До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як правильно пити алкоголь: інструкція з етикету

Вишукано тримати бокал шампанського дано не кожному, але всьому можна навчитися. Як правильно пити алкоголь і в гостях, розповідає Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського й міжнаціонального спілкування.

Скільки келихів пристойно випити на івенті?

Питання не про кількість бокалів, а про правильно сервіроване вино елегантної якості. Якщо вино подається не знеособлено, а з пляшки офіціантом, що стоїть перед вами, чи підійшов, значить, воно прораховане для кожного гостя. Стандарти змінюються від країни до країни. І як це часто буває в світі мистецтва, важлива не кількість, а якість.

Реклама
Чи доречно приїздити на презентацію та відмовлятися пити?

Пити чи не пити – рішення особисте. Відмовлятися від частування неввічливо. Але частування – це в гостях. Це особистий контакт. У випадку презентації, допускаючи, що вино – це не приманка, а щире частування, відмовлятися теж не можна. Але заздалегідь сервіровані таці з келихами і безіменний напій – це faux-pas. Перш ніж прийняти частування, завжди чемно і корисно для організму уточнити, що за напій розлитий по келихах. І не відмовлятися від при вас налитого келиха. При цьому обов'язково похвалити вибір або прочитати етикетку вголос. Порада тут одна: стежте за інтонацією. Назва напою може прозвучати і як докір. Також він може виявитися зовсім і не шампанським, а ігристим вином. Пам'ятаємо: в дуже охолодженому вигляді можна випити і проковтнути практично будь-які бульбашки. Чим вищою є температура, тим ясніші обриси і деталі вина.

Як делікатно відмовитися від випивки?

Прийняти келих, насолодитися букетом вина, пригубити і похвалити вино – це програма обов'язкова. Не відмовляйтеся. Просто не пийте. І вам не будуть підливати!

Як правильно тримати келих і не залишати сліди від пальців і помади?

Вміння тримати келих – це безпека, клас і стиль. Як часто саме жест безглуздо схопленого келиха видає відсутність класу. І особливо на фотографії. Навіть за бездоганного образу, постави і самовдоволеного виразу обличчя.

Як тримати? Все залежить від форми келиха. Креманку, куп, помпадурку – в обхват, за низ келиха, тобто самої чаші, просунувши ніжку келиха між пальцями. Вузький флют, фужер – за ніжку і завжди нижче до підставки келиха. Келих Верра для мілезимів – вишуканих і дорогих сортів – завжди за низ ніжки, пропускаючи краї підставки келиха між пальцями руки для стійкості. І для того, щоби підкреслити володіння темою. Ну і звичайно продемонструвати перстені й браслети. До речі, мій улюблений келих для шампанського – TWIST by Saint- Louis.

TWIST by Saint- Louis
Чи до всіх коктейлів можна просити трубочку?

Ціла драматургія з коктейльними трубочками. Навіть якщо їх пропонують, розмішавши ними напій, я виймаю їх з келиха. Трубочка – кращий спосіб оживити бульбашки. А хороше вино утримує бульбашки саме по собі. Як і з ложкою в чашці чаю: ніколи не залишаємо ці трубочки всередині посудини. Прийнято вважати, що дама, яка п'є коктейль через трубочку, виглядає елегантно. Але потрібно вирішити, що простіше змінити: помаду на більш стійку чи сорт вина? Або взяти уроки майстерності поводження з трубочкою, яка абсолютно точно не створена для шампанського. Якщо тільки не розмішувати ягоди витриманої в сиропі свіжої лісової суниці в коктейлі La Principesse в барі улюбленого готелю на острові Капрі!

Чи є таке правило, що потрібно лишати трохи вина в бокалі й не допивати його?

Прийнято вважати, що залишені на дні келиху 10% напою підкреслюють клас і вміння володіти собою.

Чи можна цокатися?

Жодного правила. Є ситуації культури і традиції. Це як з рукостисканням. Підняти келих у відповідь і чому ж не почути дзвін кришталю ?! Якщо це жест у відповідь, то це не може не бути не оцінено. При цьому найголовніше – не колір шампанського й не вигляд кришталю келиха, а вміння поглянути в очі і посміхнутися очима. За замовчуванням.

Який алкоголь доречно приносити з собою в гості і чи добре взагалі дарувати алкоголь?

І знову: скільки країн, стільки культур і традицій. Алкоголь в мусульманський дім – ніколи. Французам – італійське вино: якщо не скандал, то гримаса. Якщо і приносити вино, то завжди буде оцінена пляшка шампанського. Особливо "Магнум". Порада: підберіть некомерційну марку і скажіть кілька слів про те, чому саме це вино. І потім вам залишиться тільки ... відповідати на питання!

Читайте також:

Модний кодекс: як поводити себе на показах згідно з етикетом

Вилетить не спіймаєш: етикет на сайтах соцмереж

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.