До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Міфи сучасної Греції: Надя Шаповал про Афіни

Чому Афіни – це новий Берлін, і чи варто переїздити у столицю Греції вже зараз – знає Надя Шаповал.

@nadiiashapoval

Уперше я потрапила до Афін зі своєю подругою Анною Октябрь. Нам потрібно було провести одну ніч в місті, перш ніж сісти на паром та податися на острови – в ідилічну грецьку картинку з блакитним небом, бірюзовим морем та білосніжними будиночками. Від Афін ми очікували не менше, та зрештою потрапили у сувору дійсність. Після посередньої вечері в туристичному ресторані з виглядом на Парфенон ми блукали в пошуках бару брудними вулицями з напівзруйнованими будинками й не йняли віри, що це і є справжні Афіни. Зрештою ми швидко сховалися в готелі, вирішивши, що це місто не для нас.

Реклама
Колекції кераміки та скульптур Національного археологічного музею Афін вважаються одними з найбагатших у світі

Тепер, обговорюючи можливий переїзд до Греції, я часто чую від співбесідників подібні відгуки про Афіни, але, як тертий калач, сміливо заявляю: це враження – помилкове. Нині це місто стає наймоднішим для відпочинку. Анастасія Федорова, журналістка з Лондона, яка пише для Dazed, i-D, Amuse та The Guardian поселилася в Афінах разом з чоловіком і каже, що в Греції життя розмальоване зовсім іншими фарбами. З нею ми вивели формулу: Афіни – це новий Берлін, тому що зараз тут проходить один з найважливіших фестивалів сучасного мистецтва – documenta 14, завдяки якому до міста з’їхалося багато європейських художників. Мені здається, події такого масштабу роблять Афіни дуже популярними.

Щоби відчути енергію Афін, потрібно щонайменше три дні

Що робити, якщо ви вперше Афінах? По-перше, не треба боятися заходити до маленьких кафе: принцип "дорого значить добре" тут не працює. У будь-якому шинку вам подадуть якісні морепродукти. Раджу традиційні грецькі закуски "мезе" та свіжу рибу. Впевнена, що грецька кухня – одна з найбільш недооцінених у світі, хоча вона не поступається італійській. Тут можна скуштувати традиційну критську пасту – орзо, яка стала моєю улюбленою стравою. Це макарони з твердих сортів пшениці у формі рису, й подають їх найчастіше з креветками.

Практично у будь-якому шинку подають смачну рибу та морепродукти

Сувлакі – шматочки м'яса в піті під соусом дзадзикі – це основа грецької вуличної їжі. Саме сувлакі рятує після великої кількості випитого в барі вина. Якщо є можливість, можна приготувати самому: невеликі продуктові ринки є в кожному районі. Овочі тут неймовірно свіжі та соковиті. Саме в Афінах я пригадала справжній смак огірків – з городу, з дитинства. Молочні продукти тут ліпші, ніж де-небудь. Особливо йогурт – його продають у глиняних ємностях, тому смак максимально автентичний, а вартує всього лиш одне євро.

Грецький кебаб – поживна й апетитна страва

Багато європейців дивуються, як тут можуть бути настільки низькі ціни на їжу та житло за такої гарної якості. Молоді це на руку. До речі, й люди середнього віку надають перевагу оренді квартири біля моря на літо, щоби приїздити на вихідні – добре, що ціни дозволяють, а відпочинок виходить цікавішим, аніж готельний.

Афінський район Плака – центр визначних пам'яток і типово грецької архітектури

Греки обожнюють м’ясо, а ось до морепродуктів ставляться спокійніше. М’ясний ресторан Vezene – один з моїх улюблених. Лаконічний дизайн та вигляд на монструозну будівлю Hilton створюють атмосферу мегаполісу. Офіціанти – блакитноокі вишколені греки. Багата винна карта пропонує, зокрема, й грецькі вина.

@vezene

Про те, що Афіни – це винний рай, можна й не згадувати. Почати варто з популярного винного бару Heteroclito. Його мені показав фотограф Кріс Контос. Тут велетенський вибір грецького вина, яке подається з сухариками та водою. Нічого зайвого: тільки жаркий вечір з другом у центрі Афін. Схований від сторонніх очей, однак не менш відомий – ресторан японської кухні Izakaya, де грецькі продукти готують за японськими кулінарними рецептами. У підсумку – ефект бомби, що вибухла.

Саме в Афінах я пригадала справжній смак огірків – з городу, з дитинства

У ресторані Sushimou всього десять посадкових місць і персонал з трьох осіб. Але тут я спробувала найкращі суші в своєму житті. Так, зізнаюся, спершу було незвично, адже вони не адаптовані до смаку європейців. Їх автор – грек, закоханий у Японію та японську їжу. Раз на рік він закриває ресторан і рушає до Країни сонця, що сходить, у пошуках натхнення. Столик тут раджу бронювати завчасно: усі місця зайняті на декілька днів уперед.

Центр Афін дуже різниться від прибережних районів. Рекомендую в неділю відвідати блошиний ринок в центральному районі Монастиракі. Обов’язковий пункт програми – один з найстаріших музеїв країни Бенакі з багатою художньою та археологічною колекцією.

Блошиний ринок Монастиракі працює по неділях

Мій улюблений пляж – біля готелю Astir Beach: зручна інфраструктура та чиста морська вода. Добре взяти в оренду машину і з’їздити до мису Суніон, де знаходяться руїни Посейдона. Їхати близько години, але воно того варте: місце змушує задуматися про власне життя й швидкоплинність часу.

З розвалин знаменитого храму Посейдона відкривається заворожливий краєвид

Щоби відчути енергію Афін потрібно щонайменше три дні. А після я раджу вирушити на острови Ідра та Спеце: 2,5 години на поромі – й ви в абсолютно іншій реальності. Там нема машин, а до готелю вас довезе кінний екіпаж. Але це вже зовсім інша історія.

Читайте також:

Острова в Греции: пять лучших отелей для лета

Новый аромат Gabrielle Chanel: репортаж из Афин

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.