До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Усе про мою музу: фотограф Олена Ємчук про нову книгу

Anna – нова книга Олени Ємчук, найвідомішого fashion-фотографа українського походження у світі. Її головна героїня – італійка Анна, яку Ємчук знімала протягом 27 років.

Фото: Yelena Yemchuk

Реклама

Текст: Дар'я Слободяник

"Хто така Анна?" – так починається наша розмова з Оленою Ємчук, з якою Vogue UA пов'язує давня дружба: для першого номера, в березні 2013 року, Олена зняла найвідоміших українських моделей, а рівно через чотири роки – березневу обкладинку з топ-моделлю Ганною Клівленд. Напередодні інтерв'ю фотографиня надіслала знімки зі своєї нової книги Anna. Фото загадкової брюнетки з великими очима схвилювали редакцію.

Альба, 1994

Анна (точніше, Анна Марія) виявилася італійкою, подругою й музою Ємчук. Дівчата познайомилися 27 років тому: Ємчук було 20, Ганні – близько того. "Я тоді вступила в Школу дизайну Parsons й на літо влаштувалася офіціанткою в італійський ресторан в Сохо, – згадує фотограф. – Одного разу побачила там неймовірно красиву пару – Анну Марію і її хлопця Крістіана. Вони тільки прилетіли з Італії й майже не говорили англійською. Ми подружилися – й спілкуємося досі".

Нью-Йорк, 2014

Про те, що дружба переросте в книгу, яка цієї осені вийде у видавництві United Vagabonds LLC, не думав ніхто. Олена і Ганна просто проводили час разом: подорожували по Італії, досліджували Рим, а одного разу провели канікули вдома в Анни Марії в Альбі – там Ємчук і почала знімати її всерйоз. "Ми пили каву вранці, і рішення приходило спонтанно – а підемо сьогодні знімати!" У підсумку Анна Марія стала не тільки музою, а й головним учителем: Олена, яка прийшла в fashion-фотографію досить пізно – в 30 років – вчилася знімати на Анні.

Нью-Йорк, 2014

Документальний стиль Ємчук, який цінують у всьому світі, народився саме під час цих експериментів. "Анна допомогла мені відкрити себе. Я зрозуміла, що якщо зможу довіряти тим, кого знімаю, то стану особливим фотографом".

Флоренція, 2017

У киянки Ємчук завидна кар'єра: вона співпрацювала з британським та італійським Vogue, i-D, Dazed and Confused, робила рекламні кампанії для Carolina Herrera, Christian Lacroix, Kenzo і Vera Wang. Перед її об'єктивом за останні 15 років побувало безліч топ-моделей і селебріті – від Малгоші Бели до Тільди Свінтон, – але вона зізнається, що найбільше любить знімати Анну, "тому що ми партнери в цій історії". Хоча до професії моделі Анна Марія відношення не має: в 14 кинула школу, пішла з дому і стала актрисою, потім кинула театр, все-таки закінчила школу і університет. Отримавши ступінь з кримінальної соціології, працювала криміналістом, а тепер подорожує по світу разом з бойфрендом-музикантом.

Рим, 1998

Anna – друга книга Олени Ємчук. У 2011-му був опублікований Gidropark – альбом-посвята київським Гідропарку та його химерним мешканцям. "Одного разу я була в гостях в Києві – і друзі запропонували піти в Гідропарк на ланч". "Він що, ще живий?" – здивувалася я.

"Гідропарк мене вразив: там нічого не змінилося з 1980-х, коли мені було 10 і ми гуляли там з бабусею. За годину я назнімав сотню кадрів, а вдома, в Нью-Йорку, проявила плівку – і зрозуміла, що буде книга. Я обожнюю особи – а таких облич, як там, я не бачила більше ніде".

Альба, 1994

47-річна Ємчук визнається, що їй набридла мода і вона хоче більше часу приділяти особистим проектам. Десь на задньому плані в цей момент гавкає собака і кричить дитина. Особисте – це не тільки доньки і чоловік, актор Ебон Мосс-Бакрак, а й книги. У наступному році Олена збирається випустити третю книгу, на цей раз – про Одесу, в якій вона багато знімала останні чотири роки. Все вже готове, зверстане – і тільки чекає свого видавця. І якщо "Гідропарк" був меланхолією, спогадом про київське дитинство, то книга про Одесу, каже Олена, буде "святом, тому що Одеса – це справжня любов".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.