До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Джамала про дітей, відповідальність та особистий догляд

27 серпня 35 років виповнюється співачці Джамалі. Навесні цього року вона вперше стала мамою, а Vogue.ua іменинниця розповіла про творчі плани, недавню вагітності та догляду за собою.

Про творчість

Зараз ми з командою в процесі підготовки до зйомок кліпу на пісню "Крила". У розробці є декілька ідей, тому ми спілкуємося з режисерами, думаємо, вибираємо. До цієї пісні підвищений інтерес і вже кілька кліпмейкерів запропонували своє бачення. Ми готові до будь-яких ідей, якщо вони допоможуть правильно подати пісню. Це стосується і музики – ми постійно залучаємо до роботи над аранжуваннями свіжу кров, не важливо чи це саундпродюсер з ім'ям чи нікому невідомий юний талант. Зараз, наприклад, я співпрацюю з молодим хлопцем з Тернополя і, водночас, листуюся з таким метром, як Terrace Martin. Світ відкритий: за допомогою Instagram можна спілкуватися і обмінюватися музикою з людьми, які перебувають від тебе за п'ять тисяч кілометрів, що, власне, ми і використовуємо.

Реклама
Про проект "Голос"

Це дуже цікавий проект, але спочатку мені було трохи не комфортно в ролі зіркового тренера. Я повинна чужій людині сказати в обличчя, що ж з нею не так, – і це непросто. Тому що далеко не всі готові сприймати критику, а у випадку з учасниками ти повинен обґрунтувати свою думку, не образити, дати надію, надихнути. Дуже складно сказати людині "ні" так, щоб у неї не опустилися руки. Зараз такий час, всі навколо зірки, всі співають, популярність заворожує. Тому багато хто йде на "Голос", хоча і не всім варто було б. Спочатку мені було важко, але потім я втягнулася і дійсно отримувала задоволення від того, що робила. Адже ділитися знаннями – це прекрасно. Ти бачиш, як людині вдається щось, що ще півгодини тому не вдавалося. Коли спалахують очі – це надихає!

Про відповідальність

Так сталося, що на "Голосі" на восьмому місяці вагітності зі мною трапився страшенний грип. Я займалася зі своїми учасницями, а пізніше виявилося, що хтось із них в цей час хворів. У підсумку я підхопила вірус. Зупинити такий проект – і навіть відкласти його хоч на день – просто неможливо: занадто багато людей задіяні. У підсумку, я взяла всі ліки, які мені можна було приймати на той момент, і вирушила на зйомки. Коли я сіла в крісло і почала слухати і коментувати, думки про хворобу відійшли на другий план. Додому потрапила вже о першій годині ночі. Незважаючи на мій стан, все минуло добре. Але насправді я почувалась неймовірно винуватою. Я не могла підвести людей, але ж в кінці кінців здоров'я моєї дитини для мене важливіше. Це була дійсно складна ситуація. Якщо ти артист, ти повинен бути готовим до того, що глядачам на твій стан плювати, адже вони чекають від тебе повної віддачі. Мій викладач в консерваторії любив повторювати: "Ти захворіла? Шкода. Але завіса все-одно відкриється". Загалом, я намагаюся ніколи не підводити людей, які на мене сподіваються.

Про догляд за собою під час вагітності

Догляд за собою під час вагітності для мене був досить легким. Для тіла я використовувала кокосову олію, і, хоча, всі лякали розтяжками, зі мною нічого подібного не сталося. Я ніколи не прагнула різко схуднути і дуже плавно повертаюся в форму. Зараз я вже можу вдягнути дещо з речей, які носила до вагітності. Поки мені не подобається, як вони лягають, але я вважаю, що катувати себе не можна, потрібно дати організму час. Для волосся я і під час вагітності, і зараз використовую косметику Moroccan oil, а для обличчя – мигдальну олію. Також під час вагітності я приймала спеціально підібрані вітаміни. Я не хотіла занадто складних схем по догляду за собою і ось така "масляна" програма мене цілком влаштовувала. До речі, я не відмовилася і від улюблених парфумів – Cedrat Boise Mancera, хоча і чула думку, що дитина може не сприймати "чужі" запахи. Емір Рахман все сприйняв відмінно, спасибі йому велике.

Вмивання – пінка Matis. Вдома я люблю наносити тканинні маски і корейські патчі. Намагалася робити це через день. Ніяких складних процедур у мене не було, і після вагітності мій догляд за собою не надто змінився. Тепер ось хочу додати ще обгортання і масажі, але поки не вистачає часу. Але найбільше я хочу на море: плавати і засмагати. Для мене найкращі б'юті-засоби – це сон, свіже повітря, прогулянки і море вдічі на рік. Дуже добре тримає у формі, знаєте.

Про материнство

Звичайно, з народженням дитини багато чого змінюється, і ставлення до світу і музики теж. Але я не скажу, що цей час для мене занадто складний. У мене є абсолютно чудові бабусі і дідусі, які готові прийти на допомогу в будь-який час дня і ночі. До того ж ми знайшли няню. У мене залишається час для творчості і зйомок, навіть незважаючи на те, що я зараз годую. Просто важливо правильно все розраховувати і провести підготовчі роботи для своєї тимчасової відсутності. Тоді ти точно знаєш, скільки годин у тебе є в запасі на заняття своїми справами.

Про здоровий спосіб життя

Я намагаюся харчуватися правильно, але без жорсткого фанатизму. Мій раціон спланований, але, якщо я хочу трохи солодкого, то можу собі це дозволити. Намагаюся прислухатися до себе і не люблю насильства в будь-якому вигляді. Періодично дивлюся відео тренера Людмили Міняйло, іноді читаю на Vogue.ua корисні поради по б'юті-догляду та харчуванню, але намагаюся не надто перейматися з цього приводу.

Про волосся

Мені не вдається співпрацювати з якимось одним майстром через щільний розклад. Не кожен може підлаштуватися під мій графік. До речі, раніше я не фарбувала волосся, але минулого року влітку зробила омбре, це був перший, але не дуже вдалий експеримент. В результаті я все обстригла, волосся було зіпсоване. Зараз я повернулася в свій натуральний колір. Для волосся у мене зараз всі засоби Moroccan oil, мені дуже подобаються всі їхні продукти, і все мені підходить.

Про перельоти

Зараз буде чотири перельоти: кліп ми, швидше за все, будемо знімати в Іспанії, а потім я запланувала відпочинок в Туреччині, на острові в районі Мармарису. При тривалих перельотах мій максимум – це патчі під очі, коли я відчуваю, що шкіра зовсім пересохла. Я фанат зволожувальних засобів. Якщо відчуваю, що з обличчям все погано, то рятуюся масками з медом і алое грецького бренду Apivita. Є наша українська косметика Vigor, у них крута маска з обліпихою і манго. Її потрібно зберігати в холодильнику, термін зберігання дуже нетривалий. Пам'ятаю якось я повернулася зі Шрі-Ланки, де сильно переборщила із засмагою і була схожа на вугіллячко, а ця маска, буквально, за один раз відновила мою шкіру. Нанесла її на півгодини – і вуаля.

Б'юті-засіб №1

На безлюдний острів або в космос, якщо потрібно обмежитися одним кремом, я візьму з собою "Інтенсивне зволоження" Estee Lauder. Для мене дуже важлива добре зволожена шкіра.

Про макіяж і зачіски

Зазвичай я ходжу з "голим" обличчям, не боюся фотографуватися без макіяжу – з ним маю доросліший вигляд. Мій щоденний мейкап-максимум – це туш Yves Saint Laurent Mascara Volume Effect, а грим використовую тільки для зйомок. У мене є майстри, з якими я завжди працюю. Це Світлана Римакова, яка зі мною на всіх зйомках і кліпах, Світлана Канарська і Мілена Луцька. У макіяжі не люблю експерименти, класичних стрілок мені цілком достатньо. Ось з волоссям навпаки – весь час хочеться спробувати щось новеньке.

Знаєте що? Після роботи з зарубіжними стилістами можу сказати, що наші майстри – найсильніші в світі. У Лондоні чи Римі прохання нанести легку стрілку може обернутися мейк в стилі Емі Уайнхаус. Тому я не втомлююся зізнаватися в любові нашим фахівцям.

Про українських дизайнерів

По тому, що я не можу згадати назви своїх б'юті-засобів, можна легко зробити висновок, що я не дуже б'юті-залежна. Але що я пам'ятаю завжди, – це бренди та імена українських дизайнерів. Я можу без кінця дивитися покази Prada, Dior, Gucci і так далі, але одяг, зроблений нашими, я ношу з більшим задоволенням. Мені подобається, як розвивається Ксенія Шнайдер і Flow, Руслан Багінський і Лілія Пустовіт. Коли, наприклад, в театрі Ковент-Гарден у Лондоні мене запитують: "Хто зшив Вашу сукню?", Я завжди з гордістю готова відповісти, що це український дизайнер. Я вважаю популяризацію України частиною своєї роботи.

Фото: Марія Павлюк

Інтерв'ю: Анастасія Яворська

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.