною".

Реклама
Альбер Ельбаз та Ів Сен-Лоран, 1999 рік

Однак у середині 1990-х настав час рухатися далі. Ельбаз переїхав до Парижа після того, як Гі Ларош запросив його на роботу. Потім сам Ів Сен-Лоран особисто вибрав Ельбаза дизайнером колекції жіночого одягу Yves Saint Laurent Rive Gauche. Ельбаз протримався в цьому модному Домі два сезони. А 1999 року, коли Gucci Group придбали бренд і Том Форд очолив всі креативні процеси в компанії, Альбер був змушений покинути посаду.

Як і всі, Ельбаз гірко переживав відхід з YSL. Упродовж року дизайнер подорожував світом, щоби дослухатися до себе та визначити: залишитися в моді чи краще змінити професію та вступити до медичного коледжу. Однак зрозумів, що бути дизайнером — його покликання. Коли повертався до Франції, Ельбаз погодився стати креативним директором Lanvin: "Це мало трапитися. Я був такий щасливий, бо думав, що вже ніколи не зможу знайти себе".

Вихід Альбера Ельбаза на шоу Lanvin весна-літо 2016

З моменту призначення до Lanvin у 2001 році Ельбаз перетворив старий французький дім, заснований 1889 року, на одну з перлин модної індустрії. Кейт Мосс і Лінда Євангеліста з’являлися в Lanvin ледь не щодня, а Тільда ​​Свінтон і Наталі Портман не раз довіряли дизайнерові створення вбрання для червоних доріжок. І справді, про його успіх говорили всі. "Я щасливо одружений з Домом Lanvin, — казав дизайнер. — А коли ти в щасливому шлюбі, то навіщо шукати іншого партнера?".

Дизайнерові довелося розлучитися з Lanvin 2015 року. Його звільнення здивувало всіх. Навіть колишній міністр культури Франції, Жак Ланг, заявив, що його "дуже засмучує і дратує, що обрізали крила такому винятковому таланту", до того ж міністр назвав Ельбаза "одним з національних скарбів". Як пояснює сам Ельбаз, його звільнення — "рішення мажоритарного акціонера компанії", що вказує на тайванську підприємницю Шоу-Лан Вонг (Сяо-Лань Ван), з якою у дизайнера була взаємна неприязнь.

<b>Lanvin осень-зима 2013/2014</b>

Попри драматичний фінал, саме ці 14 років у Lanvin стали епохою розквіту Ельбаза, коли проявилися головні характерні ознаки його дизайнів: рюші, мерехтіння, блиск, драпування. Він удосконалював традиційні й багаторівневі рюші, оживив шлярку, надав їй сучасного вигляду, додав нерівні краї і перемістив з нижньої частини вбрання на плечі. Чи то сукня з лелітками, чи твід зі стразами, слабкість Ельбаза — все, що сяє. Він часто нашаровує і драпує складні матеріали у своїх роботах, водночас прагне зробити так, щоб власник почувався комфортно. Любов дизайнера до драпування також простежується в його знакових бантах.

Альбер Ельбаз

Незадовго до раптової смерті навесні 2021 року дизайнер повернувся у світ великої моди разом із власним брендом AZ Factory, який він називав своєю фабрикою зірок, що втілює мрії сучасних жінок. Ельбаз тоді розповідав, що його одяг не трансформує та не видозмінює жіночого тіла, а з любов’ю обіймає його. Ці слова якнайкраще описують усю філософію цього дизайнера, яка була сенсом усієї його діяльності й знаходила відгук у тисячах жіночих сердець.

AZFactory весна-літо 2022

Найкращим виявом поваги та любові до Ельбаза з боку модного світу стало масштабне шоу, у якому взяли участь 46 домів і дизайнерів, від Демни Гвасалії до Марії Грації К’юрі. Кожен дизайнер створив для показу образ, натхнений творчістю Ельбаза — сукні з довгими шлейфами, мінісукні з рюшами або образи з портретами Альбера. Просто зараз у Парижі триває виставка Love bring Love, де зібрані ці образи.

Шоу AZFactory на честь Альбера Ельбаза

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.