До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найсучасніші бібліотеки світу

Бібліотека – давній винахід: одна з найстаріших бібліотек світу, Олександрійська, існувала ще в 3 столітті до нашої ери. Сьогодні, через сторіччя, біліотеки продовжують розвиватися, дивуючи не тільки змістом, а й формою. Про найсучасніших – в огляді Vogue.ua​

Бібліотека Джорджа Пибоді, Балтімор, США
Бібліотека Чиказького університету

У 2011 році під патронатом Чиказького університету відкрилася бібліотека майбутнього. Корпус, який ви бачите на фото – просторий читальний зал на 200 місць; сама ж бібліотека, тобто книгосховище, знаходиться під землею на глибині 15 метрів. Та найцікавіше у цій бібліотеці – не її дизайн, а принципи роботи. Тут все максимально діджиталізовано: ви замовляєте книги через комп'ютер, замовлення передається через робота в підземне сховище, і звідти наверх його доставляє спеціальний кран. Якщо вам не обов'язково потрібна книга, то текст з її оцифрованого примірника можуть вивести на монітор комп'ютера в читальному залі. Вартість створення цього бібліотечного проекту майбутнього – 81 мільйон доларів.

Реклама

<b>библиотека-чикаго</b>

Міська бібліотека Штутгарта, Німеччина

Міська бібліотека Штутгарта – одна з найбільш фотографованих в світі. Зовні вона схожа на симпатичний білий Кубик Рубіка. У неї 11 поверхів, у кожного своя тематика: музика, мистецтво, дитяча література і так далі. На поверсі з музикою – не тільки книги: є ноти, диски і навіть фортепіано; знайшовши якісь особливо рідкісні ноти, можна тут же зіграти п'єсу. Є поверх, який називається "Світ": у ньому – книги на ста мовах світу. Стандартного читального залу немає, замість нього по всій території розкидані дивани, м'які крісла і затишні ніші в стінах. Для пристрасних любителів мистецтва тут є відділ "Графотека" – в ньому на прокат можна взяти (і повісити у себе вдома) оригінали робіт найвідоміших художників світу. Роботи видаються на 2 місяці.

<b>библиотека_штутгарт</b>

Бібліотека рідкісних книг і рукописів Бейнеке

Усім книголюбам присвячується: бібліотека Бейнеке – одне з найбільших у світі зібрань рідкісних книг. Бібліотека належить Єльському університету, і зараз тут знаходиться більше 500 тисяч книг і декілька мільйонів манускриптів. Будівля була побудована з урахуванням того, що тут зберігатимуться раритети: для захисту від сонячних променів всередині відсутні вікна, а стіни зроблені з напівпрозорого мармуру. Видання, якими пишається бібліотека: біблія Гутенберга, перша надрукована книга в світовій історії, "Птахи Америки" – найдорожча книга, що була коли-небудь продана на аукціоні, а також архів поета Йосипа Бродського. Є в бібліотеці і своя таємна кімната – там знаходяться настільки дорогоцінні книги, що доступ до них є тільки у бібліотекарів.

<b>библиотека-йель</b>

Онлайн бібліотека Метрополітен-музею

Не обійтися в цьому огляді і без онлайн-бібліотек, які сьогодні стають усе популярнішими. Одна з найкращих онлайн-бібліотек – в нью-йоркського музею Метрополітен: декілька років тому музей виклав у вільний доступ на своєму сайті понад 400 книг – від каталогів до журналів, найбільш ранні з яких датуються 1870 роком. Книги можна й читати, й завантажувати. Вибір літератури дуже широкий: від біографії дизайнера Олександра Макуніна, до книг зі стародавнього мистецтва Китаю.

Бібліотека Ліюань, Пекін, Китай

Неподалік від Пекіну, в маленькому китайському селі знаходиться бібліотека Ліюань, яку цілком можна віднести до чудес світу. Бібліотека знаходиться в селі, оточеному горами, і щоби не порушувати природну естетику, китайський архітектор побудував будівлю з 45 тисяч дерев'яних прутів (і скла). В бібліотеці панує принцип природності: тут немає штучного освітлення, тому вона працює тільки до 16 години; всередині нема столів та стільців – книги розміщені на терасах, а читати їх можна, сидячи або лежачи на спеціальних циновках. Бібліотека працює за принципом обміну: ви приносите сюди книгу, а натомість можете забрати будь-яку з бібліотеки.

<b>библиотека-китай</b>

Бібліотека PinchukArtCentre, Київ

Своя сучасна бібліотека з мистецтва тепер є і в Києві. З недавніх пір на четвертому поверсі PinchukArtCentre є невеликий затишний читальний зал: безкоштовно зареєструвавшись і отримавши читальний квиток, можна читати відмінні книги зі світового мистецтва. Новинки видавництва Taschen, каталоги з Венеціанської бієнале і світових арт-ярмарок, рідкісні книги про художників (наприклад, є парочка чудових про Іллю Кабакова), західні журнали з мистецтва – у фонді є все, що потрібно художнику, студенту-мистецтвознавцю або просто тому, хто любить мистецтво. Бібліотека відкрилася як частина Дослідницької платформи PinchukArtCentre, головне завдання якої – дослідження історії сучасного українського мистецтва, тому тут можна отримати доступ до дуже рідкісних речей – наприклад, записок куратора Олександра Соловйова 80-х років про Паркомуну. З собою книги брати не можна, зате фотографувати – можна.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.