До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як правильно зберігати ювелірні прикраси

Якщо ви вкладаєте гроші в коштовності, цілком логічно знати, як їх правильно зберігати і як доглядати за ними. І однією тільки шкалою Мооса тут не обійтися (прим. мінералогічна шкала твердості).

Геммологи визначають довговічність каменю за кількома характеристиками. Здатність переносити перепади температури, світла, вплив побутових хімікатів, а також підвищену або знижену вологість – треба сказати, що всі дорогоцінні камені мають абсолютно різні властивості і жоден камінь в світі не може мати максимальну оцінку, тобто стати "абсолютною десяткою". Саме тому так важливо знати деталі зберігання коштовностей.

Реклама
Твердість

Коефіцієнт твердості коштовного каменю показує, наскільки добре він буде чинити опір подряпинам і стиранню. Так, наприклад, коефіцієнт рубіна або сапфіра дорівнює 9, а діамант – у 10 разів міцніший. І тільки діамант може подряпати діамант. Топаз (8) і кварц (7) завжди будуть дряпати себе і більш м'які камені. Всі ці цифри можна подивитися в шкалі твердості Мооса. Її розробив в 1822 році Фрідріх Моос, вибравши десять мінералів і присвоївши їм номера, виходячи з відносної м'якості матеріалу. Його знахідкою геммологи користуються досі.

Опали і танзаніти варто вибирати для прикрас, які найменш схильні до випадкових ударів. Так, наприклад, сережки або кольє в таких випадках ризикують менше, ніж персні і ​​браслети. Останні розумніше виготовляти з каменів високої твердості – тобто діамантів, рубінів і сапфірів. Також, щоб уникнути пошкоджень, необхідно переконатися, що крапани ​​(зубці), які утримують дорогоцінний камінь, в ідеальному стані. Зігнуті або зламані крапани ​​цілком здатні влаштувати додаткові вразливі місця на дорогоцінному камені і навіть посприяти його розколу.

Стабільність

Стабільність коштовного каміння – це його стійкість до хімічних речовин, тепла, вологості й світла. Перегини за всіма цими параметрами можуть викликати руйнування каменю. Діаманти досить стабільні, але раптові і екстремальні зміни температури можуть створювати переломи, розщеплення або викликати збільшення вже існуючих.

Браслет з колекції Sunlight Journey Piaget

Термальний шок також згубний для апатитів, кордієритів, кунцитів, опалів і танзанітів. Інші дорогоцінні камені не люблять перепадів вологості. До таких, у першу чергу, відноситься опал – при різкій її зміні камінь може піти тріщинами. Тут варто врахувати, що, як правило, повітря в сейфах дуже сухе, і опали "висихають". З іншого боку, тривала дія води може пошкодити бурштин, азурит і малахіт. Такі камені, як цитрин, аметист, кунцит і топаз, можуть вицвітати або змінювати колір від тривалого впливу світла. Тривала дія тепла і світла також шкідливі для бурштину, перлів, коралів, слонової кістки та емалі.

Хімія та життя

Звичайно, в повсякденному житті доводиться весь час мати справу з хімією, ми не живемо в вакуумному просторі та щомиті здійснюємо нескінченну кількість дій, так чи інакше пов'язаних з побутовою хімією, продуктами або алкоголем. Хлор, парфуми та навіть макіяж можуть пошкодити або знебарвити ніжні та пористі перли. Прикраса з перлів має бути останнім, що ви надягаєте, і першим, що знімаєте.Хлор пошкоджує золото, а аміак – полірування м'яких дорогоцінних каменів (малахіт, бірюза і корал). Знімайте прикраси, якщо зібралися готувати їжу. Тепло та бризки олії – не найкращі друзі коштовностей. Бірюза дуже довго поглинає різні рідини, в тому числі олії, а вони знебарвлюють та просто вбивають дорогоцінний камінь

Читайте також:

Драгоценный резонанс: коллекция высокого ювелирного искусства Résonances Cartier​

Вічне сяйво: колекція високого ювелірного мистецтва Sunlight Journey Piaget

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.