До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Фільм тижня: "Аквамен" Джеймса Вана

Багато супергероїв, як паперові гроші, потрібно періодично вилучати з обігу. А замінювати їх треба іншою валютою – водостійкою. Хороший приклад – фільм "Аквамен", який вийшов в український прокат 13 грудня.

Настав час, коли до Іхтіандра, Істоти з Чорної лагуни, жабростворіння з "Формули води" та іншим допотопних водяних ми можемо звертатися легко: "А це ти, стара плавуча валіза". І все тому, що DC Films вирішили в прямому сенсі умити Всесвіт Marvel – на екрани представили картину "Аквамен".

Реклама

Артур Каррі – хоч він і супергерой, довгі роки був предметом жартів і глузувань. У "Теорії великого вибуху", коли всі одягалися в комікс-костюми, астрофізику Раджешу Кутраппалі не пощастило – йому дістався костюм Аквамена. З надздібностями нашого героя теж було все не дуже зрозуміло: він повинен і може взаємодіяти з водою більше, ніж звичайна людина; розуміє мову риб; його фізична сила – величезна. Але, загалом, DC довго не знаходила йому гідного застосування. Вигаданий 1941 року, якийсь час Аквамен успішно топив нацистські підводні човни. Незважаючи на те, що був царем семи морів, тримався тихіше від води, якщо порівняти з Бетменом або Суперменом.

Його вигляд у мальованому варіанті змінювався кілька разів. Ті, хто стверджують, що виконавець ролі Аквамена, актор Джейсон Момоа, занадто волохатий і бородатий для цього персонажа, – помиляються. Коли за супергероя взявся письменник Пітер Девід, то коротко стрижений хлопчина перетворився на дикого чоловіка – суміш рятувальника Малібу і Конана-варвара. Як відомо, Момоа встиг побувати обома цими персонажами.

Незважаючи на потужні CGI-ефекти, спогади про старого доброго Конана у виконанні Арнольда Шварценеггера не раз спадуть на думку під час перегляду "Аквамена". Аж до того, що навіть волосся супутниці Артура Каррі (Ембер Герд) такого ж кольору як у Рудої Соні. Втім, якщо називати західні аналоги, можна згадати і пригоди Індіани Джонса разом зі "Зоряними війнами". Серед східних, як не дивно, казки Птушко і Роу – занадто багато уваги автори "Аквамена" приділили створенню свого підводного "Аватара". Тому хоча б один глядач нехай вийде з залу з синдромом талассофобії.

Очевидно, що "Аквамен" рухається стандартним шляхом всіх пригодницьких блокбастерів: головний герой одного разу розуміє, що він обраний. Але, щоб стати ще й непереможним, йому потрібна якась суперзброя – в цьому випадку, тризуб. І, природно, нікуди не дітися від антагоністів. У Аквамена їх кілька.

Перш за все, Повелитель океанів (Патрік Вілсон) або просто Орм, між іншим, родич Артура Каррі. Нічого дивного, з часів Каїна і Авеля злісний брат – завжди був джерелом неприємностей. У мальованому варіанті Орм був загрозливим, але у фільмі перетворився на справжнього допельгангера Каррі. Було вирішено, що вигляд у нього має бути як у стандартного Аквамена – той самий милий хлопець з графічного роману. Таким чином, його неприязнь має під собою обґрунтування – саме Орм справжній герой, але не склалося. Актор Патрік Вілсон зізнався: "У всіх коміксах Орм ззовні протиставлений Аквамену. Він завжди дуже замислений і похмурий, і я подумав, що якщо Джейсон Момоа грає Аквамена, то і Орм не повинен бути типовим".

Другим лиходієм став Чорна Манта. На перший погляд він як один з Power Rangers, якому злегка розплющило голову. Але нехай вас не вводить в оману його іграшкове вбрання. Чорна Манта – один з найжорстокіших лиходіїв Всесвіту DC. У серіалі "Супердрузі" його своїм знаменитим басом-профундо озвучував Тед Кессіді. Зазвичай, цей актор спеціалізувався на ролях потойбічних персонажів.

Але якщо ми хочемо, щоб Аквамен отримав вплив на комікс-світ, то слід молитися, щоб Чорна Манта довше залишався у супротивниках водяного супергероя. Адже Манта – аналог Джокера, вічно одержимий антагоніст і невтомний спаринг-партнер. Без свого заклятого ворога Бетмен був би лише ще одним жахом, що літає на крилах ночі, а так – шанована людина і рятівник Готема від кровожерливих жартів.

Фани DC і Marvel роками сперечаються між собою, чий Всесвіт крутіший. DC більш ніж вдало вистрілила "Чудо-жінкою". Та й "Аквамен" цілком здатний досита нагодувати публіку поп-корном. Відсутність філософської та соціальної глибини окуплена водними глибинами. А сценарист фільму Вілл Білл навіть був заангажований для написання римейка картини "Істота з Чорної Лагуни".

Текст: Анастасія Ваніна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.