До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мода та кіно: 5 легендарних суконь Givenchy

21 лютого свій 91-й день народження відзначає Юбер де Живанші – класик французької моди, ім'я якого стоїть в одному ряду з такими легендами як Коко Шанель, Крістобаль Баленсіага, Крістіан Діор та Ів Сен-Лоран. Роботи Живаншs підкорювали своєю простотою та строгістю, а сам він надихався жінками з сильним характером і водночас безпосередністю. Однією з таких була актриса Одрі Хепберн, для якої кутюр'є створив чимало екранних образів, які увійшли в історію світового кінематографа та моди. Vogue UA вибрав найвідоміші з них.

Юбер де Живанші
Сабріна

1953 рік, Париж, до ательє Юбера де Живанші увійшла дівчина, котра більше скидалася на підлітка, та заявила, що їй потрібен справжній "французький шик", а саме, костюми для її героїні у фільмі "Сабріна". Живанші чекав побачити перед собою вже оскароносну на той момент Кетрін Хепберн і був здивований, побачивши тоді ще невідому її однофамільницю на ім'я Одрі. Як показав час, актриса не прогадала з вибором дизайнера. Створені ним костюми були прекрасні, а коктейльне плаття з бантами на плечах увійшло в історію як "Сабріна-декольте".

Одрі Хепберн у фільмі "Сабріна"

Але основним вбранням стала біла сукня-бюстьє зі знімним шлейфом, вишита чорним шовком, в якій головна героїня з'явилася на сімейному вечорі. Так зав'язався творчий роман Живанші та Хепберн, який тривав сорок років. Одрі Хепберн стала справжньою музою кутюр'є, а він для неї – вірним другом. До речі, фасон цієї сукні вже кілька десятиліть входить до списків популярних силуетів весільних суконь по всьому світу.

Одрі Хепберн у фільмі "Сабріна"
Забавна мордочка

Знаменитий кадр, в якому Одрі Хепберн біжить по сходах у червоному платті з повітряним шарфом, став символом картини "Забавна мордочка", попри те, що практично всі сцени з його участю були вирізані та глядачі бачили його лічені секунди.

Одрі Хепберн у фільмі "Забавна мордочка"
Сніданок у Тіффані

У 1961 році вечірня сукня з чорного сатину для фільму "Сніданок у Тіффані" викликала справжній фурор. Оздоблена перловим кольє, вона стала візитівкою Одрі Хепберн, а образ легковажної Голлі Голайтлі підкорив мільйони. Чорна сукня, мундштук, діадема – цей образ залишається впізнаваним вже понад півстоліття. У 2006 році легендарну сукню було продано на аукціоні Christie's у Лондоні майже за 1 мільйон доларів.

Реклама
Одрі Хепберн у фільмі "Сніданок у Тіффані"
Як украсти мільйон

Чорна сукня-трапеція довжиною до коліна та рукавами 3/4, створена для фільму у 1966 році, залишається актуальною й донині. Білі рукавички, ажурні колготки та мереживна маска – саме таким вбранням Живанші доповнив образ авантюрної героїні. "Якщо я й отримувала кілька разів звання ікони стилю та бувала обрана до Зали слави моди, то це завдяки Юберу Живанші", – писала Одрі Хепберн. Завдяки йому вона стала іконою стилю, а дизайнер – увійшов у історію кіно.

Одрі Хепберн і Пітер О'Тул

Читайте також:

5 известных изобретений Кристобаля Баленсиаги

150 лет со дня рождения Жанны Ланвен

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.