До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Усе про найкращі українські стартапи: суперкомп’ютер Sixa

Для спецпроекту Vogue UA засновниці успішних украинских стартапів розповідають, як світ високих технологій змінив їхнє життя. Третя героїня Катерина Кондруніна розвиває "хмарний" стартап Sixa, здатний наділяти комп’ютер суперсилою.

Текст: Віка Власенко

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Енергійна і закохана в свою роботу Катерина ідеально підпадає під образ підприємця цифрової епохи. В свої 28 вона керує розвитком бізнесу глобальної компанії Sixa – одного з найуспішніших українських стартапів останніх років. За два роки свого існування Sixa вдалося залучити понад 3,7 млн доларів інвестицій.

Реклама
На Катерині: блуза з віскози, Mulberry; шерстяні брюки, Michael Kors

Що таке Sixa, Катя пояснює буквально на пальцях. Припустімо, що ви дизайнер, який багато подорожує й працює дистанційно. У вас нема можливості возити з собою потужний комп’ютер, який потрібен для запуску "важкого" дизайнерського софту. Є тільки планшет. Тому ви через інтернет підключаєтеся до суперкомп’ютера Sixa — і той бере на себе все навантаження. Дистанційно (у так званій "хмарі") він виконує всі складні процеси й транслює вже стислу картинку назад на планшет. При цьому для вас робота з "хмарним" комп’ютером нічим не відрізняється від роботи зі звичайним.

Принцип роботи Sixa

Сьогодні вSixa вже більше 20 тисяч користувачів. Це переважно програмісти, яким потрібна додаткова обчислювальна потужність.

Як і багато стартаперів, Кондруніна вважає своїм домом ввесь світ. Ще в шкільні роки, перебуваючи активним учасником Європейського молодіжного парламенту, вона об’їздила всю Європу. Напевно, завдяки цьому й сформувався міжнародний вектор її діяльності. По закінченню університету в Сумах вона вступила до школи економіки в Фінляндії, і навіть якийсь час там викладала. Потім працювала у консалтинговій компанії в Ірландії з "блакитними фішками" — найбільш упливовими компаніями світу. "В якийсь момент я зрозуміла, що не буду професіоналом, поки не дізнаюся, як компанії стають цими "блакитними фішками", як вони приходять до успіху", — пригадує дівчина. Ці роздуми й привели її до стартап-тусовки.

Стартап – це ризик, відповідальність і обов’язково помилки. В Україні прийнято боятися помилок, у США все навпаки: на них учаться.

За історіями успіху гучних проектів стоять щоденні труднощі, про які мало хто розповідає. До прикладу, був час, коли керівники Sixa не платили собі зарплату. "Іноді ти перемагаєш, а іноді — навчаєшся" — цією фразою Катерина часто завершує свої презентації.

Зараз дівчина живе поміж Одесою, де перебувають розробники Sixa, і Сан-Франциско, де розміщена штаб-квартира стартапу. "В Сан-Франциско все просякнуте духом підприємництва", — захоплюється вона. Щоби там проект помітили, потрібно дійсно виділитися — цікавим продуктом, своїм попереднім досвідом, мережею контактів в місцевій стартап-тусовці. Люди в Сан-Франциско багато працюють. Хоча в останній час стало модно досягати певного балансу між роботою та відпочинком. Потрібно відпочивати від роботи, інакше швидко вигориш.

Катя впевнена: нічого не вийде, якщо ви не будете пристрасно любити свою роботу. "Займайтеся тим, в чому ви дійсно професіонал, й знайдіть свою мотивацію". Про свою особисту мотивацію Катя говорить просто: хочеться стати частиною історії і знати, що хоч трохи змінила світ.

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Зачіски: Yulia Nekrasova

Макіяж: Yulia Zalesskaya

Асистент стиліста: Vika Filipova

Продюсер: Vika Yukhymenko

Читайте також:

Усе про найкращі українські стартапи: Myhelix – для тих, хто хоче бути здоровим

Усе про найкращі українські стартапи: Cardiomo – серце під контролем

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.