До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як Кельвін Кляйн став одним із найвидатніших дизайнерів

Коли йдеться про авангардну моду, далеко не всі дизайнери можуть запропонувати настільки сучасне й вишукане її бачення, як Кельвін Кляйн. Його фірмовий casual chic поставив американську моду нарівні з паризькою. Він один закохав світ у дизайнерські джинси в 1970-х, а потім став головним революціонером у модній рекламі 1980-х. Йому вдалося з нуля збудувати імперію моди, а відтак прикрасити своїм ім’ям все: від спідньої білизни до парфумерії. Однак сходження Кельвіна Кляйна, який 19 листопада святкує день народження, на олімп світу моди було зовсім не простим.

Кельвин Кляйн за кулисами перед показом для журнала People в 1979 году в Лос-АнджелесеКельвін Кляйн за лаштунками перед показом для журналу People в 1979 році в Лос-Анджелесі

Кельвінові Кляйну любов до мистецтва й моди прищеплювала мама. Поки інші діти гралися з м’ячем або одне з одним, Кляйн полюбляв у маминому товаристві вирушати на закупи. Також із дитинства він пильно спостерігав за роботою бабусі, яка була швачкою. Поступово навчившись малювати та шити, він вирішив, що хоче стати модельєром.

Реклама

Після закінчення Нью-Йоркського технологічного інституту моди в 1962 році Кляйн одружився з Джейн Сентер і влаштувався підмайстром до Дена Мільштейна, для якого створював аналоги ескізів вбрання з європейських подіумів. Копіювання було типовою справою для американської модної сцени того часу, але Кляйн хотів це змінити. Він мріяв відкрити власну компанію, і ніщо не могло зупинити його — навіть той факт, що він був майже банкрутом і підробляв у продуктовій крамниці батька. Захоплений справою, у вільний від чужих замовлень час він охоче розробляв власні проєкти.

Кельвин Кляйн в своей студии на 7-й авеню во время показа осенней коллекции в Нью-Йорке, 1980Кельвін Кляйн у власній студії на 7-й авеню під час показу осінньої колекції в Нью-Йорку, 1980

1968 року 26-літній Кляйн на заощаджені 2000 й позичені 10 000 доларів у друга дитинства Баррі Шварца заснував у партнерстві з останнім власну компанію Calvin Klein Ltd. Перше велике замовлення вони дістали майже випадково, коли поважний покупець універмагу Bonwit Teller зійшов не на тому поверсі й забрів до майстерні Кляйна. Вражений лінією тренчів дизайнера, він замовив товару на 50 000 доларів. А невдовзі після цього Кляйн потрапив на сторінки Vogue, що зробило ім’я Calvin Klein впізнаваним брендом.

1973 року Кляйн, окрім пошиття пальт, став розробляти лінії спортивного одягу та створив образ, який згодом уславився як The Calvin Klein Look. Легкий спортивний одяг сучасних силуетів із влучним використанням кольору й за порівняно помірну ціну спершу привернув увагу американських жінок, яким набридла непрактична паризька мода. А згодом розслаблений образ вподобали й чоловіки, які тоді чи не всі захоплювалися здоров’ям і бодибілдингом.

Кляйн домігся успіху. Гроші не переводилися, адже його чистий, простий дизайн став гітом як серед покупців, так і модної преси, яка вручала йому престижну премію Coty Award три роки поспіль: у 1973, 1974 і 1975 роках. Але за успіх довелося платити — у 1974 році він коштував Кляйнові шлюбу.

<b>calvin 1970</b>

Після розлучення Кляйн ледь не пустився берега: став частим гостем вечірок у клубі Studio 54, де кокаїн і випадковий секс були головними складниками веселощів. Зі зростанням популярності він мало переймався наслідками зіркового життя — до 1978 року, коли викрали його 11-річну дочку Марсі. Після цього колись спраглий піару Кляйн закинув вечірки та став відлюдником.

1980 рік — поворотний для імперії Кляйна. Серія рекламних кампаній Річарда Аведона, у яких 15-річна модель Брук Шилдс вимовляє культову фразу Nothing comes between me and my Calvins, зробила нову лінію вузьких джинсів бренду загальнонаціональним явищем. Лише за перший тиждень було продано 200 000 одиниць товару. Провокаційні ролики ознаменували революцію в рекламі одягу. Це був набагато чуттєвіший підхід до маркетингу, який пізніше наслідували конкуренти Кляйна. Така реклама також викликала критику з боку феміністок, які проголосили кампейни Calvin Klein порнографічними, що спонукають до насилля стосовно жінок. Але негативний розголос тільки збільшив обсяги продажу.

Брук Шилдс в кампейне Calvin Klein JeansБрук Шилдс у кампейні Calvin Klein Jeans

1983 року Кляйн з партнером купили ліцензію на джинси Puritan Jeans за 65,8 мільйона доларів. Це була перша і майже фатальна помилка Кляйна. Спосіб життя змінювався у міру того як постала реальність СНІДу й приглушила тенденцію на сексуальність 1970-х років. Цілком закономірно попит на обтислі дизайнерські джинси знизився. До 1984 року цей бізнес майже зійшов нанівець, через що Кляйн по самісінькі вуха загруз у боргах. Він рефінансував їх за допомогою облігацій на суму 80 мільйонів доларів, але імперія опинилася в небезпеці. Та найгіршим були чутки, ніби Кляйн помирає від СНІДу.

Чутки припинилися, коли Кляйн одружився з моделлю Келлі Ректор у 1986 році. Утім, ненадовго. Дизайнер переживав не найкращі часи й устиг приохотитися до горілки та валіуму. Коли офіс Кляйна оголосив про тривалу відпустку боса на Карибських островах, чутки про СНІД поновилися, тож правду було розкрито — Кляйна госпіталізували в клініку в Міннесоті через зловживання алкоголем і наркотиками.

Бьянка Джаггер и Кельвин Кляйн в Studio 54, 1980Б’янка Джаггер і Кельвін Кляйн у Studio 54, 1980

Після лікування в реабілітаційному центрі Кляйн стикнувся з банкрутством. Врятував його приятель зі Studio 54 — мультимільярдер Девід Геффен. Із новим стартом Кляйн створив безліч виробничих ліній, зокрема й доступнішу лінію одягу під назвою CK, ліцензував своє ім’я для випуску протисонцевих окулярів, годинників, сумок і багато чого іншого. Всі нові продукти досягли успіху, але реклама Кляйна й далі зчиняла суперечки. До прикладу, у 1995 році він запустив серію реклами джинсів з участю підлітків, яку назвали "дитячим порно", а ФБР ініціювали розслідування стосовно компанії, щоб з’ясувати, чи не було порушено закони, що протидіють розповсюдженню дитячої порнографії.

<b>CK vintage</b>

Попри всю суперечливість рекламні кампанії Calvin Klein виявилися дуже успішними. На початку 1990-х вони дали старт міжнародній кар’єрі супермоделі Кейт Мосс, а 2002-го допомогли її відродити після звинувачень у вживанні кокаїном. Крісті Тарлінгтон у кампанії ароматів Eternity стала символом стабільності, сімейності й вишуканості. А кампанія з тоді ще репером Марком Волбергом повністю змінила свідомість індустрії, яка раніше не залучала попзірок до просування продукту.

Кельвин Кляйн возле своего бутика Авеню Монтень в Париже, 1997Кельвін Кляйн біля свого бутика Авеню Монтень у Парижі, 1997

На початку 2000-х Кляйн продав Calvin Klein Inc і відтоді дедалі більше відходив від справ. Однак в історію він увійшов як один із провідних світових дизайнерів, що популяризував джинси, чисті американські лінії й спідню білизну.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.