До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

З чого складається скандинавський стиль: 9 модних прийомів

Знавцям скандинавського стилю відомі концепції дизайну інтер’єру, які стали широко популярні останнім часом. "Хюґе", наприклад, означає "затишок", а "лагом" — "помірність". Обидва ці поняття запропонували світу концепцію естетики скандинавського стилю, що характеризується стриманим мінімалізмом — світле дерево й величні нейтральні тони. Цікаво, що ці принципи проявляються інакше, якщо взагалі проявляються у світі скандинавської моди.

Фото: @matildadjerf

Іноді люди плутають скандинавський стиль з французьким. Але насправді прихильники французьких і скандинавських традицій розігрують андрогінність з різною метою. Паризька безтурботність проявляється в речах, у яких поєднується жіноча й чоловіча сутності, наприклад, хлоп’ячий піджак з напіврозстебнутою сорочкою. Зі свого боку скандинави сповідують естетику крайніх контрастів. Перебільшена жіночність жакардової сукні з пишними рукавами в поєднанні з важкими черевиками або так званими батьковими кросівками; спортивна бейсболка й сандалі-гладіатори в комбінації з атласною сукнею-комбінацією або костюмом у стилі диско.

Реклама

Якщо француженка має елегантний вигляд, але не особливо намагається досягти такого результату, то дівчина зі Скандинавії має грайливий вигляд і робить це цілеспрямовано. Комфорт і колір займають центральне місце в скандинавських образах. Багетів у велосипедних кошиках скандинавок годі й шукати: вони їдять тости з рикотою і носять Saks Potts, витирають чорничне варення зі своїх джинсів Ganni й кладуть на стіл, застелений картатою скатертиною, тверді сири, барвисті чашки й сумку By Far.

У цьому матеріалі ми зібрали дев’ять основних модних прийомів, які допоможуть опанувати скандинавський стиль.

Колірні координати

Ніхто не вміє поєднувати колір і комфорт так, як це роблять скандинавські дівчата. І хоч як ми любимо просту білу футболку в парі з класичними штанами, нині не час стримуватися. Пориньте з головою у барви, лізергічні принти й усілякі речі з квітчастими мотивами. Час проявити безмежну радість!

<b>Colourful coordinates</b>

Батькові кросівки

Сучасна мода любить робити потворне гарним. Кілька років тому індустрія реанімувала "татові" кросівки, чому неабияк зраділи скандинавки. "Ми часто додаємо спортивні елементи в образи, — каже Перніль Тейсбек, — наприклад, кросівки до довгої сукні як убрання для офісу". Якщо ви ще цього не зробили, то нині саме час дістати брудно-сірі New Balances із далеких полиць вашої шафи.

<b>Dad sneakers</b>

Об’ємні сукні

Мабуть, найвідоміший предмет скандинавського гардероба — пишна сукня. Останні кілька років скандинавські бренди (зокрема, Ganni) обстоювали рукави-ліхтарики й талію в стилі ампір, створюючи сукні, подібні до лялькового вбрання.

<b>Voluminous dresses</b>

Блейзери прямого силуету

Що сміливіше, то краще. Вдягатися як скандинавська дівчина означає вирізнятися з усякого погляду — хоч як ви любите свій класичний чорний піджак, виходьте за межі базових речей і опановуйте техніколор. Від червоної лакової шкіри до бірюзового й канарково-жовтого — це радісний підхід до сучасного костюмного одягу.

<b>Boxy blazers</b>

Пальто як модна заява

Забудьте про тренчі й верблюжі пальта. Скандинавки щосили намагаються бути на вигляд як райські птахи. Зелений шкіряний жакет у стилі печворк, оздоблення зі штучного хутра, в’язання гачком у кольорах веселки й коротка вовна — саме таким речам скандинавські дівчата віддають перевагу.

<b>Statement coats</b>

Чоботи на грубій підошві

Скандинавки вважають, що немає ліпшого взуття, ніж черевики на грубій підошві, щоб збалансувати дівочу сукню. Але насправді є й інші причини, щоб додати цю зимову річ до власного гардероба.

<b>Lug sole boots</b>

Блузки з коміром

Ми не кажемо про класичний комір або комір "Пітер Пен". Блузки скандинавських дівчат — це справжній сільський шик з гіперболізованими широкими шлярками на комірі. А вдягають вони їх під сарафани або заправляють у мініспідницю.

<b>Collared blouses</b>

Сміливе в’язання

Жилети-светри й трикотажні поло були основою скандинавського гардероба до того, як вони перекочували на американську it-сцену. Додайте до свого гардероба в’язану річ з об’ємним силуетом або цікавим малюнком — наприклад, барвистою смугою або градієнтним мохером.

<b>Bold knits</b>

Довгі шарфи

Щоб захистити себе від холоду й водночас мати стильний вигляд, вибирайте шарфи відповідно до зросту. Дуже теплий аксесуар, про який часто забувають, — це ідеальний спосіб додати яскравості вашому образу.

<b>Long scarves</b>

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.